Ustam sağol bu bilgi yan cepte kalsın.Birde flamanı sağlam olupta devresi yanan tasarruflu lambaya starter ve balast bağlama konusu var balast biraz ağır ve hacmi geniş bunun yerine ne önerirsin devrenin yuvasına girecek tarzda bişey olmalı.
Merhaba.Elektronik devresi yanan tasarruflara normal (Mekanik,yani şok bobini yapısındaki) 20-32-40 watt.'lık klasik balast ve starterler de bağlanabilir, sn.veysel28.Ancak o zaman bu yapı tasarruf lambası olmaktan da çıkar.Nedeni de aslında şudur;
Siz elektronik devre olarak çok az elektrik çekerek ve cos fi değeri yüksek olan devre yerine,cosfi değeri çok daha düşük ve verimsiz balastı direk bağlamış olursunuz.Bu şekilde tam tasarruf elektrikten de sağlanamaz,çünkü bu,normal flüoresan lamba kullanmayla çekilen elektrikle eşdeğer olur.Çünkü flüoresan lambalarda da,örneğin 20 watt. güç değeri,sadece flüoresan lambasında harcanır,artı bir de balastta güç faktörünün düşük olmasıyla ekstra bir güç harcanır.İşte tasarruf lambalarını tasarruflu yapan en büyük etken de zaten bu elektronik balastlarındadır.En iyi çözüm sn.by lent'in de üzerinde durup kaynak da verebildiği gibi,bunları sağlam olup bir köşede hazır bekleyen sağlam elektronik balastlarla değiştirmektir.(Benim evde sürekli izlemiş olduğum bir yöntemdir.)
Girişteki 4 adet köprü diyot veya rezervuar elektrolitik kondansatörünün dışında,genelde özel bir seri olan bu anahtarlamalı özel transistörlerin eğer 2'si birden bozulmuşsa,yeni bir tasarruf lambası almak (Elde bu transistörlerin sağlamları da hiç bulunmuyorsa) maliyeti yüzünden (Transistörler belki balastın genel maliyetini de geçemez,ancak harcanan emek veya yanlışlıkla kısa devreye yol açıp diğer yanan parçalarla da maliyeti büsbütün arttırması durumunda) yapılan işlem pahalı bir hobi çalışmasına sadece dönüşmüş olur diye de düşünüyorum.(En kötü varsayımları da yine göz önüne alarak tabi)
Not:Bu arada diyotlardan biri bozulmuş veya içinden yanlışlıkla da bu devre içinde bir şekilde kısa devre olmuşsa,% 100 sigorta (FS) atar,hatta evin panodaki sigortasını dahi attırır,haberiniz olsun.Çünkü başıma gelip bunu gördüm çoğu kereler.Kolay gelsin.Saygılarımla.