Türkiyede Tekniker İle Mühedis Farkı ?

Bunu tartışmanın bir anlamı yok. Yasalar ne derse odur yetki olarak konuşuyorum tabiki onun haricinde piyasada zaten kimse mühendis tekniker ayırmıyor hatta mesai ile falan tekniker daha fazla ücret alıyor. Sadece kurumsallaşmış firmalarda bu farkı hissediyorsun maaş olarak, zaten oralara da öyle düşük puanlı üniversitelerden mezun olarak girmekte çok zor.
Bu arada ben küçük, orta, büyük işletmelerde çalıştım bunların üçünde de mühendis olmamın bana pek bir katkısı olmamıştı.
Şu anda resmi kurumda çalışıyorum burada bir tekniker ne kadar yetenekli olsa da bir mühendis gibi değerlendirilmiyor ama zaten burada ki mühendisler de boş olmadıkları için teknikerlerin de çok da öyle serzenişleri yok. Bahsettiğim bu mühendislerin içlerinde üniversite giriş sırası 1000 olanlar vasat görülüyor, bu kadar da farkları olsun.
 
küçük ve orta çaplı işletmelerde genelde patronlar gözle görülen sonuçlara bakar ve tekniker maaşı mühendis maaşlarını geçtiği olur çoğu zaman.

ancak büyük veya kurumsallaşmış firmalara gidildiğinde fark ortaya çıkmaya başlar.
 
Son düzenleme:
Mühendis olmak güzel tabiki anck bizim ülkemizde çoğu mühendis arkadaş mühendisliği ile övünüyor bildikleriyle değil.ama bilmediklerinden bahsetmiyor çok yazık acı bir durum. Ben işletmemde (olsa) böyle mühendislere 800 tl de vermem kim verdiyse iyi para vermiş. 4 yıl okunurda mezun olunurda bomboş mu olunur be kardeşim mesleğinin hakkını veren mühendisler müstesna
 
4 yıl okuyup da mühendislerin bomboş olduğu sizin varsayımınız. Elinizdeki hangi veriye göre bunu söylüyorsunuz bilmiyorum ama yazdıklarınıza katılmıyorum.

Pratik bilgi ve tecrübe mezun olduktan sonra öğrenilir. Öyle abartılacak bir konu da değildir. Ama işin asıl önemli noktası olan teori kısmı üniversitede öğrenilir.
 
Öyle güzide üniversitelerden mezun hatta bazıları master'da yapmış öyle mühendislerle karşılaştım ki. Sn muhsin karadayı'ya katılmamak elde değil. Teknik eleman mesleğini seviyorsa araştırmacıysa öğrenmeye sürekli açıksa kendini geliştirir,eksiklerini tamamlar. Bunun dışındakiler gerçekten fasafiso.
 
Bizdeki sıkıntı mesleğin %80 pratik %20 teori olduğunu unutan teknik elemanlar. Adam bildiğini pratiğe dökemiyorsa mühendis olsa ne yazar yüksek mühendis olsa ne yazar. Aynı şey teknisyen içinde geçerlidir tabiki.
 
Bizdeki sıkıntı mesleğin %80 pratik %20 teori olduğunu unutan teknik elemanlar. Adam bildiğini pratiğe dökemiyorsa mühendis olsa ne yazar yüksek mühendis olsa ne yazar. Aynı şey teknisyen içinde geçerlidir tabiki.

Bunu kabul etmiyorum, sebebi ise bu kavramın mühendisliği oldukça basite indirgemiş olmasıdır. %80 pratik ise insanlar 5 yıl boyunca (ingilizce dahil) yüksek öğrenim görüyorlar tezat değil mi bu. Piyasa kuralları yanlış dizayn edildiği için mühendislik bir nevi içi boşaltılmış oluyor. Mühendisler hiç bişey bilmeden mezun olmuyorlar, çok şeyden biraz bilerek mezun oluyorlar, diğer meslekler gibi. Lakin piyasaya düştüğünde işin doğası gereği hiç birşey bilmeyen durumunda oluyorlar.

Yeni mezun bir mühendisi düşünelim, Elektrik tesisat üzerine çalışan bir yerde çalışsa bilmesi gerekenler var, otomasyon sektöründe çalışsa bilmesi gerekenler var, haberleşme sektöründe çalışsa bilmesi gerekenler var, var oğlu var. Her biri birbirinden farklı alanlar. Uzmanlaştırılmamış bir eğitim sistemi sebebiyle, kişi mezun olduktan sonra hangi sektörde iş bulduysa orda çalışmakta, pratik eksiğini daha anlamlı olarak tecrübesini o sektörde yapıyor lakin bu arada sektörün şartlarını düşünecek vakti olmadan kabul edip, bunu kendinden sonraki gelen çalışanlara da dikte ediyor. Piyasanın yazılı olmayan kuralları oluşturan ve devam ettiren bizleriz.

Sonuçta çocuğun kişiliği çekingen ise, (sayısal ağırlıklı öğrencilerin çoğu da çekingen olur)hiç bir şeyden anlamayan , hiç bir şey bilmeyen tipler deriz. Biraz yırtık olanlar ingilizce ve bilgisayar bilgisini katarak kendilerini işe hevesli gösterip diğer teknisyen, tekniker ve büyüklere kendilerini farklı gösteriyorlar.

Kimse kalkıp mühendisliği seçen arkadaşın iş yaşamına geldiğinde yaşadığı şoku sorgulamıyor. Düşün adam mühendis tiyatro kolunda gösterilere katılıyor, hafta sonu çeşitli etkinliklere katılıyor. Sonra bu adam mezun olup, örnek şantiye gibi bir alanda haftanın 7 günü , ilkokul terk türkçesi bile iyi olmayan insanlarla çalışması isteniyor. O ilgisiz ve bişey bilmeyen mühendisler grubu dediğimiz insanlar, yaşadıkları hayal kırıklığı sebebiyle mesleğe de ilgisiz oluyor. Kimse %80 pratikle öğrenilebilen bir meslek için üniversite okumaz, yıllarını vermez.

Tıp doktoru yanında çalışan bir sağlık teknikeri, nerdeyse o doktorun hastalarına verdiği ilaçlar dahil her türlü gereksinimi hastalara verebilir. Ama kimse kalkıp doktor yerine sağlık teknikerine muayene olmaz.

Mühendislik insana bakış açısı kazandırır ve çalışma alanı çok geniştir. Öyle değerlendirmek gerekir.
 
Aslında bu işe % vermek doğru olmaz, Bir teknikeleman sağlam teorik bilgi edinmeli ve bunu uygulama tecrübesi ile pekiştirmelidir. Sağlam teorik bilgi zamanla edinilmez bu işin %80'i yani temeli önceden atılır, önceden atılmalıdır. Bunun üzerine bilgilerinizi ne kadar uygulama ile pekiştirir +/- 'lerini görüp değerlendirirseniz o kadar tecrübe edinirsiniz bu süreç ise sonu gelmeyen bir süreçtir. Teknik elemanın kalitesi bu süreçte aldığı yola bağlıdır.
 
sayın @YaşlıUzman 'a katılıyorum. Verdiğim yüzde değerleri meslekteki pratiğin önemini belirtmek içindi. Tabiki teorik bilginin önemi yadsınamaz. @Yelek 87 anlattıklarınızda haklısınız ancak bence mühendis sadece sorunlara masabaşında çözüm bulan kişi olmamalı. Sahip olduğu pratik bilgiyi de kullanarak gerekirse o işin yapımında teknisyenlere yol gösterebilmeli. Bunu başaran mühendise teknisyen de saygı duyar ve onun fikirlerini hayata geçirmek için çaba sarfeder. Aksi durumda teknisyen "Bu mühendis daha ampul takamıyor arkadaş anca hesap kitap benim yaptığım işin 10 da 9 unu yapamaz" gibi kötü bir fikre sahip olup mühendisin o değerli fikirlerini boş hayal ve ukalalık gibi görebilir.
 
Mühendislere mühendislik değilde teknisyenlik, teknikerlik yaptırırsanız olacağı budur. Sonra mühendisle teknisyeni, teknikeri kıyaslarız. Teknisyenin , teknikerin yapabileceği işi neden mühendise yaptırırız sorulması gereken soru bu. O zaman tekniker, teknisyen al işe. neden mühendis arıyorsun ?
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst