SMD okuma hakkında?

TKAY

Üye
Arkadaşlar merhaba;

Artık elektronik kartlarda SMD komponentler oldukça fazla karşımıza çıkmakta.

Benim sorum şu;
3 pinli, 4 pinli vb. komponentlerin üzerindeki model kodlar genelde kısaltma olarak görünüyor.

Örneğin üzerinde SJV yazan komponentin gerçek kodu AAT3221IGV.
Ama bazen komponentin üzerindeki kısa kodu internette araştırdığımızda hiçbir sonuç çıkmıyor.

Mesela bu ürün nedir muadili nedir?

1730728675245.png

Kısaca SMD kodlarının ne olduğunu nasıl anlarız. Bu kodların okunma mantığı var mı?

Zamanla, tecrübe edinme, araştırma, şans, iz sürme, tahmin, çip tipini iyi tanıma, üretici bilgilerini iyi okuma, devre üzerindeki çalışma durumuna göre çip tipini belirleme vs vs....
Fazlasını sormayın bende bilmiyorum.
Bizlerin de bulabildikleri, bulamadıkları var ..

benim zamanımda programlar vardı, hoş şimdi var mı bilmiyorum. kılıfından, üzerindeki kodlardan kim üretmiş ne amaçla filan, ne olduğunu buluyordun. hatta forumda paylaştım. tabii ki birazda bilgi gerekiyor nerede kullanılmış filan. açık bir programdı üzerine ekleme yapabiliyordun. şimdi ise o kadar uzaklaştım ki sadece temeli kaldı bende.

Günümüzde her firma aynı özellikteki parçaya kendi kodunu üretiyor.
Montajcı da parçayı kendisi( servisi) satsın diye üreticiden alırken kendi kodunu belirliyor veya kodsuz montajlıyor. Ara ki bulasın...
Her firma kendi kodunu ürettiği için yuzbinlerce parça var. Buna ne program olur ne katalog olur.
Bulunması için Web den başka seçenek yok.
Onun da nasıl bulunabileceğini 2 ci mesajım da yazdım.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Kullanıcılar
452,404
Son üye
kartal_157925

Yeni konular

Geri