Simülasyonda Çalışan Devre neden çalışmıyor..

memethemyn

Üye
Katılım
14 Nis 2007
Mesajlar
58
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba..

PIC16F877 ile bi proje yaptım.. dil olarak da mikroBasic kullanıyorum.. sorun ise yaptığım devre proteusda sorunsuz çalışıyor ama pic e yükleyip devre taktığımda ise program donuyor.. yani Lcd deki yazı donuyor tuşlar filan çalışmıyor.. sizce bunun sebebi ne olabilir.. tecrübesi olan arkadaşlar yardım ederse sevinirim..

Şimdiden teşekkürler..
 
osilatör olarak ne kullanıyorsun?Aslında esas söylemek istediğim pic in ile osilatörünün frekansarı birbirini tutmuyor olabilir.Bilidğim kadarıyla 4 mhz ve 10 mhz lik 16f877 ler var.Osilatör seçimin yanlış olabilir
 
osilatör olarak kristal osilatör kullanıyorum.. 4 mhz kullanıyorum.. devredeki herşeyi değiştirdim ama bi türlü hatayı bulamadım.. 4 tane farklı pic denedim ama sonuç yok.. osilatör kısmını olduğu gibi değiştirdim yine sonuç yok.. isterseniz simülasyon devresini gönderebilirim.. ilgilendiğiniz içinde teşekkür ederim..
 
Sn.memethemyn
proteus ta düzgün çalışan bir devrenin (zamanlama dikkate alınıyorsa çünki proteusta süreç yavaş işler burda gördüğünüz değişimleri gerçek te yakalamanız zor olabilir) gerçek uygulamada çalışmamasına tek neden (devre yapımında da gözden kaçan bir hata yoksa) pic in config ayarlarıdır.

İyi çalışmalar
 
MİT için yazılmış kodlar değilse paketle(kod+proteus dosyaları ) bakıp yorum yapalım , böyle kahve falı gibi oluyor. ::)

Not : Pic ıkınsa sıkınsa 40MHz de (1/4 üde saymazsak) çalışır.
Proteusun arkasında en az 1GHz işlemci (kaldımıki)varken ancak ayarları yapılmadığı için %bilmemne cpu der !
 
Sn.musallim

konuyu bölmeden; basettiğiniz şu ayaları bizimle paylaşsanız da, bizde nasiplensek
malum proteus ingiliz lisanı ile konuştuğu için pek anlaşamıyoruz.

Not: Ayrıca bir çok kullanıcı gibi bende bu similasyonun yavaş yapılmasından yanayım zira arada istenmeyen durumlar oluşursa bunu yakalamak daha basit olur. Hem sorunumuz proteus un similasyon hızı sorunu değil, basettiğimi anladınızmı bilmiyorum ama konuyu dalladırıb budaklandırmanın alemi yok bence (bu arada %36 bilmem ne CPU diyor) (Yoksa Frame per Second 50 yapmak zor değil)

İyi çalışmalar
 
Ana dilinden başka dil bilmenin yararı herkesce malum.Özellikle mühendislik alanında olmazsa olmaz bir dil.Öğrenmenizi öneririm.İlk başlarda zor da olsa teknik kelime ve kavramların biliniyor oluşu anlatamasanız da anlamanıza imkan tanır.
Programlar için muhtaç olduğun kudret , onların helplerinde ve forumlarındadır.
Bir şekilde mcu larla uğraştığını ve program yazdığını ön görerek denebilirki, zaten biliyorsunuz bu dediklerimi.

Bu vesile ile , Hakkı Güçlü kardeşimizin anlatımı en güzel proteus anlatımlarından biridir.

Proteus da hex çok yavan kalır.cod ve ya cof uzantı yüklerseniz , adım adım yürütmeye tıkladığınızda yazdığınız kodlarda bir pencerede satır satır yürür.Hata ayıklamada iyi bir yardımcıdır.Hoş bu uzantıları üretmesi için mikrobasicde baya usta işi tadilat gerekir.Bence değecek bir derleyici değil.

Arkadaşın sorunu için cevabı beklemeyi tercih ederim.Dediğiniz gibi de olabilir.100nf da olabilir , onu bunu şunu değiştirdim dediğine göre yazılımla ilgili olabilir, proteus çalışsa da uyarılar vermiştir , bissürü ihtimal.Kodlar olsa bord da dener söyledik bir şeyler değilmi ?
Sahur başladı , bu durumda kahve içemeyeceğimize göre beklemek de yarar var.Hoş kahve olsada falla işimiz olmaz ya neyse o da başka konu.
Teknik konuların tartışmasında önemli olan sonuç kelimelerin üzerinde durma.Maksat paylaşımsa , paylaşım için 40 şinav 50 mekik yarım saat kürek meraklılarından değilsek devam.
Bazı soru cümleleri bile anahtar içeriyor olabilir diye düşünürüm şahsen ve öyle araştırırım.
Hem bazı cümleler kıza değil gelinedir belki.
Bazı dostlarımız derki " her şeyi devletten beklememek lazım". ::)
 
Sayın musallim;
benim PIC bilmediğimi biliyorsunuzdur .Ama forum sayesinde az da olsa yüzeysel bir bilgim olmuştu.Bu yazınızı okuduktan sonra yüzeysel bilgim de gitti.Şimdi soruyu soran arkadaşımızın programı, ingilizce öğrenmediği ,40 şınav 50 mekik çekmediği ve kahve falına bakmadığı sürece donacak mı?Yoksa bir çözümü var mı?
 
m-usta-fa ' Alıntı:
...arkadaşımızın programı...

Programı gören varmı ki ?
Bir dosya var da benmi görmemişim. ::)
Bu işin en güzel yolu kodlara-proteusa bakarız,hex i gömeriz bir pic e , çalıştırır bakarız.Bulursak bir şey paylaşırız.
Başka bildiğiniz bir yöntem varsa ben dinlerim.Toto-loto bilmem,gaybı da bilmem.

Bilgi gerekiyorsa zaten verdim , yazdıklarım, benim, paylaşım için beklentim olmadığı gibi sınır tanımadığımı da gösterir.

Bilgilerin hiç bir yere kaybolmasın , aksine çığ gibi artsın , inşaAllah.

Pic atmel gibi mcu larla ilgileneceksen kaçınılmaz biçimde proteusla uğraşacaksın.Proteus , çok iyi kalite demoboard alamayanların baş yardımcısı ve rakipsiz program malum.En azından çizim yapıp yollamak için bile çok iyi.
Başka başlıkları da izledi isen sorunu olanlara elimimden geldiğince yardımcı olurum.
Soru o kadar önemlidirki içerisinde çözümü barındırır.
Mesela : Pic çalışmadı , neden ?
Ne dersin ?

Neyse çok önemli değil , de kafama takıldı , yazı bilgileri nasıl oldu da uçurdu ? ::)

Edit : Aşağıdaki link çok çarpıcı yöntemler öğretir.Açık kaynak kodlu yazılımların-kitapların eklendiği bir yer.Umarım yanlış anlaşılmaz.

http://www.belgeler.org/howto/smart-questions.html
 
Arkadaşlar merhaba.. malum bugün pazar ve ramazan oluncada insanın bilgisayar başına oturası gelmiyo.. öncelikle şunları söylemem gerekirki yazdığım kodların MİT için yazılmış olduğu filan yok.. sadece sanayide fırın boya yapan bi arkadaşımın benden ricası olduğu için yapıyorum.. çok iyi pic bilmediğim halde yapmaya çalıştığım programın eksikleri illaki var ve bunu bende biliyorum.. benim kafama takılan şey proteusda çalışan program neden mikro işlemciye yüklendiğinde çalışmıyor.. abartmıyorum 4 adet pic 3 adet pic programlayıcı 3 farklı besleme katı 2 farklı osilatör 3 farklı flat kablo 4 farklı LCD kullandığım halde çalışmaması beni cidden çok yordu..

insan tabiki bilgiye açık olması gerekir forumlar sadece hazır yapılan projelerin indirilip yapıldığı yerler değil karşılıklı fikir alışverişinin olması gereken yerlerdir ama bence bu şekilde değil.. kimse bu dünyaya elinde pic programlayıcı yada havya ile gelmedi.. o yüzden amaç gerilmek değil yardım etmektir (bana göre) bazı şeyleri ben bilirim sen bilmezsin senin bildiğini ise ben bilmem bu mutlak olucak şeyler.. bunun soru sorma yada ingilizce bilmeylede alakası olduğunu da düşünmüyorum.. Çünkü tek amacım problemime çözüm bulabilmek ve elimden geliyorsa başkalarının problemlerine çözüm üretebilmek.. çünkü başkasının başına gelecek olan bi sorunun bizim başımızada gelmesi hele de meslektaşsak çok olası.. o yüzden arkadaşlar lütfen sadece problemlere odaklanalım gerisi çok da önemli değil zaten.. paylaşımı seven insanlar olursak herkes istediği şekilde herşeyi öğrenir.. üniversitelerde çan eğrisi olabilir ama gerçek hayatta nasıl olsa öyle bi sistem yok ;D

şimdi asıl konuya dönelim.. az öncede bahsettiğim gibi çok profesyonel değilim PIC konusunda ama işim gereği hızlı bi şekilde öğreniyorum.. o yüzden programlarda eksiğim olabilir.. Ekte programın kodları ve çizimi mevcut.. bi bakarsanız sevinirim..

şimdiden herkese teşekkürler...
 

Ekli dosyalar

  • artırazalt.rar
    158.8 KB · Görüntüleme: 7

Forum istatistikleri

Konular
129,015
Mesajlar
922,519
Kullanıcılar
451,245
Son üye
Cevdetsnmz

Yeni konular

Geri
Üst