Türkiyede Tekniker İle Mühedis Farkı ?

Bir mühendisin kendisini bir teknisyene ispatlama zorunluluğu mu var? As üst denen bir şey var. Ben şimdiye kadar hiç duymadım bir subayın kendini astsubaya, bir doktorun sağlık görevlisine ispat etmek zorunda olduğunu.

Mühendisleri bu kadar yerden yere vuruyorsunuz. O halde hasta olduğunda 1-2 yıllık tecrübesi olan doktor yerine yıllarını bu işte geçirmiş sağlık görevlisine neden gitmiyorsunuz?

Mühendis kablo tutmayı bilmeli, direnç renk kodlarını bilmeli, lehim yapabilmeli, ampul takabilmeli... Bunları yaptıktan sonra teknisyenliği kim yapacak? Bunları bilen mühendis benim gözümde bilmeyen bir mühendisten daha iyi değildir.

Teknik bir sorun çıktığında yanımda teknisyen olmadan hem mühendisliği hem de teknisyenin yapması gereken işleri aynı anda tek başıma yaptığım zamanlar oldu. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Çok tecrübeli ve mesleğe yıllara vermiş teknisyenimiz. "Her şeyi sen yapıyorsun. Bırak da bizim işimizi de bari biz yapalım." Haklıydı. Aslında olması gereken de buydu.

Konu mühendis ile tekniker arasındaki farkı olmasına rağmen konu olmasına rağmen, forumdaki bazı teknisyenler için bu yerden yere vurma için bulunmaz fırsat olmuş.

Bir de kendinizi eleştirmeyi deneseniz. Şu forumda bin defa yazılıp çizildiği halde binbirinci kez yıldız-üçgen şeması isteyenler, basit bir yıldız-üçgen sorununu çözemeyenler, basit bir devreyi okuyamayıp açık şema isteyenler, en basit Elektrik malzemesi olan kaçak akım rölesi ile ilgili bitmek tükenmek bilmeyen soruları soranlar kimler acaba? Mühendisler mi? Kaçak akım rölesi gibi elektrik cihazları arasında en basit cihazın bu kadar anlaşılamayacak nesi var, neden bu kadar çok soru sorulur anlamış değilim.

Bir de meslek liselerinde okuyup, hiçbir zahmete katlanmadan kendi ödevlerini burada yaptırmaya kalkanlar da ayrı bir konu. Mezun olduklarında mühendisleri beğenmeme kervanında en önde yer alırlar.

Bunun da ötesinde, tecrübesiz mühendise 800TL yi bile çok gören bir düşünceyi ben ancak mühendisleri çekememezlik olarak görürüm.Allah kimseyi sizin gibi düşünenlerin eline düşürmesin.

Küçük işletmeleri bir kenara bırakıp 200 elektrik işiyle uğraşan teknik kadro, 40 kadar da yönetim dahil mühendis kadrosu olan bir işletmeyi ele alalım. 40 mühendisi işten atıp yerine 40 teknisyen alındığında o işletme sene sonuna kadar cirosunu ikiye mi katlar yoksa ekonomik dar boğaza mı girer? Bunu da bir düşünmek lazım.
 
Son düzenleme:
Sn sail14, yazınıza katılmakla birlikte bazı hususlara açıklık getirmek lazım. Şahsen kendi yazılarımda belirttiğim uygulama tecrübesinden kastım bir mühendisin teoride öğrendiklerinin uygulanmış halini görmesi sonuçlarını görmesi +/- olarak değerlendirmesidir yoksa eline penseyi tornavidayı alıp işe girişmesi değildi. Yalnız yine şahsi düşüncem tekniker veya teknisyen yokken işi yapabilecek el becerisine de sahip olmasıdır, bu bilgi ve yeteneğe mühendis sahip değilse altındaki elemanların çakallıklarını, kurnazlıklarını göremez makina çalışmıyor sorun filanca yerde der yatar, sorun mekanik der topu atar yatar. Sene 1995 KORDSA'da staj yapıyorum makina altından sarışın,turuncu tulumlu üstü başı yağ pas içinde bir adam çıktı şefimize kim bu yabancı dedik Alman yüksek mühendisi dedi. Lafın bittiği yer...
 
Bazı arkadaşlar olayı yanlış anlamışlar burada kimse mühendisi kötülemiyor. Aksine mühendislerimizin değerli fikirlerini pratikle taçlandırmalarını istiyoruz tüm olay bu. Elbetteki teknikerin işini mühendis yapmayacak. Ancak teknikerin de başı sıkıştığında ilk başvuracağı adam mühendistir. Şunun doğrusunu bana gösterirmisiniz mühendis bey diyen bir teknisyene ne diyeceksiniz. O senin işin bir şekilde yap mı yoksa dur bak şöyle yapacaksın mı ?
Hastanelerde ameliyatları cerrah yapar ancak o dalın uzmanı da ameliyatta hazır bulunur. Gerektiğinde cerraha yol göstermek için
 
Sn sail14'e bir yandan da katılmamak mümkün değil, forumda öyle kıskançlıklar ve çekememezlikler oluyorki yani üye bu hasetliğini öyle bariz bir şekilde dışa vuruyor ki kendi bile ortaya çıkan çirkin tablonun farkına varmıyor. Ben 2005-2006'dan beri bir çok forumda admin yardımcısı, süper moderatör, moderatör, özel üye göreviyle paylaşımlarda bulundum bir çok insan tanıdım yada tanıdığımı sandım! Bu siteyede Teknikadam41 rumuzu ile üye olmuştum sonrasında kıskançlık,kin,nefret duygularına sahip üyelerle tartışmalara girdim bu nedenle de bir çok yeni rumuzla(farklı zaman dilimlerinde) siteye girdim her defasında yeni tartışmalar... . Yaşında verdiği olgunlukla artık böyle tipleri umursamıyorum. Sadece Doğru bildiğimi paylaşıyorum polemiğe girmemeye gayret ediyorum.

Sonuç olarak bir teknik eleman hangi mevkiide hangi mertebede olursa olsun kendini mesleğinde geliştirmek için gayretle çalışmalı ve ne kendini ezdirmeli ne de ukalalık yapıp üstünlük taslamalı, temel felsefesi bu olmalı. Piyasada en çok kazanan teknikeleman teorik+pratik bilgi ve tecrübeye sahip dürüst ve efendi olan insandır.
 
Sail kardeşim elimdeki verileri buraya ben yazarım ama sen okumak için bayağı zamanını harcarsın yazık o zamana şimdi benim bu söyledğim diyelim varsayım bu camianınn içinde 100 kişiye soralım içinde 2 kişi senin gibi katılmaz benim söylediklerime ha bide sen alındın ise ben bütün mühendisler için söylemedim zaten sen mesleğine hakimsindir ona lafım yok ve başarılar dilerim
 
Son düzenleme:
Valla arkadaşlar çoğu zaman ben hem mühendisleri hemde teknisyenleri mükemmel görmüyorum. Çok kafası havada mühendis olduğu gibi teknisyen de fazla. Mühendisle teknisyen arasında illa ki fark var ve olmalıda. Mühendis aldığı onca zor eğitimin hakkını piyasada da verebilmeli. İşe başladıktan sonra unu eleyip, eleği asmış gibi davranmamalı. Böyle olursa çatışmanın başlaması da kaçınılmaz gibi. Tabii ki teknisyen mühendisten farklı bir şey bekleyecek. Sonuçta mühendis zorlu hesaplardan anlayabilen birisi. Teknisyenin vizyonunu mühendis yaptığı hesaplarla etkileyecek. Bunun içinde yaptığı işin mekanizmasını iyi bilecek. Yaptığı işin mekanizmasını da ancak bir teknisyenin teknisyenliği kadar bilirse kavrayabilir.
 
Teknoloji satan ulkelere bakin. Teknisyen tekniker yapmistir bütün o teknolojiyi. Mesala alman teknisyenlik teknikerlik harikası derler. Allah askina elalemin yaptigi iki cihazin 2 vidasini sikip ücbes kablosunu takip havalara girip muhendise laf etmeyin. Her kesimden isini hakkiyla yapmayan yapan vardır.
Olay sadece eğitim meseleside değildir. Birazda kapasite meselesidir.
 
Olayı mühendis-teknisyen aşık atışmasına cevirmek bence yanlış.

İşini iyi yapan var yapamayan var ve maalesef mühendislerde bu oran daha yüksek.
Zaten bu ülkenin durumundan da ortada.Türkiyede iyi mühendis sayısı az.Sayısını tam bilmiyorum belki 100e yakın mühendis tanıdım.İçlerinde süper diyeceğim 5 tane çıkmadı.
İşte bu yüzden alman mühendislik harikası deniyor da Türk mühendisliginin adı yeni icat ve gelişmelerle gecmiyor.
Bizim mühendislerimiz de çogunlukla bizim gibi tamircilik yapıyorlar.

İtü mezunu , ölçü aletine bu nedir diyen mühendis gördüm ben.
Elektrik Elektronik mühendisleri arasında sadece 3 tane süper mühendis gördüm.Ayrı işlerde çalışmamıza ragmen hala teknik konularda danışırım.

Bence bizdeki mühendislerin en büyük problemi sahayı hiç sevmemeleri.Masadan kalkmayı sevmiyorlar.
İşletmede benim kullandıgım bir söz vardır.
HAYAT SAHADA
 
Mühendis
Subay ile astsubay arasında ne fark varsa Mühendisle tekniker arasında da o fark var
Hocam çok iyi örnek olmuş. Birisi işi sahada öğrenir askerlerin içindedir sürekli sorunlarla karşılaşır çözüme ulaştırır.Diğeri ise askeri lisede uzun yıllar eğitim alır , kağıt üzerinde murabe taktikleri alır vs...

Hep alman mühendisliğine imrenilmiştir,alman mühendislik harikaları denmesinin sebebi nedir bir araştırın arkadaşlar. Onlarda bir kişi mühendis olabilmek için önce mesleki olarak fabrikalarda kendi dalı üzerine çalıştırılıyordu (gerçi şimdi o sistemi değiştirdiler).Fabrikada notunu ustasından alıyordu ve fabrikada aldığı eğitim okulunda aldığı eğitimle neredeyse eşit tutuluyordu.Bizim ülkemizde ise bir zamanlar meslek lisesinden mezun insanın mühendis olma şansı neredeyse yoktu sistem izin vermiyordu, böyle bir şey akla mantıklı geliyor mu?
Ülkemizde verilen mühendislik eğitiminin kötü olduğunu düşünmüyorum,bence verilme şekli yanlış , öğrenciye fizik-matematik ve birsürü sayısal dersleri verip 4 sene boyunca kafasını ders kitaplarından kaldırıp mesleki alanda kendini geliştirmesine bile fırsat vermiyorlar. Çocuk zaten anadolu lisesi ya da düz liseden geliyor gördüğü bildiği bir şey yok, birde 4 sene teoriyle kafasını doldurup mezun ediyorsun , sonra icat yapsın ,ar-ge yapsın. Yapamaz değil yapar,eğer azim ve istekliyse 5 sene daha çalışır üniversiteden sonra , mesleği kavrar sonrasında birşeyler olabilir. Fakat ne gerek varki kulağı düz tutmak varken,enseden dolaştırıp tersten tutmaya.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…