Klavyeah
Üye
- Katılım
- 28 Ağu 2006
- Mesajlar
- 269
- Puanları
- 1
- Yaş
- 39
TARIM SEKTöRüNDE ROBOTLAR
ülkemizde tarım sektörü ağırlıklı olarak emek yoğun bir sektördür. Ancak tarım işçisinin az, insan emeğinin pahalı, ve tarımsal ürün kapasitesinin yüksek olduğu (Avustralya, Japonya, ABD, isveç gibi) ülkelerde tarım işletmelerinin va kullanılan tarım makinalarının otomasyonuna ve giderek daha yoğun robot teknolojisi kullanımına doğru kuvvetli bir eğilim bulunmaktadır. Otomasyon ve robot teknolojisi, üretken ve ekonomik tarım işletmeleri için gerekli olduğu kadar, sağlıklı ürün elde edilmesinde, ve elde edilen ürünün sağlıklı koşullarda korunması ve taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Bilindiği gibi robotlar öncü olarak imalat endüstrisinde gelişmiş ve giderek yaygınlaşmıştır. Tarım endüstrisinde de potansiyel olarak robotların kullanım alanları çok fazladır. Robot teknolojisinin tarım endüstrisi ile kesişimi çok çeşitli ve değişik alanlarda olabilmektedir.
Bu kapsamda ve örnek olarak robot görme sistemli traktörler [1], ürün sınıflandırma sistemleri, bitki dikim robotları, ürün hasat robotları, gübreleme, ilaçlama, ve yabancı otlar ve zararlılarla savaş için kullanılan robotlar sayılabilir. Bitkileri parçalarına ayırma veya kabuklarını soyma (Konserve işlemi vb işlemler için) işleri için de robot manipülatörler kullanılmaktadır.
UYGULAMA öRNEKLERi
Tarım sektöründe mekatronik teknolojisinin -sınıflandırma yapılmadan- öne çıkan kullanım alanları şunlardır:
* Tohumlama, gübreleme, ve ilaçlama (zararlılarla mücadele) amaçlı otonom veya uzaktan kumandalı gezer robotlar,
* ürün hasat robotları,
* Besleme ve sulama sistemleri,
* Süt sağma makinaları ve robotları,
* ürün sınıflandırma ve işleme robotları,
Genel bir sınıflandırma yapmaksızın bazı uygulama örnekleri:
insansız helikopterler
Bu amaçla kullanılan insansız uçan helipkopterler en ilginç robot uygulamasıdır. Yanda, böyle bir helikopter fotoğrafı verilmiştir. Bu helikopter ilaçlamadan tohumlamaya kadar çok değişik alanlarda uygulanmak üzere tasarlanmıştır ve kullanılmaktadır.
Helikopter depolama sistemi gübrelemede sıvı ve taneli gübrelemeye imkan verecek şekildedir. Bölgesel kullanımında pirinç tarlalarının tohumlanmasında 5-7.5 dönüm/saat tohumlama hızı elde edilmiştir. Tohumlama ekim alanında insanlı yöntemlere göre daha homojen olarak uygulanabilir. Helikopterin uçuşu alçak uçuş (3-4 m) olup uzaktan kumandalı teleoperated bir robottur. Kısmı hareket otonomisi vardır.
insansız tarım helikopteri [11]
Meyve toplayıcı robotlar: Bu robotlar üzerindeki araştırmalar özellikle insan işgücünün az olduğu Avustralya ve ABD gibi ülkelerde sürdürülmektedir. Toplanacak meyve özellikleri (olgunluk düzeyi) toplama için bir ölçüt olarak verilmektedir. Bu robotlar otonom olarak arazide dolaşabilmekte ve ağaçlara yaklaşarak ağaç üzerinde olgunlaşmış meyveyi algılayarak toplayabilmektedir. Bu tür robotların Türkiye gibi işgücü sorunu olmayan ülkelerde özel uygulamalar dışında yakın zamanda uygulama bulması beklenmemektedir.
Fide dikim robotları: Bu robotlar yarı otomatik veya tam otomatik olabilmektedir. Tipik olarak bir sırada dakikada 60 fide dikim hızları elde edilmektedir. Fide aralıkları ve dikme derinliği insana göre çok daha iyidir. Fide dikimi için sürekliliği olan sistemler kullanılabildiği gibi, robot manipülatörler de kullanılmaktadır.
Bahçe tarımında benzer şekilde Lahana hasat robotu, (Bir saatte üç dekar lahanayı toplayıp temizleyebilir), yumru hasatı, bitki artıklarını toplama makinaları, çilek toplama için yardımcı araç vb birçok uygulamada robot teknolojisi kullanılmıştır.
çilek toplamak için yardımcı robot araç Robot kol ile fide dikimi
Meyve bahçesi ilaçlama Robotu: Meyve bahçelerinin ilaçlanması insan sağlığı için her zaman riskli olmuştur. ilaçlama işlerinde insan kullanımını ortadan kaldıran insansız ilaçlama robotları geliştirilmiş ve kullanılmaktadır. Bu kapsamda aşağıdaki robot toprak altına gizlenen Elektrik tellerini izlemekte ve tüm meyve bahçesini insan hızından daha yüksek hızlarda ilaçlayabilmektedir. Sıra başlarından dönüş tamamen otomatiktir. insanın ilaç ile etkisini tamamen önlemek için ilk işleme başlama komutu da uzaktan kontrol ile verilmektedir.
Bu araçta ise sık ve bodur ağaçların bulunduğu meyve bahçelerinde kullanılan bir robot ilaçlama aracı görülmektedir. Mandalina bahçesindeki bu uygulamada infrared duyucularla algılanan ağaç tepecikleri üzerine hava basıncı olmadan ilaç püskürtülmektedir.