türkiyede tüm kompanzasyon panoları kapatılırsa ne olur?

Ekonomik krize gireriz. Tedaş zengin olur gibi görünür ama oda olmaz. Sanayici işletmeci esnaf bu faturalarıda ödeyemez durum vahim. Kompanzasyon gerçekten çok çok önemli bir konu.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
elektrikçinin de sadisti oluyor demekki

Arkadaşlar lütfen konuya odaklanın Sayın Hemmuhhemtek arkadaşımız burada sistemde ne oluru soruyor. Tedaş OG'de kompanzasyon kısmında ne olur? YG çıkışında ne olur bunları tartışalım lütfen.
 
Konu güzel. Beyin fırtınasi için (laubali olmayan) güzel yorumlar bekliyorum herkesten.

Büyük bir ihtimalle tedaşın OG kondansatörleri yeterli gelmeyecektir bu durumda. Olay Teiaş'a da yansıyacaktır. Oluşacak gerilim düşümüde otomatikman elektrik üretim santralleri de etkilenecektir.

Bu kompanzasyon panolarını kapatma olayı, tüm Türkiyede aynı anda yapılacak olursa eğer. O zaman irdelenmesi gereken daha başka durumlar meydana gelecektir:
Anlık olarak yük (görünür güç bazında) artacağı için gerilim çökmeleri yaşanacaktır.
Frekansda (aşağıya doğru) sapmalar meydana gelecektir. TEİAŞ'ın hedef frekansı 49,05 - 50,05 Hz arasındadır. UCTE'nin (Union for the Coordination of Transmission of Electricity - Elektrik İletimi Koordinasyon Birliğinin) hedef frekansı ise 49,98-50,02 Hz dir.
Önce frakansı sabitlemek (kararsızlığı gidermek), sonra da normal seviyesine getirmek için manevralar yapılacaktır. Normal durumlarda santrallerde üretim talebe göre ayarlanır. Acil durumlarda ise talep, üretime göre ayarlanır:
Düşük frekans röleleri ile yük atmalar başlar. Yük tevzi merkezi arıza gezdirir.

Teiaş'ın işletmelerinde gerilimin düşük olması durumunda yapılacak prosedürler bellidir. Bunlar uygulanır:

1)Devrede reaktör var ise servis harici edilir.
2)Kapasitörler devreye alınır.
3)Santralarda generatörler ikaz durumları artılır.
4)Senkron kompanzatörler devreye alınıp yüksek ikazda çalıştırılır.
5)Servis dışı hat varsa ise, tek taraflı kapatılır.
6)Güç transformatörlerinde kademe değişikliği yapılır.
7)İmkan varsa hatlar düşük yükle çalıştırılır.

UCTE kriterlerine göre, santrallerin ünite gücü belirli bir değerden büyükse, elektrik santrali işletme yedeği bulundurmak zorundadır. Yani enterkonnekte sistemde, herhangibir yerde meydana gelebilecek arıza durumlarına karşı santraller tam yükte çalıştırılmamaktadır. (Ünitelerde primer yedekler bulundurulur) Ekteki dökümanlar nadir bulunur. İncelenmeli.
 

Ekli dosyalar

  • YEDEKLEME.rar
    548.5 KB · Görüntüleme: 85
  • PrimerFrekans-SOMA.rar
    1.9 MB · Görüntüleme: 48
Sn "genç arkadaş" frekans konusunda kısa bilgiler vermişsiniz. Bu konuya biraz daha açıklık getirmek istiyorum.

Santrallerde mevcut talep güce göre üretim yapılır ve senkron makinelerin güç dengesi sağlanmaya çalışılır. Bu denge sağlanamazsa senkron makineler senkronizmadan çıkarlar.

Eğer üretilen güç talep edilenden fazla ise frekans artma eğilimi gösterir.Eğer talep, üretimden fazla ise frekans düşmeye başlar. Burada sınır nokta ise, senkron makinenin iç yapısıdır. Eğer stator manyetik alanı ile rotor manyetik alanı arasındaki açı 90 derece olursa, bu iki manyetik alan arasındaki bağ kopar ve senkron makine rotoru sanki pedalı boşa çıkmış bisiklet gibi yüksek devirlere çıkar. Buna senkron makinenin senkronizmadan çıkması denir. Eğer bu devir sayısı makinenin dayanabileceği sınırı aşarsa makine zarar görür.

Kompanzasyon sistemleri aynı anda devreden çıkarılırsa, talep edilen görünür güç (VA) artacaktır. Bunun sonucunda yaşanabilecek olaylardan biri de bahsettiğim, senkronizmadan çıkma olayıdır.
 
Oluşacak gerilim düşümünde otomatikman elektrik üretim santralleri de etkilenecektir.

Frekansda (aşağıya doğru) sapmalar meydana gelecektir.

Kompanzasyon sistemleri aynı anda devreden çıkarılırsa, talep edilen görünür güç (VA) artacaktır. Bunun sonucunda yaşanabilecek olaylardan biri de bahsettiğim, senkronizmadan çıkma olayıdır.

Elektrik üretim santralinin çıkış gerilimi 'otomatik voltaj regülatör' ile sabit tutulduğundan, "Oluşacak gerilim düşümünde otomatikman elektrik üretim santralleri de etkilenecektir" sonucu çıkarılamaz. Gerilim düşümü santralde değil yük tarafında olacaktır.

Paylaşılan dosyadan da görüleceği üzere frekansın artması yada azalması aktif yüke bağlı.(MW) Kompanzasyonun devre dışı kalması durumunda görünür güçte artış olacaktır. Ama aktif yükte artış olmayacak, hatta azalacaktır. Bu durumda "Frekansta (aşağıya doğru) sapmalar meydana gelecektir." sonucu çıkarılamayacaktır.

Aktif yük artışı olmayacağından ve frekansı etileyen faktör aktif yük olduğundan, "senkronizmadan çıkma olayı" olmayacaktır.

diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
kompanzzasyon panoları kapatıldığında hatlarda reaktif güç artaraktif güç azalır..trafolar daha fazla yuk bıner. buda trafonun ısınmasına ve trafonun daha çabuk yorulmasına sebeb olur. tedaş zarar eder ki bunu da tedaş istemez . tüketim attıkça cos@ değerini 1 yaklaştırmaktadır.
 
Sanırım güç trafoları aşırı yükten dolayı yük atmaya başlar gecen yıllarda ege bölgesinde oldugu gibi çökmeler meydana gelebilir
 
Son düzenleme:
konuyu açan arkadaşın açma sebebini tam anlayamadım ama ,
şunları söyliyebilirim
Önce kompanzasyonları kapatmak demiyelimde kompanzasyon olmasaydı terimini kullanalım
Bazı bölgelerin karakterlerinden dolayı lokal problemler olabilir AMA
A.G O.G ve Y.G hatların havai olsun yeraltı olsun kondansatör özelliği gösterdiğini unutmayalım. bu değerler küçümsenecek değerler değildir ki TEİAŞ Y.G bazında şönt reaktörler kullanıyor.
Bu ülkeyi dolanan Ama tamamı ile dolanan bu hatların kapasitif etkisini yeni nesil güç elektroniği kullanan cihazları ve hatları hiçte yabana atmayın ;
Bence sanayii bölgeleri hariçi hiçbirşey olmaz;
Ha bu kompanzasyon şartına gelirse mesele şunu söyliyebilirim ki yeni nesil mamüllerin çoğu zaten kapasitif karekteristikte ve bence çok fazla abartı bir şey olmaz
 
işletmelerde arıza oranı artar
bellı saatlerden sonra bazı makıneler calısmaz kendını korumaya alır
plc ve pıc gıbı kumanda sıstemı ıle calısan yerlerde gerılım dusumu yasandıgı andan ıtıbaren sıstem kendını otomatık kapatır bazı hatlar eskı oldugu ıcın cabuk arıza sebebıyetıdır

sıksık motor yanma sıkıntıları vasıl olur vesaıre vesaıre
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…