Mesleği bırakma, tabii başlarda zorlanacaksın. Ancak sana tavsiyem astlarına bilmediğini çok gösterme, bu zor olabilir ama elinden geldiğince yap. Mümkün olduğunca onları izle, işyerinin dışından birilerine sor imkanın varsa. İşi öğrenmek önemli ancak bilmediğin konuda astlarının seni azarlamasına izin verme, bunun için kırıcı da olmana gerek yok. Sadece mesafeni her zaman koru. Onlara sorduğun sorular sana bilgi kazandırabilir ancak ilerde otoriteni korumanı da engelleyebilir. Bu meslekte devam etmek istiyorsan bu, iş bilgisi kazanmak kadar önemlidir. Zamanla bu saygı çerçevesindeki mesafeli duruşu korumaya alışırsın.
herkese mrb,
Yeni mezunum, Elektrik Mühendisiyim.
Pano montaj ve otomasyon yapan bi firmada çalışıyorum ama bilgilerim çok yetersiz ve tecrübem yok çok zorlanıyorum ,bi kumanda devresinin projesini kağıda bakarak anlatamadığım için teknisyenin birinden azar bile yedim. Bu Mesleği daha tam başlamadan bırakabilrim. Bu yüzden burda tecrübeli mühendis arkadaşların önerileri benim için çok önemli? Sizce ne yapmalıyım ve öğrenmeye nerden başlamalıyım?
Genç Meslektaşım,
Uzun yıllar evvel, ilk işimdeki ilk günümde, üretim bantları arasında şakın bir şekilde gezinip ne olup bittiğini anlamaya çalışırken, bir montaj işçisi abla, gayet de safiyane "merak etme ben de ilk geldiğimde bilmiyordum" demiştiYani çoğumuz yaşıyoruz ama benim kadar çaktırmamakta fayda var tabii....
Ha diyelim ki "çaktırdınız", bu durumda karşınızdakinizin vereceği tepkiye (bakınız benim başıma gelen) karşı aşırı tepki vermemek, üste çıkmak için komik duruma düşmemek lazım.Gülüp geçiniz....
Bazıları, yukarıda başka arkadaşların belirttiği gibi sizi yoklamaya çalışacaklar.Bizzat yaşadım. Bilmiyorsanız da ezilip büzülmeyeceksiniz ama ukalalığa da kaçmamak lazım. İyi teknik elemanlarla aranızı iyi tutmalı, tecrübelerine saygı gösterdiğinizi de belli etmelisiniz. İşi iyi bilen bir ustanın, piyasa da çokça bulunabilecek yeni mezun bir mühendisten daha kıymetli addedilebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Bence bilmediğiniz şeyleri sormaktan çekinmeyin (ezilip büzülmek yok ama!!). Ben kumpas, mikrometre vs. kullanmayı yöneticisi olduğum ekipteki teknik lise mezunu kardeşlerimden öğrendim. Başlangıçta bıyık altından gülüyorlardı şüphesiz ama zamanla onlar da kumpas kullanmayı bilmesem de bildiğim pek çok başka şey olduğunu ve iş yürütebilme becerimi görme imkanı buldular, karşılıklı saygı içerisinde bir iletişim kurduk.
Yine yukarıda dendiği gibi malzemeyi iyi tanıyın.Ben ilk bir kaç hafta vakit buldukça mal kabul ve malzeme deposuna atmıştım kendimi.
İşe başlamadan bir gün önce "eyvahlar olsun ohm yasasından başka bir şey hatırlamıyorum "diye panik içinde volta attığımı hatırlıyorum. Bir kaç ay sonraysa nasıl olduğunu anlamadan işi kapmıştım. Rahat olun, devam edin.
Başarılar dilerim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?