ben malzeme sabitleyeceğiniz yerin düzgün yüzeyli açısından demek istedim.
aslında delrin de olabilir
15mm lik delrin alıp içini 8-10mm gibi boşaltmak ucu da pek yormaz
Ama delrini tablaya nasıl sabitleyeceksin? Vidalasan her vidada delrinde bükülme olur. Vidaladıktan sonra içini oyarsan düz olabilir ama delrini bir daha yerinden sökmemen lazım. Sök tak olunca yine eğilme olabilir.
Benim aklımda bir sistem var ama nasıl yapılır bilmiyorum. Malum bizim tablalar kanallı yüzey profili. Kanalların bir tarafını tıkarsak sıvı diğer taraftan tahliye olmak zorunda ama burada sıkıntı tablanın genişliği kadar bir tahliye tablası yapıp tablaya sızdırmaz biçimde güzelce monte etmek. Ama sızdırmazlık nasıl olacak? Aynı problem tablanın ön tarafındaki kanalları tıkamak için de geçerli.
Kullanmadım ama sıvı contalar iş görebilir mi? Tıkamak için silicon veya benzeri yerinde donup biraz genişleyecek bir plastik? Titreşim çok olduğu için bir süre sonra kendini bırakır mı? Biraz uğraşıp kenardan 1 cm kadar kanallara girecek şekilde oyulmuş, dış tarafı düz alü parça, silikon gibi bir ilave destek veya yapıştırıcı?
ya da 5 er mm lik alu dan bir havuz yapılır içten silikon çekilir. tahliye deliği de olur.
sonra bunu 4 köşe dıştan sabitlenir ortadan da bir delikle tablaya sabitlenip silikonlanır.
içine de parça sabitlemek için vida delikleri olur ama vida delikleri tablanın altına çıkmıcak şekilde.
Sonunda soğutma işi başladı aslında büyük dert ama pek beyin fırtınası yapılmıyor.
kuyuya taşı atalım;
taş : dik sistem yapılabilir ama malzeme bağlama açısından sıkıntı olabilir. cnc torna gibi düşünelim işleme alanının altı boş olacak şekilde.üstten soğutmayı ver,aşağıdan kanalla uzaklaştır.
İnsanların tecrübeleri çok büyük önem taşıyor. Biliyorsun ben soğutma kullanıyorum fakat sıvı makineyi kirletiyor. Temizlemesi de angarya geliyor bana. Bu yüzden soğutmasız işleme teknikleri geliştirmeye ya da öğrenmeye çalışıyorum. Birisi bu konuda bir şeyler yazdı mı hemen atlıyorum.
Görmüştüm onu. Şahsen bana fuzuli geliyor. Yapılmış milyonlarca kasa varken o kadar emek harcayıp bilgisayar kasası yap. Ben pahalı olan şeyleri kendim yapmayı seviyorum ama alabilecek kadar ucuzken neden yani. Sebebi neydi ki
İlk mesajimdaki parcayi o sekilde isledim. Isinma olayi ucta olmadi. Toplam 30 dakikada bitirdi diyebilirim. Arada 5mm delme ucu degistirdim falan finish islemini duzgun hesaplayamadigimdan guzel kenarlar cikmadi pek. Isinma olayi ise soyle oldu parca gercekten el degmeyecek kadar isindi.. ama islemi durdurmadim yaglama sogutma falan da puskurtmedim. Islem bittiginde hemen spindle i durdurup ucun sicakligina baktim cok cok az isinma vardi.
Lazim degil normal kesim daha da uzun olacak suresi sanirim. 10mm kalinligi tek seferde degilde 1mm pasoyla anca ucunda devamli hep kesme halinde oldugunu dusunsenize.. ama bu sekilde ucun butunu kesme isini yapiyor ama kesim yaptiktan sonra da dairesel hareketle bir nevi dinleniyor.