o zaman şef hocam bize 2 yol kalıyor..
1. günde 12 kw/h enerji ile etrafımızı sürekli aydınlatmak..
2. elektriği şebekeye uygun üretmek. 3 faz 400 v 50 hz.
birinci secenek için yapılması gerekenleri söylemişsiniz. cok tesekkürler.
ikinci secenek içinde bi ol gösterirseniz çok sevinirim..
Birinci seçenek için elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Her ne kadar HES türbini yapmamış olsam da şimdiye kadar 8 tane küçük çaplı rüzgar türbini yaptım. Elektriği olmayan bağ evi, çiftlik, tarla evi gibi yerlerde kullanılıyor.
Ammaaa.. ikinci seçenek için pek fazla bir şey söyleyemem. Önceleri 500 KW. idi, sonra 1 MW. güce kadar lisans almadan
Elektrik üretip, dağıtıcı firmalara satışı mümkün olsa da çok büyük firmaların haricinde bireysel olarak bu işi yapan olmadığından çok fazla bilgiye sahip değilim. Medyadan ve basından takip ettiğim kadarıyla prosedürü çok fazlaymış. Ayrıca talep ettiğiniz gücü üretemezseniz cezalı duruma düşme ihtimali de varmış.
Tüm bu yazılanlara rağmen ben hala yapmak istiyorum derseniz,
Öncelikle suyun debisini, basıncını, düşme yüksekliğini iyi hesap etmek gerekir. Bu su dan kaç kw.lık enerji alınabileceğini hesaplamak gerekir. Ondan sonra uygun güçte alternatör bağlanır.
İnternette gördüğünüz güneş panellerinde elektrik üretip satma olayı henüz Türkiyede geçerli değil. Avrupa ülkelerinde yapılabiliyor ama bizim ülkemizde henüz çift yönlü sayaç bile yok. Başka bir forumda bunu tartışmıştık, özellikle sayaç imalatçısı firmalara sordum, böyle bir sayaç imalatının olmadığını söylediler.