Türkiye'de Yapılan bilimsel çalışmlar ve İcatlar

asof544

Üye
Katılım
16 Eki 2014
Mesajlar
402
Puanları
16
Teknoloji transfer ofisiyle ilişikliğim var,yani ne olup bitiyor az çok hebardarım sizlerde de yarışmalarda,fuarlarda görmüssünüzdür, mükemmel bir;çalışma,hizmet her neyse birsürü şey ortaya çıkarılıyor ama hiç piyasada adını duyamıyoruz.Örneğin devletin ve ttonun çabasıyla açılan şirketler en fazla yedi yıl dayanabiliyor.Neden bizden bir şeyler çıkıyor da hayata geçirilemiyor?Destekler mi yetersiz?Kimse hazır varken uğraşmak istemiyormu?
Aslında cevaplar bariz ama sizlerinde fikrini sormak istedim.
Yorumlar ve önerileri bekliyorum.Teşekkürler.
 
Sadece teknoloji ve ya sadece ticaret bilmekle olmuyor.
Büyük bir şey icat etmekle ve ya yapmakla , onu satabilmek farklı şeyler.
Şirket aile şirketi olmaktan öte gidemezse silinir.
Bir kaç arkadaş elde avuçta ne var.. mantığı ile olmaz.
En ufak ürün için bile borsa ihracat yabancı ortak gibi ticaretin daha bilmem neleri olmalı ki devamlılık olsun.
Paylaşmak arttırabilir.
Çok meşhur ve neredeyse tek tabanca bilinen firmaların bile borsada hisse sattıklarının sebebi bilinmelidir.
Bütün bunlar için ekip makine elektrik elektronik kimya gibi alanlardan başka satış pazarlama işletme gibi uzmanlarda içermeli.
Ama bu kar bölünmesi ve idare güçlüğü demektir ki bunun için özel kültür şarttır.

Firma marka know how gibi kavramlar iyi anlaşılmalı.

Tabii , devlet desteği ucuz işçilik gibi kavramlar önemlidir.

Enerji giderleri en önemli konudur.

Tek ve ya bir kaç ürünle uzun süre yaşanılamaz.

Sadece az bulunur şeyler değil her kesin yaptığı ama herkesin de kullandığı şeylerde üretilmelidir.

Farkı sektörlerde sahaya çıkabilmelidir.

O yıl içinde alınan yatkattırrari amortismanı uzun yıllara yayılmalıdır.

Köklü firma sayılmak için en az 3 nesil yaşayabilmek göze alınmalı / hedeflenmelidir.

Bu sırada bir çok siyasi ve ekonomik darboğazı aşabilmek için gerekli yedek akçeler hazırda olmalıdır.

Yoksa bakkallar bile daha başarılı kuruluşlardır denir.

-------

Çin de fabrika kurup çin e ürün pazarlayan firmalarımız var !
 
Kobi desteği yetersiz. Arçelik Beko gibi paraya ihtiyacı olmayan firmalar Açgözlülük yapıp bütün destekleri sömürüyor, yapa yapa da telve kahve makinası yapıp 350 tl te halka döşüyor. Devlet de istihdam yaratıyo (köle çalıştırma ) diye gözyumuyor. Kobiye gelince 20000 tl için bin dereden su getiriyor olay bu
 
icat yapabilmek için bol vakit gerekir...insanlarımızın çogu üç kuruş para için günlerinin çogunu iş yerlerinde geçiriyorken...kalan kısıtlı vakitlerini ve olmayan paralarını bilime harcayamıyorlar emek ve fikir hırsızları cabası....bide balon var içi boş (tübitak) neye yarıyorsa....
 
Kobi desteği yetersiz. Arçelik Beko gibi paraya ihtiyacı olmayan firmalar Açgözlülük yapıp bütün destekleri sömürüyor, yapa yapa da telve kahve makinası yapıp 350 tl te halka döşüyor. Devlet de istihdam yaratıyo (köle çalıştırma ) diye gözyumuyor. Kobiye gelince 20000 tl için bin dereden su getiriyor olay bu


:D:D:D
 
Merhaba.Bunun cevabı aslında uluslararası politika ile tam olarak belki açıklanabilir.

İlk uçak yapma girişimimiz "Siz uçak yapmayın pancar motoru yapın,size hazır uçağı biz satalım" diyen gözü açık uluslararası arena girişimcileri (!) tarafından doğrudan doğruya da örselenmiştir.

Devrim arabasının sözde benzin yokluğu (!) ile yolda kalması ve basındaki manşetlere yansıması ile cazibesini veya talebini kaybetmesi de büyük bir talihsizlik olarak görünüp aslında görünen şekli,bu buz dağının bize yalnızca görünen bir kısmıdır.

Aselsan'da beyin güçleri olarak çalışan ve çok zeki,çalışkan,başarılı olan ve çok gizli uçak kodlarını çözmeyi ve uygulamayı başarıyla elde eden,yani F-16'ların düşman uçaklarını tanıyıp ayırt edebilmeyi sağlayan elektronik kontrol sisteminin mimarı olan bu müh.lerimizin çok hazin şekliyle,sanki bir intihar süsü verilerek kuvvetle muhtemel dış güçlerce hain ve hunharca katledilmesi bir başka bir örselenme şeklidir ne yazık ki.

Ne zaman Türkiye zirve yapıp gelişmiş ülke konumundan farklı bir çıkış yakalasa ve göze batsa hemen dış güçlerce veya faili meçhul dış mihraklarca bu başarısında devamı ve uluslararası arenada satış & pazarlama yönünden sürekli örselenmiştir.Tübitak üzerine düşen görevi kanımca eğer idari politikadan çok uzak kalabilmişse başarılı ve çok serbest şekliyle yapabilmiş olması da lazımdır diye düşünüyorum.

Bir diğer önemli ve en can alıcı sebep silikon vadilerinin tasarımı ve kurulması biraz geç olabilmiş,diğer devletlere göre daha geriden, bunların tam hayata geçebilmesi mümkün olabilmiştir.Bunun en önemli sonucu ve karşılığı da entegre (Chip) teknolojisinin yapılan en basitinden en karmaşığına kadar tüm elektronik cihazlarda, bunların dışa bağımlı olarak hazır monte edilip kullanılabilmesidir,üzücü bir sonucu olarak.Bunları dışarıdan ithal edip,siz şemasına göre tam yerine monte ettikten sonra dış ülkelerle rekabet gücünün olabilmesi için bunların satış fiyatının da çok cazip olabilmesi gerekir (!) ucuz olamayan işçilik ve enerji girdileri (Çin başta olmak üzere diğer ülkelere kıyasla),elektrik,doğalgaz ve petrol nakliye giderleri de bizde çok düşük maliyetlerle parça (Ürün) bazında bu imalini tam olarak da sağlayamadığı (!) tam göz önüne alınarak.

Tablo ne yazık ki bu bağlamda pek iç açıcı yönde Türkiye lehine de işleyememiş ve mevcut şartların ağırlığı yüzünden bu rekabet ortamında veya uluslararası arenada elektronik alanında,bu istenen veya umut edilen rekabet ortamı veya istenen satış sürümü ne yazık ki yakalanamamıştır.

Bundan sonra bu kulvarlarda ibrenin bizden yöne dönebilmesi için bu tür olumsuzlukların tam olarak da bertaraf edilebilmesi acilen icap etmektedir,çok haklı olarak.

Ancak bardağa bir de dolu olan yanından tam bakarsak eğer ASELSAN;TUBİTAK;ASPİLSAN,vb. iç kurumların,aslında dış rekabet gücü boyutunda da tam olmasa da iç piyasada,yani kendi ihtiyaçlarımızın doğrultusunda, çok başarılı cihazları,modernize edilen birçok uçak veya tankları,telsizleri,insansız uçakları,vb.tüm bu yapılanları (Dış parça desteği olsun veya olmasın) bir övünç sayarak,bunlarla tam olarak da övünmemek veya bunları tam yok saymak çok haksızlık olur.

Yani hiç olmazsa bu konularda çok boş durmadığımızı ve kayda geçecek başarılı ürünleri çok istersek de yapabileceğimizi de göstermiş bulunuyoruz.Çünkü kayda geçen bazı çok başarılı ürünler bunun açık bir göstergesidir.Bu nedenle tüm bu ortaya konulanları yok saymamız,bunları yadsımamız (Yok saymamız) hiç mümkün değildir.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Tekrar merhaba.Forumda bir anket yapılmış ve üyelerin çoğu en büyük icadın veya hayatımızı değiştiren en büyük yeniliğin "elektrik" olduğu kanaatinde ortak olarak da birleşmişlerdi,belki çok iyi hatırladığınız gibi.

Osmanlı'da o zamanlar,yani elektriğin Osmanlı'ya ilk geldiği zamanda kurulan bir elektrik tesisatında yaşanan kötü bir talihsizlikle,karargahta elektrik kısa devresinden önemli bir yangın çıkmış ve o zamanki padişahın gözünden,bu çok önemli teknolojik nimet (olanak) tam olarak da (100 sene boyunca) gözden düşmüştür.Bu yüzden elektrik T.C. 'ne tam 100 sene gecikmeli olarak intikal edip de gelebilmiştir.Bu da elektrik ve ona bağlı elektronik teknolojisiyle de tam 100 sene geç tanışmak anlamına da gelmez mi sizce?

Düşünün ki 100 sene erken, örneğin evde bazı girişimcilerimiz (Mucitlerimiz) tarafından geliştirilecek "elektrik tasarruflu X adlı icat edilen bir cihazla şebekeden hemen sonra nasıl tasarruf yapılır?" sorusunu bile 100 sene boyunca hiç soramamış ve elektronik gelişmeler de tam elektrik tabanlı ve onsuz da hiç olamayacağı için bu alanda 100 sene kendi kendimizi örselemiş veya çağın,teknolojinin bu nimeti ile tam 100 sene geç tanışarak,daha geriden yani 2-0 yenik arenada maça başlayıp bu işlere soyunmuş olmamız anlamına da direk gelemez mi bu özel durum? Bunu kendi özel yorumlarınıza veya kendi vicdani değerlendirmelerinize tamamıyle de bırakıyorum.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
sponsor olmadan icad yapılmışmı şimdıye kadar benım bıldığım yok icat yapılabılmesı için çalışma iş ortamı icat yapmak olan kişiler yapabılır bence örnek universiteler tubitak kısa adıyla buralarada eleman yetıştırmek okullara duşer çıkıyor ortaya bir maceraprest ben icat yaptım ne yaptın enerjı vermeden motor çalıştırdım güç harcamadan lamba yaktım gıbı ornekler hanı nerde yok bu işler bukadar basıt olsaydı şimdıye kadar yaparlardı önemlı olan zoru başarmak bende uğraştım sonuç sifir su arıtma için yıllarımı harcadım sonunda anladımkı en guzel su arıtma doğanın doğal arıtması yapay olarak piyasaya çıkmışlar ben şoyle su arıtıyorum boyle arıtıyorum bu kişiler kendılerını kandırıyorlar arıttığı suyu laboratuvara gotur onlarca eksığı çıkar universıtede icat yapıldı önceden keşfedılmemış bir ıcad değıl örnek tornalarda frezelerde kullanılan kesıcı elmas uç dedıklerı benım çalıştığım universıtede 3 prof. ortaklaşa çalışma sonucu kesici uç yaptılar patentte aldılar aradan bır yıl geçtı bır japon bılım adamı aynı uç uzerınde bırkaç ekleme yaparak oda patent aldı bu işler ole kolay değıl icad zaten bambaşka dunyada örneğı olmıyan bişeyı yapabılırsen ona icad denılır keşfedılmıyen ne kaldıkı dunyada nicola tesla gıbı çalışma yapan varmı dunyada yok adam icad yaptı ama varını yoğunu o işe harcadı otel odasında öldu youtup ta rastlıyorum adam ampul yakıyor video koymuş ukalalıktan başka bışey değıl demezlermı hanı yaptığın icad icraat varmı yok boyle insanlardanda uzak durmak lazım tamamen hayalcı hayalını gerçeğe çevırse amenna
 

Forum istatistikleri

Konular
130,291
Mesajlar
935,203
Kullanıcılar
453,544
Son üye
xtwtr44

Yeni konular

Geri
Üst