Konu güzel. Beyin fırtınasi için (laubali olmayan) güzel yorumlar bekliyorum herkesten.
Büyük bir ihtimalle tedaşın OG kondansatörleri yeterli gelmeyecektir bu durumda. Olay Teiaş'a da yansıyacaktır. Oluşacak gerilim düşümüde otomatikman elektrik üretim santralleri de etkilenecektir.
Bu kompanzasyon panolarını kapatma olayı, tüm Türkiyede aynı anda yapılacak olursa eğer. O zaman irdelenmesi gereken daha başka durumlar meydana gelecektir:
Anlık olarak yük (görünür güç bazında) artacağı için gerilim çökmeleri yaşanacaktır.
Frekansda (aşağıya doğru) sapmalar meydana gelecektir. TEİAŞ'ın hedef frekansı 49,05 - 50,05 Hz arasındadır. UCTE'nin (Union for the Coordination of Transmission of Electricity - Elektrik İletimi Koordinasyon Birliğinin) hedef frekansı ise 49,98-50,02 Hz dir.
Önce frakansı sabitlemek (kararsızlığı gidermek), sonra da normal seviyesine getirmek için manevralar yapılacaktır. Normal durumlarda santrallerde üretim talebe göre ayarlanır. Acil durumlarda ise talep, üretime göre ayarlanır:
Düşük frekans röleleri ile yük atmalar başlar. Yük tevzi merkezi arıza gezdirir.
Teiaş'ın işletmelerinde gerilimin düşük olması durumunda yapılacak prosedürler bellidir. Bunlar uygulanır:
1)Devrede reaktör var ise servis harici edilir.
2)Kapasitörler devreye alınır.
3)Santralarda generatörler ikaz durumları artılır.
4)Senkron kompanzatörler devreye alınıp yüksek ikazda çalıştırılır.
5)Servis dışı hat varsa ise, tek taraflı kapatılır.
6)Güç transformatörlerinde kademe değişikliği yapılır.
7)İmkan varsa hatlar düşük yükle çalıştırılır.
UCTE kriterlerine göre, santrallerin ünite gücü belirli bir değerden büyükse, elektrik santrali işletme yedeği bulundurmak zorundadır. Yani enterkonnekte sistemde, herhangibir yerde meydana gelebilecek arıza durumlarına karşı santraller tam yükte çalıştırılmamaktadır. (Ünitelerde primer yedekler bulundurulur) Ekteki dökümanlar nadir bulunur. İncelenmeli.