SU ÇARKI TAMAM ARKASI İÇİN YARDIM....

"Su çarkı tamam" demek büyük bir eksiklik olduğunu gösterir.
Peki neden ?
1- Su çarkını belirleyen unsurlar debi ve tazyikidir. Şayet suyunuz az ise dere yatağından belirli bir mesafeden suyunuzu alıp kendi sisteminizi kuracağınız yere sabit bir cazibe(eğim) ile getirmeniz gerekmektedir. Debinizin çok olduğunu kabul edersek bu seferde aynı metodu suyu yavaşlatmak için kullanmanız gerekir. Burada maksat sabit bir su debisi ve basıncı yakalamaktır.
2- Su çarkı tamam olamaz çünkü su çarkının yapısını etkileyen diğer faktör alternatörünüzün niceliğidir. Misal bir tofaş alternatörü takdığınız takdirde en az 1500 devir çevirmelisiniz ki standart , stabil voltaj elde edin. Bunun içinde ekstra dişli gurubu ve/veya kayış sistemini tasarlamanız gerekmektedir.

Peki bu durumda size ne tavsiye edebilirim ?
İlk önce alternatörünüzü temin ediniz. Bu sizin su akış rejiminize göre seçilecektir. Mümkün olduğu kaday kayış/kasnak/redüktörden uzak durun(Güç aktarımı hariç). [MENTION=221255]binbaşı[/MENTION] arkadaşın mantığıyla yüksek bir DC voltaj göz önünde bulundurulmalıdır(45-75 volt). Bu voltaja göre bir DC genaratör alıp önce DC 24 Volta sonra aküye daha sonrada AC 220 Volta inverter ile dönüştürüp kullanabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki sulama teknikleri ve yağış alma şekline göre size kalacak olan su miktarına göre alternatörünüzü seçiniz.

Kolay gelsin...
 
1 ya da 2 kw.lık monofaze elektriği şu an için üretici firmaya satmak mümkün değil. Şebekeye elektrik satmak için 3 faz ve fazlararası 400 v. 50 hz. olmak zorunda.

Üretilen elektriği ihtiyacım olmadığında çift yönlü sayaç ile şebekeye satayım, ihtiyacım olunca da şebekeden kullanırım derseniz o bile mümkün değil. Ancak kendi evinizde kullanabilirsiniz.

220 v. 50 hz üretip, evde kullanmak cazip gibi gelse de aynı frekansta tutmak zor olacaktır.

220 v. 50 hz. 1 kw. üretilen elektrik 24 saatte 24 kw/h.lik bir enerji üretimi demektir. Fazla fazla kullansanız bile bunun en çok 10 kw/h. kullanabilirsiniz. Kalan 14 kw/h.lik elektrik boşa gidecektir. Ayrıca çamaşır mak. bulaşık mak. gibi 2 kw.lık cihazları kullanamazsınız. Onun için en iyisi 24 veya 48 v.luk sabit mıknatıslı 500 w.lık bir alternatör kullanıp, aküde depolayıp, inverterle 220'ye yükseltmektir. Güç sabit olacağından günlük 12 kw/h.lik bir enerji üretimi söz konusu. Evde kullan, lambaları kapatmaya gerek bile kalmaz, gece gündüz yansın. Bahçe lambası sabaha kadar yansın.

Alternatör konusunda yardımcı olabilirim.
 
o zaman şef hocam bize 2 yol kalıyor..

1. günde 12 kw/h enerji ile etrafımızı sürekli aydınlatmak..

2. elektriği şebekeye uygun üretmek. 3 faz 400 v 50 hz.

birinci secenek için yapılması gerekenleri söylemişsiniz. cok tesekkürler.
ikinci secenek içinde bi ol gösterirseniz çok sevinirim..
 
Elektrik üretmek ve satmak o kadar kolay deyil çünkü şartlar çok ağır yapmak mümkün deyil.
size bir örnek vereyim ben mersin inin mezitli ilçesinde oturuyorum. burada yaklaşık 800 site var 60 daireli olanda var 1000.daireli olanda var.
bunların %90.da jenaratör var 60 KVA ile 1000.KVA arası
en az hafdada bir elektrik kesilir. yeni yerleşim ve tesisler yeni olduğu halde.
Çünkü elektrik kesilince jeneratörler çalışır üretilen enerji bütün sayaçlardan geçer ve sayaçlar yazar
Bizde bu üretip harcadığımız enerjinin parasını tekrar tedaş a öderiz.
bu uygulanan gerisini sen düşün.
 
üretip satmak koaly degil diyoruzda güneş enerjisi paket sistemlerde adamlar bunlardan bahsediyor normal sayacın yanına takılan çift yönlü sayac ile çözüyor..

güneş enerji sistemlerinde oluyorda suda neden olmasın.. panelden sonraki sistem aynı öncesinde panel yerine su kaynaklı bi sistem olacak.. çatına panel alıcagına evin yanından geçen dereye cark kur.. çok mu düz mantık yapıyorum. güneş de yapılan neden suda yapılmasın...
 
Kardeşim forumda yorum yapanlar çok fakat birtane yapdım diyen varmı çoğunlukta malzeme satmak isteyenler bence
 
ahnur hocam 1 kw altarnatör aldım dielim. acuna yeteri kadar akü. ondan sisteme uygun on grid inverter..(sebeke içi için gerekli olan inverter buymus biras arastırınca cıktı). burdan da sebekeye satıs yapmam mümkün degil mi .
 
güneş paneli sistemlerinde panelden direk on grid invertere giren sistemlerde mevcut..bu uygulamalar Türkiye de mi yok. Yoksa okudugum arastırdıgım kadarıyla yurtdısında uygulamalar var...
 
2 kwatt için bence uğraşmaya değmez hem satamazsında iyisimi sen o elektrığı uret kendın yak komşularına ver parasını al veya alamadığında allah razı olsun derlerse amenna demerzlersede sen bılırsın zaten iki kwatt sana ancak yeter bir dairenın elektrik yuku elektronikçiyim ustalar var burda benım haddım değıl sanırsam 10 kwatt kadar senın uretımın iki kwatt evdekı cihazları sırayla devreye sokacaksın örnek çamaşir makınesı 2 kwatt rezistanslı olanlar var mutfakta firin bulaşik makınesı kişin isitmada kullanacaksın sana yetmez satış yapacağım dıye milletı meşgul edıyorsun kusura bakma ama gerçeğı bu yınede o işi yapmanı tavsıye ederım kolay gelsın ikincisi tedaşin volt frakans verılerıne uygun elektrık uretebılırsın zaman teknolojı çağı frakansı voltaşı tedaşin elektrığıyle kontrol altına alırsın örnek elektronik bır cihazla aynı frakansta olacak şekılde devır kontrolü yapabılırsın voltajıda yıne aynı şekılde sorun olmaz manyetık frenleme sıstemı kurar deviri tedaşinkıyle aynı tutabılırsın dınamoda uyartım gerılımını yıne aynı şekılde kontrol ederek voltajı sabıtlıyebılırsın neden olmasın türk milletı hele bırde karadenızlıyse:) çareler tukenmez
 
o zaman şef hocam bize 2 yol kalıyor..

1. günde 12 kw/h enerji ile etrafımızı sürekli aydınlatmak..

2. elektriği şebekeye uygun üretmek. 3 faz 400 v 50 hz.

birinci secenek için yapılması gerekenleri söylemişsiniz. cok tesekkürler.
ikinci secenek içinde bi ol gösterirseniz çok sevinirim..
Birinci seçenek için elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Her ne kadar HES türbini yapmamış olsam da şimdiye kadar 8 tane küçük çaplı rüzgar türbini yaptım. Elektriği olmayan bağ evi, çiftlik, tarla evi gibi yerlerde kullanılıyor.

Ammaaa.. ikinci seçenek için pek fazla bir şey söyleyemem. Önceleri 500 KW. idi, sonra 1 MW. güce kadar lisans almadan elektrik üretip, dağıtıcı firmalara satışı mümkün olsa da çok büyük firmaların haricinde bireysel olarak bu işi yapan olmadığından çok fazla bilgiye sahip değilim. Medyadan ve basından takip ettiğim kadarıyla prosedürü çok fazlaymış. Ayrıca talep ettiğiniz gücü üretemezseniz cezalı duruma düşme ihtimali de varmış.

Tüm bu yazılanlara rağmen ben hala yapmak istiyorum derseniz,
Öncelikle suyun debisini, basıncını, düşme yüksekliğini iyi hesap etmek gerekir. Bu su dan kaç kw.lık enerji alınabileceğini hesaplamak gerekir. Ondan sonra uygun güçte alternatör bağlanır.

İnternette gördüğünüz güneş panellerinde elektrik üretip satma olayı henüz Türkiyede geçerli değil. Avrupa ülkelerinde yapılabiliyor ama bizim ülkemizde henüz çift yönlü sayaç bile yok. Başka bir forumda bunu tartışmıştık, özellikle sayaç imalatçısı firmalara sordum, böyle bir sayaç imalatının olmadığını söylediler.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,278
Mesajlar
935,039
Kullanıcılar
453,533
Son üye
ooorkhan

Yeni konular

Geri
Üst