Siemens 3TB40 Kontaktör Bağlantı Şeması

Sayın alisy, googl +'dan giriş yaptığım için mesajları görebiliyorum. Nazik cevabınız için minenttarım.
Diğer cevaplayan arkadaşlara da teşekkürler. Hakları var. Herkes işini yapmalı. Özellikle de öğretmenler... Fakat en çok da onların işine karışılıyor
Kısa bir anı: İlk arabamızı aldığımızda (ilk döküntümüzü) sanayie gitmiştik.Arabaya amfi bağlatacaktık ve akünün değişmesi gerekiyordu. Ehliyetli!!! insanlara bu işi yaptıralım ki sonradan yoktan masraf çıksın istemedik. Büyük usta , özel olarak yaptırdığı asma tavan içinde keyif ile kahvesini yudumlarken, artık çocuk sayılmayacak bir genci yanımıza gönderdi. Kaputu açtı
-Abi bunun kütük başları toksitlemiş!, dedi.
Evet, Elektrik işini bu genç arkadaşım çözecek idi. Kütük başını toksitten temizleyecek idi.
Şimdi çırağı (belki de kalfa) alaya aldığım aklınıza gelebilir. Ya da cümleyi yanlış duyduğum... Kesinlikle yanlış duymadım ve kimse ile de alay etmem. Hatta onu incitmeden cümlesini düzeltmeyi düşündüm fakat uygun yöntem aklıma gelmedi. Her ne ise... Tesisat çekildi, sistem bağlandı. Duyduğum ses iğrenç idi. Orjinal kablolar doğranmış, sağ ve sol kanallar birbirine bağlanmış ve izole bant ile bantlanmış. (Ne yapsınlar? 60 TL verip sıkma pensesi mi alsınlar? Zaten şunun şurasında 150 TLcik alıyorlar) Yani boynuz umdum kulaktan oldum.
Büyük usta çırağına önce teorik bilgileri vermeliydi. Sonra bir kaç kez test etmeliydi.
Ama bu hakiki (ehliyetli usta öğreticilerin işi)
Şunu da belirtmeliyim ki müzik tesisatı konusunda hep başkalarının cinayetini çözmekle uğraştım. Bu konuda tanıyan tanımayan herkes beni bulur. Sözün özü: Artık ehliyetli insanları önemsemiyorum. İşimi önce kendim halletme yolunu seçiyorum. Eğer yapamaz isem (risk oluşturan bir durum var ise) o zaman tamirci çağırıyorum. Ama burada önemli bir fark var. Çağırdığım elemanın işini hangi kalitede yaptığını analayabiliyorum.
Bu konuda daha yazmayacağım.
Gerçek ustalara saygılıyım. fakat yaşadığım yerde henüz karşılaşmadım. Forumdaki ustalar da haklı olarak açtığım konuda temkinli yazıyorlar.
Sadece elektrik değil her iş ciddiyet ister. Göz ne kadar değerli ise kulak onu geçmese de geri de kalmaz.
HERKES İŞİNİ YAPMALI. FAKAT ÖĞRENİLMEYECEK HİÇ BİR İŞ YOKTUR. ÇABAYA SAYGI DUYULMALI
 
Hocam internet üzerinden bilgi paylaşımı yapan bir platformun üyeleriyiz.tamamına yakınımız birbirimizi hayatında hiç görmemiş insanlarız.bi konuda hakkında bilgi almak istediniz ,size bilgiye ulaşmanız için yol gösterdi arkadaslar ya da ksa acıklamalr yaptılar.ondan sonra da size bu işin şakasının olmadığını , elektriği hissettiğiniz anda bir çok şey için çok geç olabileceğini söylemeye çalıştık.bakın size küçük bir anımı anlatayım ;

mesleğe ilk başladığım yerde,ilk başladığım günlerde genel merkezden bir mühendis abimiz geldi.bi gün OG kesicilerde açma kapama işlemi yapıyorduk.kesici aç butonuna basacağım anda kolumu tuttu.napıyorsun dedi.kesiciyi açıyorum dedim.niye sol elini kullanıyorsun dedi.solağım dedim.olsun yine de sol elini kullanma kalbe yakın ,sağ elini kullan dedi.o günden sonra ne zaman elektrikli aletlerle iş yapsam her zaman sağ elimi kullanırım.6-7 defa çarpıldım.kolum uyuştu.göğüs kaslarına kadar hissettim uyuşmayı.belki sol elimle o işlemi yapsaydım anlık kalp ritmini değiştirecek ve hayatım boyunca kalp ile ilgili sağlık sorunu yaşayacaktım.

bunu şunun için anlatıyorum ; size ve ya başkasına karşı bu tür uyarıları yapan kişiler kendi işlerinin öğrenilmesinden korktukları için yapmıyorlar.eğer öyle olsaydı kimse size teknik bilgi vermezdi.ama teknik bilgiyi verip daha sonra uyarıyı yapıyorlar.lütfen bunu da göz önünde bulundurun.
 
Bu forumun sadece ehliyetli elektrikçilerden oluştuğunu bilmiyordum. Ne söyleseniz hakkınız var. Başta yönetim olmak üzere herkesten özür diliyor ve aranızdan ayrılıyorum.
Ben kisaca size tarif edeyim..eski sistem trifaze oldugu icin kontaktor 3 fazli rezistanslari devreye sokmak icin kullanilmis.sonra monofazeye donusturuldugu icin gerek duyulmamis ve iptal edilmis.rezsitansi devreye almak icin bahsettiginiz anahtar kullanilmis.( termostat kullanildiysa orayi atlamis olabilirim,yazinizin tamamini okuyamadim)..gecen akim anahtarin tasiyacagi akim kapasitesini astigi icinde anahtar zamnla erimis..olayin ozu bu..yukarida arkdslarin yaptigi yorumlara katilmakla birlikte bu isle hobi olarak ilgilenen birinin bu isin ustesinden gelebilecegini dusunmuyorum..kucuk hatalar buyuk sonuclar dogurabilir..ama merakinizi gidermeniz acisinsan mantik olarak kontaktorun ve termostatin devreye nasil baglanacagini kisaca anlatabilirz
 
Sayın alisy, söylediğiniz haktır. Bu konuda hemfikiriz. Haddimi aşan cümleler olmuş ki böyle cevaplar yazılmış. Maksadımı aşan ifadeler için af diliyorum. Kusura bakılmasın.
 
En doğru yaklaşım sizinki olmuş. Diğer arkadaşlar bana gücenmesinler.
Olayı şöyle özetleyeyim. Amacımı yanlış ifade ettim. Bana karmaşık gelen olayı çözüp işin ehliyetlisini bulmak idi gayem. Yani işi yapabilecek kıvama gelsem bile yapmayacaktım. Ama gelen elektrikçinin de konuya hakimiyetini bilmeliyim. Ki yapılan işin kalitesini ölçebileyim. Şimdi adamı çağırıp, olay böyleyken böyle , desem, enaniyet devreye girecek ve belkide kavga edeceğiz. Hiç bir usta hatalıyım demedi şimdiye kadar. Ama yapılan iş de ortada. Bu yanlış olmuş dediğim zaman "Hadi oradan sen ne biliyorsun" cevabını almak istemiyorum. Bahsi geçen elektrikçi trifazdan monofaza geçiş için yüklü miktarda para almış. Ama işi son derece yakışıksız ve tehlikeli. Kontaktör yerine monte edilmemiş, soketler gevşek, kablolar amaca uygun değil, kodlama yanlış vs. Fırın izolesi sökülüp atılmış.
Haydi bu adam kötü, bunu devre dışı bıraktık.
Başka biri başka bir iş için geldi. Dükkan değişti. Yeni tesisat yapılması gerekiyor. İş bitti, kontrol ettim, TOPRAKLAMA YOK Bu nasıl iş?
Özetle, hakkımı savunacağım zaman teknik konuşmayı severim. Bu yüzden de ele aldığım konuları araştırırım. Yani elektrikçiyi çağırdığım zaman "sen kontaktörü yanlış bağlamışsın" dediğimde bana pis pis sırıtmamalı. Ben olayları sineye çekmeyi sevmiyorum. "Bu adam işten anlıyor, ona yanlış yapılmamalı" dedirtmeliyim.
Sadece merakımdan soruyorum? Fabrika bu fırını trifaz üretmek ile hata mı etti? Monofaz ile çalışıyordu da niye öyle üretmedi? Sorumda kinaye yoktur. Sadece öğrenme merakı vardır. Monofaz olsun diye biz istedik. Hata mı ettik? Yani normal 220 ile çalışırsa tehlike oluşturur mu?
 
Hocam tabiki trifaze olarak tasarlanmis bir makinayi monofazeye cevirip uretim kapasitesini sinirlamak yada amaci disinda urun pisirmek vs.son derece yanlis bir uygulama...bu cihaz trifaze iken nerede kullaniliyordu? Simdi nerede kullaniliyor?..bunu monofazeye cevirmnzn amaci ne?
 
Isıtıcılarda bulunan termostatlar,genelde 10 amper civarındaki yükler için sorunsuz çalışabilir.Monofaze yük için bu güç 2,5 kW civarındadır.Termostat arızasını önlemek için,ana yükün bir kontaktör üzerinden geçirilmesi ve termostatla,kontaktör devresine kumanda edilmesi,tesisatın sorunsuz çalışması için önemlidir.Genelde,trifaze termostat uygulaması hiç olmadığından !,yükün,3-4 kW tan fazla olması halinde,beslemenin trifaze olması daha doğru bir seçimdir.Bu nedenle,trifaze ısıtıcı gücü büyük olan yerlerde AC1 sınıfı kontaktör ( devre akımına uygun ) kullanmak gerekir.Kontaktör kumanda devresine,seri olarak,bir çalıştırma anahtarı ve termostat bağlanır.
İşi yapmak için gelen elektrikçiye : Kullanacağı kontaktörün,AC1 çalışma sınıfında ! ısıtıcının gücünü karşılayıp/karşılamayacağını sormanız ve o bilgileri tahkik etmeniz yeterlidir.Ayrıca,tesisatta kullanacağı kabloların ısıya dayanıklı tip olduğunu da teyidettirmeniz gerekir.
 
Cihaz pizza pişirmek amaçlı kullanılıyor. İlk dükkan 165 metrekare idi ve orada mutfak çok geniş idi. Fırın için ayrı hat çekildi. Ne kadar para ödendiğini bilmiyorum fakat epeyce masraflı olmuştu. Şimdi dükkan değişti. 30 metrekare alanda sadece mutfak eşyaları var. Servis dışarı, açık mekana yapılıyor. Dükkanı işleten bir yakınım ve zor günler geçiriyor. Şimdiye kadar da epey borca girdi. Tekrar hat çektirmek, abonman parası , ayrı fatura ile uğraşmak istemiyor. Adam fatura görmekten bıkmış. Elektrikçiye sormuş, 220 ile çalışsa olur mu diye. Elektrikçi de gayet tabii olur demiş. Bir sakınca yok demiş. Eğer sakınca var deseydi zaten fırında tadilata gidilmeyecekti. Hatta benim mantığıma göre evdeki fırından ne farkı vardı? Kontaktörü sök, aynı davul tipinde olduğu gibi termostat , rezistans, anahtar... bağla gitsin. Amaaaa , adamların vardır bir bildiği diye el sürmemiştim. Eğer bağlasaydım tehlike oluşturmayacaktı ama verim olmayacaktı diye düşünüyorum. Ama bu düşünceden ileri gitmedi. Evdeki fırın rezistansı ile bunun arasında ne fark var. evdekinde de pizza pişiyor. Donanım olarak dükkandakinin içinde taş var. Evdekinde yok. Rezistansın gücünden mi bütün bu karmaşık işler? Yoksa fırının içindeki taştan mı?
Anlaşılmak için yazıyorum: Astronomi dergileri okuyor, gezegenler hakkında bilgi ediniyorum. Ama hiç oralara gitmeye niyetim yok. Maddiyatım da yok
Sabır ile okuduğunuz için teşekkür ederim
 
Yazımı okumamışsınız.Vecaplarınız orada !
Sayın fahri yetiş, ben yazı yazmak ile uğraşırken siz cevap yazmışsınız. Yazınızı şimdi okuyorum. İnternet aşırı yavaş. Adil kota paylaşımını bahane ederek hızımı düşürdüler. Her ayın 1'inde sıfırlanması gerekiyordu. Sıfırlamadılar. Defalarca aradım. Fakat değişen bir şey yok. Sayfalar geç yükleniyor. Bu aralar fazla teknik sorunlarım var. Tekrar teşekkür ediyorum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…