has_artvin_li ( TA3TCM )
Usta Üye
Konu ile halen ilgileniyor musunuz bilmiyorum. Lakin ilgileniyorsanız bir katkıda bulunmak istiyorum...bahsettiğiniz her şeyi yaptım fakat sorun aynı.Tek öğrenmek istediğim bios chipi sağlamlık kontrolü
Bunu net olarak çözmenin bir yolu daha var aslında.... Ama elinizde bir osiloskop olması gerekiyor...
Elinizde var mı yok mu bilmiyorum. var sayarak söylemek istiyorum.
Bios dediğiniz şey aslında bir çeşit spi haberleşme ile çalışan eeprom bellekten ibaret örneğin 25L08 olsun...
Bu eepromun haberleşme uçlarında osiloskop ile baktığınız zaman ki bu her zaman olmaz pc start verildiğinde ilk bir kaç saniye içinde gerçekleşir. Haberleşme pinlerinde tam ve net görülen bir haberleşme sinyali izlemelisiniz yani köşeleri dik kesik ve bir önceki starttaki ile aynı yapıda. Eğer saçma sapan sinyal şekilleri görüyorsanız bios silinmiş ve haberleşemiyor demektir diyebiliriz.
Ayrıca bios silindiğinde komple silinmiş de olmuyor aslında yani ya bir satır bozuluyor ya bir harf vs ama sonuçta start veriyorsunuz ekrana görüntü gelmiyor pc bir müddet çalışıyor kapanıyor yada bir müddet çalışıyor kapanıp tekrar çalışıyor vs
Sonuç = osiloskop şart ben bu işler için pc osiloskop kullanıyorum ( aslında çok da uğraşmıyorum ama çok nadir uğraştığım zaman da işimi hayli görüyor ) intrustar marka bir osiloskop...
Bu arada mert şener dedikleri adamın videoları da çok öğretici ve güzel konuları ele alıyor ben o videolardan çok şey öğrendim.
Birde azeri bir bilgisayar mühendisi var o da çok güzel bilgiler yayınladı bir dönem şu an nette var mı bilmiyorum ama tavsiye ederim.
Bu yeni detay da güzel şeyler paylaşıyor tavsiye edebilirim...
Son düzenleme: