Su tribünü hakkında bilgi istiyorum

veli125

Üye
Katılım
11 Kas 2010
Mesajlar
113
Puanları
1
arkadaşlar su trübünü akarsu gibi yerlere konuluyor. peki bir sorum olacak. bizim iş yerinin önünden bir köye 40 km mesafeden yeraltından boru ile su götürüyorlar.bu boruya evlerdeki su sayacı gibi su trübünü koysak ve bu sudan elektrik üretsek ne gibi sorunlar olur. nehirdeki trübünden tek farkı kendi basınçlı olduğu için yükseklik şartı yok.bir de trübünden çıkan suyu tekrar boru hattına vermek lazım. böyle bir sistem nasıl olur. suyun basıncını bilmiyorum yalnız su 40km mesafeden dağdan kendiliğinden geliyor ve saniyede 20 litre su akıyormuş.cevapalrınızı bekliyorum
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yükseklik çok önemlidir.Suyun debisi çok önemlidir.Türbine suyun vuruş açısı çok önemlidir.Ayrıca sürtünme vs gibi kayıplar sistemin %30-50 gibi ciddi performansını etkilemektedir. Hesabınızı şu şekilde yapabilirsiniz : Güç(Watt)= YükseklikX Su debisi X 9.8 Yerçekimi X Verimlilik 0,6-0,7(%60-70)

Power = flow in liters * drop in meters * 9.8 (gravity) * efficiency( 60 to 70% % typical)

Tabiki 40 km çok ciddi bir mesafe.Okadar mesafeye 20 Lt su basılıyorsa yükseklik ciddi demekdir.Suyun hızı yavaşlatılmadan taşıma yapıldıysa eğer suyun vuruş hızının maksimum olduğu bir noktaya türbin sistemi kurulabilir. Bende bu şekil fantastik bi proje yapmıştım. Umarım işinize yarar bilgilerdir. Olmaz diye birşey yok .Çok iyi düşünmüşsünüz başarılar.
 
Bende buna benzer bir proje düşünmüştüm ama hiç kimse onay vermeyince vazgeçtim. Ben Şebeke suyuna küçük türbinler koyup azda olsa elektrik üretmeyi düşünmüştüm, ama harcadığı enerji ürettiğinden fazla olurmuş sanırım.
 

harcadığı enerji derken neyi kasdettiniz. harcadığı bir enerji yokki.belki maliyeti kurtarmaz veya suyun akıntı hızı yavaşsa.olabilir. yalnız benim dediğim ana boru ve su hiç kesilmiyor devamlı sabit hızla ve basınçla akıyor.yani suyun önüne trübünü koyunca su hiç bir şekilde yavaşlama olmaz çünkü basınç fazla
 
harcadığı enerji derken neyi kasdettiniz. harcadığı bir enerji yokki.....

Şebeke suyu evinize kendiliğinden gelmiyor. Onu getirmek için enerji harcanıyor.Siz de "suya kazandırılan enerji"yi elektrik enerjisine dönüştürüyorsunuz ve bu dönüşüm sırasında kullandığınız turbinin verimine bağlı olarak mesela %10luk enerji kaybediyorsunuz. Toplam sistemi düşündüğünüzde, evet harcanan enerji ürettiğiniz enerjiden fazla oluyor.

Sizin bahsettiğiniz durum içinse sunu sormak istiyorum."su kendinden basınçlı"demekle neyi kastediyorsunuz. Ya yükselti farkı olmalı ya da bir pompayla basılmalı gibi geliyor bana...
 

Su türbinlerinde verimli kullanılan başlıca 3 tip vardır:
1.Pelton türbini:Kepçelerine yandan gelen basınçlı su huzmesiyle(Jetleriyle)tepkiyle çalışır.
2.Francis türbini:Kısmen eksenel,kısmen radyal gelen su debisini mekanik dönme gücüne dönüştürür.
3.Kaplan(Uskur)türbini:Yalnızca eksenel gelen su debisini mekanik dönme gücüne çevirir.

Suyun debisi ve düşüsü(Yüksekliği) alınacak elektrik gücünü ve enerji verimliliğini yükseltir.Yalnızca kaplan türbinini(Zaten su ve doğalgaz sayaçlarında ancak bu sistemle geçen sarfiyat ölçülür.)bu 40 mt.lik borunun bir kesitinde kullanabilirsiniz.Elektrik üretiminde en verimli olan türbinler,HES'lerde kullanılan Francis tipinde olanlarıdır.Çünkü suyun hem radyal,yani ağırlığı dolayısıyla oluşan enerjisinden(Düşü),hem de yandan su huzmesiyle gelen kinetik enerjisinden,ayni anda verimli olarak faydalanılır.Enerji üretmek için türbin bir jeneratörü çevirirken,şebekede yüklenme olduğunda,frenleme etkisi oluşur ve kaplan tipi türbinin kanatları bu nedenle suyun hızını yavaşlatır,düşürür.Bu enerji kaybının suyun ulaştığı yerdeki yüksek katlara çıkabilmesi için ek bir basınçlandırıcıya(Hidrofor,su pompası gibi.)ihtiyacı vardır.Yani elde ettiğiniz güç kadar gereksinimi sonradan karşılamanız gerekecektir.Bu ayni kendi harcadığından daha fazla enerji üretmeye çalışan bir "devri daim makinesi" örneğine de benzetilebilir.Su örneğinde de aynidir.

Suyun belirli bir yükseklikteki potansiyel(Düşü) enerjisi ve miktar olarak da geçerken bir debisi(Dakikadaki lt. olarak akış miktarı) vardır ve içinde saklı olan gizli enerjisi de sabittir,bir yerden eksilttiğimizde,diğer yerden ayni enerjiyle yeniden ayni şekilde almamız imkansızdır.Bunu telafi etmek için yine enerji verir ve güç harcarız.Enerji kanunlarında da toplam enerji miktarı her zaman sabittir,verim yüzde yüzden her zaman daha düşüktür,eşit olamaz ayrıca da arttırılamaz.Suyun boru içinde;

a)Sürtünme kayıpları
b)Düzensiz(Girdaplı)akış kayıpları
c)Boru branşman kayıpları(T; köşe gibi)
d)Yapışkanlık(ağdalılık) kayıpları,viskozitesine,sıcaklığa,su sertliğine bağlı kayıplar
e)Türbin yataklarındaki mekanik kayıplar gibi pek çok kayıp toplam enerji verimini ayrıca azaltır.
Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

kendinden basınçlı derken anlatmak istediğim.bahsettiğim su köyün yaylası yüksek bir dağdan inerek geliyor.haliyle su basınçlı.yüksekliğini tam olarak bilmiyorum.yalnız suyun önüne trübün koyunca suyun hızında ve hacminde bir eksilme olmaz.kapalı yer altında boru ile geliyor ve saniye 20lt su akıyor ki buda iyi bir orandır..
 
Veli Bey

"yükseklik şartı yok "deyince yanlış anlamışım. Haklısınız tabi...Verim kaybından kastım da gücün azalacak olması.Çünkü malum tüm enerji dönüşümleri kayıplıdır. Su, türbine çarptığında potansiyel enerjisinin bir kısmı mekanik enerjiye dönüşür, bir kısmı kaybolur.. hacim eksilmez, hız değişebilir.Mesela Francis tipi türbinlerde hız değişimi olur ama diğerlerinden emin değilim, o yüzden değişebilir diyorum...Aşağıdaki formül sizin türbinden alabileceğiniz mekanik gücü verir. Bu formülde "Q" suyun debisini, h ise su düşüsüdür. Yani debi ne kadar yüksek olursa olsun illaki, minicik de olsa) yükselti olmak zorunda. Bu noktada karar vermeniz gereken şey,1.si bu sudan elektrik üretmeye izniniz var mı, onu netleştirmek.İkincisi buraya koyacağınız türbinin maliyetiyle ürettiğiniz elektriğin sağlayacağı kazancın arasındaki dengeye bakmak.

Pe = ρxgxQ xHox ηtürbin

Burada ρ=1.000 kg/m3, g=9,81 m/s2 dir.20 litre saniye 0.02 metreküp/saate eşittir.Verimi 0.7-0.8 alabilirsiniz.h metre olarak yazılacak. Burada bulduğunuz güç değerini de generatör verimi olan %90 la çarparsanız (yaklaşık bir değer olarak verdim, küçük güçlerde verim daha düşük, yüksek güçlerde daha büyük olacaktır) watt cinsinden elde edeceğiniz elektrik gücünü bulursunuz.

Yalnız kanatimce h olarak kaynak yüksekliğini değil, suyun türbine doğru akmaya başlamadan önce ivmelenmeye başladığı yüksekliği bulmalısınız. Yani su 900 metre rakımdaki kaynaktan çıktıktan sonra düz ovada ilerliyorsa bu suyun düşüsünü 900 metre almak mümkün değildir sanırım.

P=1000x9.981x0.02xh (watt)
 

Sn Filiz Şimşek; Kimler Lisanssız elektrik üretebilir? Cevap :Elektrik abonesi olan herkes (her gerçek veya tüzel kişi) lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi, yani aboneliği bulunması gerekir. Aboneliği olmayan kişiler, lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz. Gerçek ya da tüzel kişi olmayan aboneler (apartman yönetimi gibi) lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz.

KW Sınırlaması varmıdır? cevap: Evet, vardır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri azami 500 kWe gücünde kurulabilir ve sisteme en fazla 500 kWe olarak bağlanabilir.

KAYNAK:Elektrik Piyasası Lisanssız Üretim Sıkça Sorulan Sorular

Suyun debisini azaltacak herşey verimi azaltır.Düzovada ilerlemesi de türbine yanlış açı ile vurması da. Saygılarımla. Bünyamin ERDEM
 
Bünyamin Bey

"bu sudan elektrik üretmeye izniniz var mı" derken lisansı kastetmiyordum. Hidrolik kaynaktan lisansız elektrik üretimi yapacak kişinin de malumunuz il özel idaresine başvurması ve bu başvuru sürecinde su kaynağının kullanım hakkının elde edildiğine dair belgeyi sunması gerekiyor. "bizim işyerinin önünden ...su götürüyorlar" demiş ya Veli Bey..Su kime ait bilmiyoruz. Onun netleşmesi lazım.Bu, işin "teferruat" sayılabilecek kısımı . Akabinde , (yukarıda açıklamaya çalıştım, siz de bahsetmişsiniz) gelir-gider, kayıp-kazanç hesabına gidilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…