Gürültü önlemek için kolay yol girişlere paralel kondansatör takmak olabilir.Bir kontaktörü mühürleten start butonu gibi görev yaptırma amacıyla kullanabileceğim bir ssr tavsiyeniz olur mu acaba?
anladım sağolun, SSR A1 A2 sinde hiç kablo yokken, yük kontağına giden hatların kesilip verilmesi esnasında, çok nadir kontağını anlık açıp kapıyor.diyot atın bi tane farkedecek mi bakalım a1 a2 ye ters, bide direnc koyun 10 k lık a1 a2 arasına
teşekkür ederim Mehmet bey,Gürültü önlemek için kolay yol girişlere paralel kondansatör takmak olabilir.
(A1, A2 girişine 470nf veya yakın değerlerde)
Ancak olay sadece "gürültü" nedenli olmayabilir, ama gürültü ile ilgili bütün önlemleri almak en doğrusudur.
Ayrıca SSR girişleri genellikle opto coupler izolelidir, etkilenmeleri için yüksek indüktif kaynaklı gürültü olması gerekir.
Onun için marka ve model sormuştum.
Mühürleme için kullandığınızda şöyle bir problem (ek olarak) çıkıyor.
GenellikleS SR'ların 100mA minimum akım limiti var, yani içinden en az 100mA geçmesi gerekir.
Siz, mühürlemek için, diğer SSR'a bağladığınızda, ilk SSR içinden 10-20mA akım geçer ve SSR doğru çalışma şartlarının dışına çıkar.
Yük bağlayarak ilk SSR içinden 100mA fazla akım geçirmek mümkün olabilir.
Ancak bu biraz "zorlama" olur.
Sonuç olarak, basit bir mühürleme devresi ile, mesela mini röle veya 2 transistörlü bir devre ile yapmak daha doğru olur sanırım.
sayın alarmko, evet tam da öyle. hatayı ilk enerji verildiğinde fark ettik. sonra çalışma esnasında da bunu yapar mı diye, SSR A1 A2 kablolarını çıkarıp, yük kontağı giriş çıkışındaki hatların üzerinde dizili olan devrenin diğer kuru kontaklarini manuel açtık kapadık. ve SSR arada kendi kendine anlık çıkış attı.Ssr lerin içerisinde moc ve triac kullanılıyor.Benzer devreyi bende projelerimde kullanıyorum.
O ilk tetikleme çevre parazitlerinden degilde moc un zero geçiş noktasını algılayana kadar geçen sürede triac açık kalıyor.Bu olay sadece ilk enerji verildigi anda meydana geliyor.Yani projenizde ilk 10ms yi pas geçecek şekilde dizayn etmeniz gerekecek.
Motorlarda genelde zero cros olanını kullanıyorum.alarmko hocam siz benzer uygulamada ne tip bir SSR kullanmaktasınız? zero cross mu? random ( non zero cross) mu?
Amacım, yük kontağı hep aynı sürede çıkış veren bir SSR üzerinden kontaktör çektirmek.
ihtiyacım, SSR A1 ine uygulanan sinyal ile gerçekleşen SSR anahtarlamasının hep aynı sürede gerçekleşmesi, gecikme önemsiz, ama hep aynı sürede kararlı bir kontak anahtarlaması gerekmekte. teşekkürler
SSR devreden çıkınca, motor dönmeye devam ediyorsa, sanırım, doğrusu zero cross.Motorlarda genelde zero cros olanını kullanıyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?