Sizce bu arızanın sebebi nedir ?

Mesut

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
9 Şub 2007
Mesajlar
765
Puanları
206
Arkadaşlar kısa devre oluyor ama sigorta atmıyor ???

Bu sorun mahalli evlerin tümünde yaşanıyor. Tesisatı yanmış bir evden gelen şikayet üzerine gittik , tesisatı yeniledik işimiz bitti, Prizi kısa devre ediyorum sigorta atmıyor ?

Diğer Evlere gidiyoruz aynı şekilde prizleri kısa devre ediyoruz Tınnn ses geliyor ama sigortalar atmıyor.
Baya düşündüm Tesisattan olmadığına emin olarak Tedaşı aradım durumu izah ettik çok geçmeden Tedaş ekipleri geldi trafo binasında 2 saatlik çalışma sonunda sorunu düzelttiler.

Benim merak ettiğim trafo binasında olup biteni göremedim , sizce trafo binasında böyle bir arızaya sebebiyet veren şey ne olabilir ?
 
Sn. Mesut PÜRMÜSLÜ Arkadaş
Bu olay trafoda işletme topraklamasının boşa çıkmasıyla ilgili bir arıza. Bu konuya benzer bir tartışma " kesici bir şalter nötr bağlantısını fazlardan önce açarsa" başlığı altındada yapıldı.
Şebeke nötr'ünün boşa çıkmasında,şebekenin dengesiz yüklü olduğunu kabul ederek çok değişik vektör diyağramları çizilebilir. Arızasına baktığınız binada o denli tahrifat yapması bina beslemesinin şebekeye bağlandığı nokta ile ilgisi var. Akılma gelen bir noktada muhtemelen o binada sıfırlama yapılmış olması geliyor.Komşu bina ve dairelerin akımları o binanın notr iletkeninden gelip sıfırlama noktasından toprağa akması (kimse bu noktada sıfırlama iletkeni yanar olay biter demesin bitmez), kablo izolesini ısınma sonucu eriterek tesisatın yanmasına sebebiyet vermesidir.
Yapılmamış olsa bile, konuyu üç fazlı dengesiz şebeke devrelerinde nötr'ün kopması yıldız noktasının kayması bağlamında düşünmek gerekiyor.
O fazdan beslenen tüm binalarda aynı hasar oluşmaz.
Bir diğer nokta o binanın beslendiği kola ait nötr iletkeninin trafoda işletme topraklama barasından ayrılması ile trafonun yıldız noktasının tamamen topraktan ayrılmasının sonuçlarının farklı olduğunun bilinmesidir.
Bu noktada bir anımı anlatayım.Dört daireli bir Apartmanda gece saatlerinde dam direğinden nötr iletkeni kopmuş.Elektrikler yok.O saatte müdahalede edemiyoruz.Kendi oturduğum daireden nötrü su tesisatının toprağa en yakın noktasına bağladığımda kablodan geçen akım 27 amperdi.Ertesi güne kadar öyle idare ettik.( Dairelerde KRK yoktu )
 
Zeum açıklamaların için teşekkürler. Bende sizinle hem fikirim bu konuyu epey düşündüm Olay nötr iletkeninin trafo A.G dağıtım panosu barasında gevşemesi, temassızlığı ile birlikte binada sıfırlamanında olduğu anlamına geliyor. Sıfırlama yapılmış tesisatta nötr iletkeninin irtibatsızlığı neticesi faz dönüşünün toprak hattından gerçekleşmesi ve topraklama direncinden dolayıda kablonun ısınıp izolesini eriterek yanması şeklinde yorumluyorum ben bu durumu.
 
Şimdi Zeum hocam öncelikle şu noktada anlaşalım, sistemde kaçak akım rölesi var.
diğer konu sıfırlama var olsa budurumda kaçak akım rölesi atmazmı, asıl mesele kısa devre oluyor kablo erıyor ama ne kaçak akım rölesi nede diğer sigortalar atmıyor ?
Yetkili kişilerce trafo binasında yapılan uğraşlar sonucunda her şey normale dönüyor , trafo binasında arızaya neden olan şey neydi ?
 
Zeum bu tip arızaların en çok karşılaşılan en temel nedenini güzel bir şekilde açıklamış. Konu hakında ölçüm değerleri verilse idi daha net yorum yapma şansımız olurdu.
Tesisatın yanmadan önce doğru sağlam ve kaliteli olduğunu varsayıyorum. ( uygun kablo kesitleri, çalışan ve iyi marka sigortalar, KRK ....) Bu durumda KRK lar daha önce atmadıysa sıfırlama veya toprağa kaçaktan bahsedemeyiz.
Tartışmaya açık bir ilave görüş olarak: böyle bir arızanın bir muhtemel sebebi de düşük gerilim ve yüksek akımın kablolar üzerinden geçmesidir. Otomatik sigortalar işletme voltajlarına göre dizayn edildikleri için düşük gerilimlerde pek işe yaramazlar.
Örneğin 220/24 volt bir seyyar lamba için 100Watt lık 220/24 trafo kullanırsanız ve trafo çıkışına 6 Amper bir otomat bağlarsanız (siemens'in B tipi dahi olsa) yaklaşık 20-25 metre uzaklıktan 2x1,5 TTR seyyar kablosunun (duya bağlanan yerden) uçlarını kısadevre ederseniz sigorta atmaz bir süre sonra ya kablo tutuşup yanar yada 100Watt trafo yanar. (Bunun için özel tip sigorta yada eriyen telli sigorta kullanılması en doğru çözümdür)
Bu örnekten yola çıkarak trafo binasında buna benzer arıza nasıl olabilir'i tartışabiliriz. Örneğin Bu devre havai hat ise, zamanla yük arrtığı için TMŞ açmaya başladı ve ayni trafonun başka bir havai hat devresi ile uzak bir mesafede köprülendi ise ve bu iki TMŞ (Yada NH) tan 1 tanesinin uçları çıkıştan yanıp eridi ve bir kısadevre oluşturdu ise....... gibi.
 
Bir ilave yapmak istiyorum: bu konuda bu donelerle arıza kesin budur ya da mutlaka böyle olmuştur demek imkansız. Eskiden doğru ve çalışan bir tesisatta (birden çok tesisatta) böyle bir sorunla karşılaşılmış ise bunu mantığı ne olabilir konusunda düşük gerilim ve yüksek akım muhtemel nedenler içinde değerlendirilmesini görüşlerinize sunuyorum.
Örneğin trafo odasında oluşan bir yanmadan dolayı kablolar eriyip nötr kablosunun faz barasının üstüne düşmesi yada faz'a değerek kaynaklanması (yapışması) gibi arızalar sigortalar atmadan tesisatın hasar görmesine neden olan arızalardır. (doğru tesisatta kelimesini özellikle yazıyorum sigortalardan, anahtarlardan faz yerine nötr'ün geçirildiği çok yanlış tesisat var)
Netice de trafo odasında bir ark veya yanma meydana geldiğini yetkililerin de 2 saat boyunca bununla uğraştıklarını düşünüyorum.
 
Sn.edremit’e teşekkürler.

“edremit’den alıntı”
Tartışmaya açık bir ilave görüş olarak: böyle bir arızanın bir muhtemel sebebi de düşük gerilim ve yüksek akımın kablolar üzerinden geçmesidir. Otomatik sigortalar işletme voltajlarına göre dizayn edildikleri için düşük gerilimlerde pek işe yaramazlar.
Örneğin 220/24 volt bir seyyar lamba için 100Watt lık 220/24 trafo kullanırsanız ve trafo çıkışına 6 Amper bir otomat bağlarsanız (siemens'in B tipi dahi olsa) yaklaşık 20-25 metre uzaklıktan 2x1,5 TTR seyyar kablosunun (duya bağlanan yerden) uçlarını kısa devre ederseniz sigorta atmaz bir süre sonra ya kablo tutuşup yanar yada 100Watt trafo yanar.

Bu tip arızalar konusunda yorum yaparken elimizde olaya ait tüm donelere sahip olmak gerekir.Arzu ederdim ki tesisatın yenilenip tekrar enerji verildiğinde aynı olayın devamı görüldüğü anda akım-gerilim ölçümünün yapılmasını.
Olayı dal budak şebeke sisteminde yıldız noktasının kayması bağlamında düşündüğümüzde,Yıldız noktasının hangi oranda kaydığı o bölgedeki yük dağılımı ve faz akımları ile ilgilidir.
Sn.Pürmüslü’nün bahsettiği binada KRK atmadığına göre,bina tesisatı beslendiği fazın en düşük değerinde, yüksek akımın etkisi ile tahrip olmuş denilebilir.Bu durumda KRK devreyi açmaz.
Trafo binasındaki yapılan iş : A.G panosunun tüm nötr iletkenlerinin kesilip,temizlenip SKP’lenmesinden ve işletme topraklaması barasına bağlanmasıdır.
Not:Nötr klemensleri ölü uç değildir.Faz Klemenslerini sıkarken gösterdiğimiz hassasiyeti nötr klemensinede gösterelim.
Küçük bir Powermetre ve hesap makinasını cebimizden eksik etmeyelim.Misafirliğe gitsek bile. Saygılar.
 


Kısa devre akımları yükten trafoya gidildikçe artar burda iki etken vardır biri gerilim diğeri hattın toplam empedansı. Trafo köşkünde faz-faz yada faz-nötr iletkeni birbirinin üzerine düştü demek kısadevreden bahsetmektir. Gerilim düşümü için örnek veriyorum faz-faz arası gerilim 380V olması gerekirken 300V'a düştü diyelim yani %20 düşmüş olsun bu durumda kısadevre akımıda %20 azalacaktır örneğin 100kA iken 80kA olacaktır ve trafo köşkünün A.G panosundaki kompakt şalter açacaktır.Kısa devre akımının düşmesinde en büyük etken hat empedansıdır.Hat empedansı arttıkça trafodan uzaklaştıkça kısa devre akımı düşer ancak o zaman trafo köşkündeki kompakt şalterin açmaması durumundan bahsedebiliriz.
 
Alttaki açıklama 1 açıklamanın devamı niteliğinde olduğu için bu bakış ile değerlendirilir diye düşünmüştüm. Elbette faz faz veya faz-toprak veya faz-nötr direk olarak birbirine temas ederse kompak şalter açar yada sigortalar atar.......
Şöyle bir örnek verdiğim için ...."Bu devre havai hat ise, zamanla yük arrtığı için TMŞ açmaya başladı ve ayni trafonun başka bir havai hat devresi ile uzak bir mesafede köprülendi ise ve bu iki TMŞ (Yada NH) tan 1 tanesinin uçları çıkıştan yanıp eridi ve bir kısadevre oluşturdu ise....... gibi."
Bahsettiğim hattın dönüşünün temasıdır. Bu durumda yüksek bir empedans söz konusu olduğu için açıkladığınız gibi şalterin atmaması muhtemeldir. İlave edelim...saygılar
 
arkadaşlar 2 sene önce ikitelli org. firmanın enerjisi kesildi arızaya bildirdik ekip geldi kablo arızalı dediler oranj rengi bir minübüs geldi trafoyu açtılar içinden büyük krokotilli kablolar çıkardılar bir süre sonra araçtan aşırı derecede duman çıktı içerdeki çocuk kendini zor attı dışarı sonra yeni nh takıp enerji verip gittiler malzeme aldığım firmadan öğrendim ekibin şefi yıllar önce idareye aşçı olarak girmiş kablo ekibi şefliğine kadar yükselmiş bu hata başka bir sorunun çözümü olmasın
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…