Sigorta Hakkında

elektrkci

Üye
Katılım
28 Ocak 2014
Mesajlar
179
Puanları
1
Sigortalar hakkında 2 sorum olacak bu konularda yeniyim bilgilendirirseniz sevinirim.
Şimdi bir sigorta tek telli olunca ve ya çok telli olunca ne gibi yararı var.Mesela 2 telli olunca geçen akım yarıya mı bölünüyor.
2.Sorum bu sigortadaki tel direnç gibi mi davranıyor mesela kesiti kullanılan malzeme falan değişince geçen akım değişir mi?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Başlığın diğer anlamları için Sigorta (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.

Elektronik devrelerde bulunan bir sigorta 3/10 amper, 250 volt

Endüstriyel bir sigorta

Sigortanın şematik sembolü

Otomobillerde kullanılan sigortalar
Bir elektrik Sigorta alternatif ve doğru akım devrelerinde kullanılan cihazları ve bu cihazlara mahsus iletkenleri, aşırı akımlardan koruyarak devreleri ve cihazı hasardan kurtaran açma elamanları. Sigortalar evlerde, elektrik santrallerinde, endüstri tesislerinde kumanda panolarında, elektrikle çalışan bütün aletlerde kullanılır.
Yapısına göre genelde üç çeşit sigorta vardır:
Bıçaklı sigorta[değiştir | kaynağı değiştir]
Bu sigorta akım değeri yüksek ve daha fazla güç isteyerek çalışan devrelerde kullanılırlar. Bunlar NH tipi olup, tekrar sarılmazlar, yenisi ile değiştirilirler.
Otomatik sigorta[değiştir | kaynağı değiştir]
Bu sigorta umumiyetle hassas ve çok hassas devrelerde kullanılır. (Ölçüm ve araştırma laboratuvarlarında, kumanda panolarında). Kumanda devresini herhangi bir kısa devreye maruz bırakmamak gayesiyle kullanılır. Akım değeri düşük olan bu sigortalar attıklarında şalter iner. Şalter kaldırılınca devreden tekrar akım geçer. Günümüzde evlerde ve iş yerlerinde pratik olması sebebiyle yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bu tip sigortalarda, temel olarak iki şekilde devre kesilir.
Ani yüksek akımda, sigorta devreyi kesecek olan mekanizmayı bir elektromıknatıs vasıtası ile tetikler.
Uzun süreli limit akımda ise, sigorta, devreyi kesecek olan mekanizmayı bir bi-metalik şerit vasıtası ile tetikler
 
teşekkürler fakat ben şu kısmını merak ediyorum.
" Şimdi bir sigorta tek telli olunca ve ya çok telli olunca ne gibi yararı var.Mesela 2 telli olunca geçen akım yarıya mı bölünüyor.
2.Sorum bu sigortadaki tel direnç gibi mi davranıyor mesela kesiti kullanılan malzeme falan değişince geçen akım değişir mi?"
 
1. Akım yarıya bölünmez.
2. Geçen akım kullanılan cihazın gücüne göre değişir. Akımı taşıyabilecek kablo kesitine ve bunun taşıyabileceği akıma göre de sigorta değeri seçmelisiniz.
1,5 mm2 kabloya şohben bağlarsan şohben 3. kademede 32 A akım çekeceği için kabloyu tutuşturur. Güce göre akım çeker. Buna göre de kablo kesiti tayin etmelisiniz. Sigorta değerini de bu koşullara göre seçmelisiniz.
 
Sigortanın telini ne yapacaksın çifte telli olsa ne olur ankara havası olsa ne olur

Şaka bir yana buşonlu ve bıçaklı sigortada tel kuvartz kum içinden geçer, aşırı akım geçen tel yanarak devreyi açar. Burada bilmeniz gereken sigortanın kimliğidir yani açma eğrisidir.
 

Çok teşekkürler yardımlarınız için tekrar .daha yeni öğreniyorum acemilik kusura bakmayın ister istemez takılıyorum böyle şeylere
 
bu tel olayini bende merak ettim simdi...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…