Tarla Sulama İçin Vana Kontrolü

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan arci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

arci

Üye
Merhaba Ben Ruhi

Uzaktan vana kumanda etmek için redüktörlü dc12v motor ile çalıştırabileceğim bir mekanik sisteme ihtiyacım vardır. Projemde kablosuz ve kendi aküsü ile vanası üzerinde olan bir uzaktan kumanda edilebilir vana sistemidir. bu sayede vana elektriğin ve hatta su basıncının düşük olduğu tarlalarda sulamanın yapılmasını sağlayacağım. Kısaca genel amaçlı çevirme ile açılıp kapanan 70 ile 110 luk vanaların kumandasını gerçekleştirebileceğim mekanik bir sistem yapmalıyım.
bunun için yardımcı olabilecek fikir ve önerilerinizi paylaşır mısınız.

Elektrik aktüatörlü vakalara bakın ama onların 12 volt ile çalışanı olmayabilir. Çünkü su akış halinde vanayı açıp kapamak yüksek tork ister . Genelde 220 volt ile çalışır. Boru kesitiniz düşük olsa selonid valf sistemi 12 volt ile kurtarır ama 70 ve 110 diyorsunuz kesit için. Bu kesitler valf değil vana aralığı.

Merhaba Ben Ruhi

Uzaktan vana kumanda etmek için redüktörlü dc12v motor ile çalıştırabileceğim bir mekanik sisteme ihtiyacım vardır. Projemde kablosuz ve kendi aküsü ile vanası üzerinde olan bir uzaktan kumanda edilebilir vana sistemidir. bu sayede vana elektriğin ve hatta su basıncının düşük olduğu tarlalarda sulamanın yapılmasını sağlayacağım. Kısaca genel amaçlı çevirme ile açılıp kapanan 70 ile 110 luk vanaların kumandasını gerçekleştirebileceğim mekanik bir sistem yapmalıyım.
Basınç altında 70 lik ve 110 luk kollu vanaları açıp kapatmak gerçekten güç ister.
Uygun güçte DC motor varmı bilmiyorum ama @Under Ground ustamın dediği gibi 220 volt motor ile belki olabilir.

Merhaba Ben Ruhi

Her vananın tork değerleri farklı oluyor.
Sürgülü,küresel ,kelebek vb birçok tipi var.
Sonsuz vida ve dişlisi ile çalışan redüktörler ile motor deviri aşırı düşürülürse yapılabilir.
Vana Torkunun ölçülmesi gerekiyor.
Ona göre hesaplama yapılabilir.

Son düzenleme:
Oto cam motoru biçilmiş kaftan derim, elbet başka da vardır ilk aklıma gelen budur yapısında dişli ve limit anahtarlar mevcut.
70lik 110 luk boru içinden geçen suyun debisini bilmeden ve vana özellikleri bilinmeden yorum yapmak çok zor. oto cam motorunun dişlileri plastik, metal değil. çalıştırabilse bile kısa sürede deforme olur. küresel vana çok büyük güç ister, kelebek vana suyun akış yönü göre olsa bile debi izin vermeyebilir. sürgülü vanaya uyumlu bir şeyler yapılabilir ama akan suyun debisi her şeyi değiştirir.

Merhaba;
Yapılacak bir yerde su pompası kullanılıyor. burada kuyu ile sulama yapılan arazi kuş ucusu 300- 500 metre arası değişiyor tarlalar tek bir yerde değil biraz dağınık.
Kuyu şebekeden besleniyor buraya kuyu yu kontrol eden devreye Lora ekleyerek vanaları kuyu üzerinden otomatik kontrol edilecek. Vana değişimi sırasında kuyu kapanarak sistemdeki basıncı düşürebilirim. Birde depo tarzı düşük basınçlı yerkerde basıncın 2-3 bar olması ne kadar zorlama yapar bilmiyorum ama sistemde pompa varsa onu kontrol edebilirim.
Aslında bu sistem var ama satıcısı malesef benle çalışmayı kabul etmiyor istediğim ölçüde üretim yapmaya yanaşmadığı için arayış içerisindeyim mekanik bir sistem eksiğim var.

basıncın 2-3 bar olması ne kadar zorlama yapar
güzel insan, bar ile debi arasında fark vardır. yukarıda belirtilenler gibi komplike bir sistem gerekebilir. bu suyun debisi vananın cinsi ve vanaya kurulacak "redüktörlü dc motor sistemi" değerlendirilmelidir. burada olayımız vanayı mekanik olarak nasıl bir aç - kapa sistemi oluştururuz da tıkanıyor. işin mekanik kısmı çözülürse, dc motor ve elektronik kısmı kolayca çözülür.

kardeş bir hidrofor motoru ve birçok seleoid vana kullanarak yapabilirsin projeni her seferinde bir vanayı açık tutacak şekilde kumanda panosu yaparsan işini görür diye düşünüyorum

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri