Merhaba konuyu ben de takip ediyorum.
SMPS tamir etmişliğim 2 ya da 3'dür. Şişmiş çıkış katı kondansatörü değiştirerek tamir ettim. Girişteki seri varistör patlamış, nedenini bilmeden rassal bir kısa devre testi yaparak değiştirip tamir ettim. Youtube'dan videolara biraz baktım. Forum sitelerinde tecrübeli arkadaşların yazılarını okudum. Ufak da olsa ben de bir yere kadar bilgi edindim.
Özellikle göz muayenesinde patlak parçalar değişdirildikten sonra SMPS'in AC girişine seri bir ampul bağlanırsa yeniden patlamasının önüne geçilir. Atıyorum 100W'lık SMPS varsa iki tane 100W flamanlı ampulu paralel yapıp SMPS'e seri girersiniz. Kısadevre sürüyorsa ampul parlaklığı yüksek olur sanki direk ACye vermiş gibi. Şayet hafiften kör yanıyor ya da hiç yanmıyorsa çıkışa bağladığınız multimetre doğru değer gösteriyorsa arızayı gidermiş
olabilirsiniz.
Videolarda tecrübeli kişilerin anlattığı kadarıyla cuk cuk cuk diye ses arızaları opto-kuplörde açığa çıkıyor. Sırasıyla ilk girişteki mosfetlere de bakmanız gerekiyor. Mosları süren entegrenin arıza yaptığı nadir oluyor ama büyük bir patlama olmuşsa o da gidebiliyor.
Çıkıştaki kondansatörleri muayene etmeniz gerekiyor. Kesinlikle şişmiş olmamalı şişmişse ama çalışıyorsa yine de mutlaka değiştirin.
Elemanların kart üzerindeki kontrolleri yanıltabiliyor bu yüzden mümkün mertebe yerlerinden sökerek kontrol yapılmalı. Bunları yerlerinden sökmek biraz zor olabilir bu nedenle biraz yüksek watt'lı havya kullanılması daha iyi olur. Lehimin erimesini kolaylaştırmak için biraz lehim takviyesi yapılırsa zorlanmadan sökülebilir komponentler.
Gibi. Bir iki video vardı bulursam atarım.
Hah buldum bu arakadaşın anlatımlarını seviyorum: