Tarım Sektöründe Robotlar

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
TARIM SEKTöRüNDE ROBOTLAR

ilaclama1.jpg

ülkemizde tarım sektörü ağırlıklı olarak emek yoğun bir sektördür. Ancak tarım işçisinin az, insan emeğinin pahalı, ve tarımsal ürün kapasitesinin yüksek olduğu (Avustralya, Japonya, ABD, isveç gibi) ülkelerde tarım işletmelerinin va kullanılan tarım makinalarının otomasyonuna ve giderek daha yoğun robot teknolojisi kullanımına doğru kuvvetli bir eğilim bulunmaktadır. Otomasyon ve robot teknolojisi, üretken ve ekonomik tarım işletmeleri için gerekli olduğu kadar, sağlıklı ürün elde edilmesinde, ve elde edilen ürünün sağlıklı koşullarda korunması ve taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Bilindiği gibi robotlar öncü olarak imalat endüstrisinde gelişmiş ve giderek yaygınlaşmıştır. Tarım endüstrisinde de potansiyel olarak robotların kullanım alanları çok fazladır. Robot teknolojisinin tarım endüstrisi ile kesişimi çok çeşitli ve değişik alanlarda olabilmektedir.
Bu kapsamda ve örnek olarak robot görme sistemli traktörler [1], ürün sınıflandırma sistemleri, bitki dikim robotları, ürün hasat robotları, gübreleme, ilaçlama, ve yabancı otlar ve zararlılarla savaş için kullanılan robotlar sayılabilir. Bitkileri parçalarına ayırma veya kabuklarını soyma (Konserve işlemi vb işlemler için) işleri için de robot manipülatörler kullanılmaktadır.

UYGULAMA öRNEKLERi

Tarım sektöründe mekatronik teknolojisinin -sınıflandırma yapılmadan- öne çıkan kullanım alanları şunlardır:
* Tohumlama, gübreleme, ve ilaçlama (zararlılarla mücadele) amaçlı otonom veya uzaktan kumandalı gezer robotlar,
* ürün hasat robotları,
* Besleme ve sulama sistemleri,
* Süt sağma makinaları ve robotları,
* ürün sınıflandırma ve işleme robotları,
Genel bir sınıflandırma yapmaksızın bazı uygulama örnekleri:
insansız helikopterler
Bu amaçla kullanılan insansız uçan helipkopterler en ilginç robot uygulamasıdır. Yanda, böyle bir helikopter fotoğrafı verilmiştir. Bu helikopter ilaçlamadan tohumlamaya kadar çok değişik alanlarda uygulanmak üzere tasarlanmıştır ve kullanılmaktadır.
Helikopter depolama sistemi gübrelemede sıvı ve taneli gübrelemeye imkan verecek şekildedir. Bölgesel kullanımında pirinç tarlalarının tohumlanmasında 5-7.5 dönüm/saat tohumlama hızı elde edilmiştir. Tohumlama ekim alanında insanlı yöntemlere göre daha homojen olarak uygulanabilir. Helikopterin uçuşu alçak uçuş (3-4 m) olup uzaktan kumandalı teleoperated bir robottur. Kısmı hareket otonomisi vardır.

insansız tarım helikopteri [11]
Meyve toplayıcı robotlar: Bu robotlar üzerindeki araştırmalar özellikle insan işgücünün az olduğu Avustralya ve ABD gibi ülkelerde sürdürülmektedir. Toplanacak meyve özellikleri (olgunluk düzeyi) toplama için bir ölçüt olarak verilmektedir. Bu robotlar otonom olarak arazide dolaşabilmekte ve ağaçlara yaklaşarak ağaç üzerinde olgunlaşmış meyveyi algılayarak toplayabilmektedir. Bu tür robotların Türkiye gibi işgücü sorunu olmayan ülkelerde özel uygulamalar dışında yakın zamanda uygulama bulması beklenmemektedir.
Fide dikim robotları: Bu robotlar yarı otomatik veya tam otomatik olabilmektedir. Tipik olarak bir sırada dakikada 60 fide dikim hızları elde edilmektedir. Fide aralıkları ve dikme derinliği insana göre çok daha iyidir. Fide dikimi için sürekliliği olan sistemler kullanılabildiği gibi, robot manipülatörler de kullanılmaktadır.
Bahçe tarımında benzer şekilde Lahana hasat robotu, (Bir saatte üç dekar lahanayı toplayıp temizleyebilir), yumru hasatı, bitki artıklarını toplama makinaları, çilek toplama için yardımcı araç vb birçok uygulamada robot teknolojisi kullanılmıştır.

çilek toplamak için yardımcı robot araç Robot kol ile fide dikimi

Meyve bahçesi ilaçlama Robotu: Meyve bahçelerinin ilaçlanması insan sağlığı için her zaman riskli olmuştur. ilaçlama işlerinde insan kullanımını ortadan kaldıran insansız ilaçlama robotları geliştirilmiş ve kullanılmaktadır. Bu kapsamda aşağıdaki robot toprak altına gizlenen elektrik tellerini izlemekte ve tüm meyve bahçesini insan hızından daha yüksek hızlarda ilaçlayabilmektedir. Sıra başlarından dönüş tamamen otomatiktir. insanın ilaç ile etkisini tamamen önlemek için ilk işleme başlama komutu da uzaktan kontrol ile verilmektedir.

Bu araçta ise sık ve bodur ağaçların bulunduğu meyve bahçelerinde kullanılan bir robot ilaçlama aracı görülmektedir. Mandalina bahçesindeki bu uygulamada infrared duyucularla algılanan ağaç tepecikleri üzerine hava basıncı olmadan ilaç püskürtülmektedir.
 
Uzaktan kumandalı traktörler: Eğimli ve tehlikeli arazi koşullarında kullanılmak üzere uzaktan kumandalı traktörler yeni bir uygulamadır. Traktör üzerine yerleştirilen iki kamera ve bir GPS sistemi ile traktörün konumu ve çevresi uzaktan monitör ve bilgisayarlar yardımı ile izlenebilmektedir. GPS ile arazide hassas konumlama sağlanabilmektedir.

İnsansız traktör ve izleme monitörleri

Benzer şekilde hasat makinaları ve sera robotları da bulunmaktadır.
Tam otomatik hasat makinası örneği Otonom sera robotu

Robot görme teknolojisi ve gezer robotlar: Robot görme sistemlerinin tarım sektöründe uygulanmasından bir örnek olarak şeker pancarı tarlalarında yabancı otların temizlenmesi için geliştirilen bir traktör verilebilir. Bu amaçla kimyasal maddeler kullanılması mümkünse de çevre kirliliği ve daha sağlıklı ürün yetiştirilmesi için robot görme teknolojisi kullanarak yabancı otların ekim alanından mekanik olarak temizlenmesi tercih edilmektedir. Bu amaçla bir robot görme sistemi ile yabancı otlarla şeker pancarlarının ayırt edilmesi gerekmektedir. Sistemin çalışması tamamen örüntü işleme teknolojisinin tipik bir uygulaması olarak gelişmiştir. Ancak dış mekanda ışık koşullarının sürekli değişken olması önemli sorunlar yaratabilmektedir. Çalışma Danisco Sugar AB ve Halmstad University işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.

Koyun Kırpma robotu: Bu robotlar Avustralya'da deneme aşamasındadır. Robotların yorulmaması ve dikkatinin dağılmaması insan koyun kırpıcılarına göre üstünlükleridir. Koyunlara zarar verilmemesi bu robot için önemli bir sorundur.

Bitki aşılama robotları: "Cucurbitace" ailesi (hıyar, patlıcan vb) bitkilerin aşılama yöntemi ile üretimi ülkemizde yaygın değildir. Ancak bu yönetimin uygulanmasında robotlar kullanılabilmektedir (Şekil 11). Bu şekilde gelişen bitkiler daha sağlıklı olmakta, %95 oranında aşılama başarısı sağlanabilmektedir. Bir saat içinde 750-800 adet aşılanmış bitki üretildiği belirtilmektedir [2].

Aşılanmış bitki ve aşılama robotu

Mantar toplama robotu: Bu robot henüz deneme aşamasında olup belli bazı tür mantarları %80 verim ile toplayabilmektedir. Mantarların algılanması için robot görme sistemi kullanılmaktadır. Robot, toplanacak mantarın çekme, bükme, kanırtma vb yöntemlerle toplanacağına kendisi karar vermektedir. Toplanan mantarlar hassas bir taşıma sistemi ile paketlenmektedir. Mantar toplama yapısı gereği hassas işlem gerektirmektedir [3].
Kavun toplama: 2 cm/s hızla hareket eden bir robot olgun kavunları algılayarak % 85'ini toplayabilmektedir. Toplama kolunun hızı 75 cm/s, olgun kavunları algılama oranı ise %93'dür [4].

Süt sağma robotları: Ticari olarak piyasada en çok bulunan tarım robotudur. İnsan gözetiminde kullanılabilen yarı otomatik sistemlerden tüm hijyenik koşulları sağlayan tam otomatik sistemlere kadar geniş bir yelpazede süt sağma robotları vardır [12]. Hem hayvan sağlığı hem de sağılan sütün kullanımı açısından robot teknolojisinin önemli uygulamalarından birisidir.


Detaylar ve Resimler Ekte
 

Ekli dosyalar

  • tarim-sektorunde-robotlar.zip
    89.2 KB · Görüntüleme: 13
arkadaşlar tarlanın eksen ölçülerini kodluyorsunuz ve kendi haline bırakıyorsunuz traktörünüz başlıyor tarlayı sürmeye önüne gelen engel olursa mantıklı olan bir şekilde yol değiştiriyor ve manevra yapabiliyor...

bu işi yapan traktör olduğunu duydum ancak yapanı görmedim gören arkadaşlar varsa iletirlerse sevinirim...Hatta resimlerini gönderen olursa muhteşem olur...
 
kardeş dokuman içinde birkaç tane resim var indirip incele istersen
 
vayy mühendisliği bitirdikten sonra bu konudaki bir iki projeyi yapmayı düşünüyordum.ama benden önce
yapmışlar.biz mühendis olduktan sonra yapılabilecek birşey kalmayacak herhalde
 
vayy mühendisliği bitirdikten sonra bu konudaki bir iki projeyi yapmayı düşünüyordum.ama benden önce
yapmışlar.biz mühendis olduktan sonra yapılabilecek birşey kalmayacak herhalde

herkes mühendis olunca cok orjinal projeler üretebilecegini zanneder ama işin içine girince mevzunun ne kadar farklı oldugunu anlar. siz bu bahsettiklerimden farklı olabilirsiniz ama ben genelleme yapıyorum.
 
Mesele tamamen tecrube etmekle alakalı. Ne zamanki tecrube ve deneyim artar daha sonra eleştirmeye başlarsınız. Ve eleştirebildiğiniz kadar tasarlayıp üretmeye başlarsınız. Şu kesindir bazı konularda yeni fikirler oluşabilir ama tasarım sadece tecrube edip noksanları görerek olur.
 
Yapacağım dediysen yapacaksın. Mühendisliğin temeli budur.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,170
Mesajlar
933,951
Kullanıcılar
453,298
Son üye
dragovip

Yeni konular

Geri
Üst