Su tribünü hakkında bilgi istiyorum

Enerji üretiminde borunun içindeki basıncın bir önemi yok. Önemli olan türbinin girişiyle çıkışı arasındaki basınç farkı ve akan su miktarı. Cümledende anlaşılacağı üzere türbinin girişiyle çıkışı arasında basınç farkı enerji üretmek için şart. Yani siz o borudan enerji ürettiğinizde kullanıcılara giden suyun basıncı azalacak. Kullanıcıların basınç azalmasından zarar görmeyeceği seviyede elektrik üretebilirsiniz. Bu üretim ekonomik olurmu onu bilemem.

Kolay gelsin.....
 
arkadaşlar su bizim ilçenin köyüne ait kendi yaylalarından köylerine su borusu çektiler.borudan geçen su temiz su yalnız içme suyu değil tarla ve bağçeler için akan sudur.bu sene küçük bir baraj yapıp ona akıtacaklar.ve o boruya koyulacak tirübün suyun akış hızını fazla yavaşlatacağını pek sanmam.çünkü su dağdan inmekte.küçük bir tepe veya düz yerden aksa azalma olur yalnız dediğim gibi yüksek bir dağdan geldiği için suyun akış hızında pek azalma olur.yalnız sizinde dediğiniz gibi elektirk ne kadar üretilir.yatırıma değermi bilinmez
 
Merhaba arkadaşlar... bu projeyi bende düşündüm. ama suyun türbine giriş basıncı ve yüksekliği çok önemlidir. arkadaşar yukarıda formülleri vermiş. ona göre hesabınızı yaptıktan sonra işi kurtarıyorsa neden olmasın.
 
bnm bir mikro hes projem var. su saniyede 60-70 litre akıyor. su biriktirme alanından % 70 eğim ile kaç metreden gönderirsem 500 kw elektrik üretebilirim
 
Selamun Aleyküm
Eski bir konu, bir kısım eksiklikler görünmekte, son soru ile ilgilenmeden önce;
Güç = P * Q = Basınç * Debi olarak (hidro) güç formülünün basınç ve debi üzerine kurulu olduğunu, yüksekliğin formülün içerisinde yer alırken gerekli eklemelerle basınç değerini sağlaması gerektiğini, belirli bir kesitten geçen debinin ortalama su hızı ile doğrusal alakası düşünüldüğünde kurulu ve çalışan (sıkıştırılamayan akışkanlı) hidro tip sistemlerde debinin (yine ortalama hızın da) değişmediğini hatırlatalım.
60 lt/san. = 0.06m^3/san. ( 0.06 metreküp/san. )
500kW = P * 0.06m^3/san. --> P = 8 333 000 N/m^2 = 8 300 000 Pa = 80 bar(civarı) [İki tarafı da atmosfere açık-atmosfer basıncı diye düşünüldüğünden basınç farkı söylemi ele alınmadı.]
P = (8 300 000Pa)= h*d*g = h*1000kg/m^3*9.81N/kg --> h = 850 metre (civarı) Bu yükseklik dikey yükseklik farkıdır. %70 eğim (tanjant) bilgisi ile getirilmesi gereken diye bahedilen yatay uzaklık "l" ise; h/l=0.7 --> l = 1200 metre(civarı)
Debinin 70lt/san. (0.07m^3/san.) olması halinde h 728 metre, l 1040 metre civarlarına düşmektedir.
Bu hesap basınç kaybı-verimlilik-yükselti ile açık hava basıncı değişimi vb izahları içermez, sistematik olarak düzenli çalışmayı sağlamak için teorik hesabın (minimum) ne kadar fazlası ile çalışılması gerektiği ele alınmalıdır.
Hesaplamalar hata yönünden incelenmelidir;
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,239
Mesajlar
934,702
Kullanıcılar
453,450
Son üye
ErenMehmet

Yeni konular

Geri
Üst