akkasumeyye
Üye
- Katılım
- 19 Eki 2013
- Mesajlar
- 38
- Puanları
- 1
- Yaş
- 30
Mesleğini seviyorsan işini zevk ile yapıyorsan hiç bir iş zor gelmez.
zorluktan kastım yorucu olması abi, bide çalıştırma süreleri.
Mesleğini seviyorsan işini zevk ile yapıyorsan hiç bir iş zor gelmez.
zorluktan kastım yorucu olması abi, bide çalıştırma süreleri.
Madem gelecek planlaması var. Ben kendiminkini anlatayım. Belki iyi ya da kötü örnek olur.
Üniversiteyi (Elektonik müh.) 5 senede bitirdim.
1) İlk 3 sene çok gezdim, eğlendim. Faaliyetlere katıldım.
2) Sonraki 2 sene ise çok iyi ders çalıştım. Ama daha önemlisi son 2 senemde otomasyon taahüt firmalarında teknisyenlik yaptım. Gerekti çay götürdüm. Asgari ücretten az kazandım. Ama işin teknik kısmını çok iyi kavradım.
3) Okul bitince dünyadan haberi olmayan arkadaşlarım neye uğradığını şaşırırken ben bir fabrikanın tüm otomasyon departmanının sorumlusu oldum ve yaşıtlarımdan 2,5 kat fazla kazandım. Bu arada PLC ile de çok pratik yaptım.
4) Şimdi farklı bir firmada aynı görevi yürütüyorum. 4 farklı yerde çalıştığım için hem her birinden çok şey kaptım. Hem de çevre edindim.
5) Devamlı sahaya çıkmaya gayret ediyorum. Böylece çevre ediniyorum. Bazen iş teklifi aldığım bile oluyor müşteriden
6) Bunlara rağmen önümüdeki 5 sene için şirket kurmam.
Ben sadece otomasyon işi yaptım ama şunu söyleyebilirim. Hangisini yaparsananız yapın ama hemen şirket kurmayın. Sermayeniz çok iyi bile olsa atölyede pişmedikten sonra, işin doğrusunu yanlışını tüyolarını öğrenmedikten ve iş potansiyeli olan müşterileriniz olmadıktan sonra şirket kursanız da işiniz zor.
Ama sana en önemli tavsiyem ben mühendis oldum deme sakın. Çünkü olmadın. Ben de olmadım. Her zaman bilmediğini herkese sor ve bir an önce öğren, sormaya çekinme. 10 senelik bir tecrübe edin doğru adımları atarsan mühendis olursun.
son sınıf için biraz geç kalmşsın alan seçiminde. Bence yaptıgın stajlardan haz almadıysan o alanı sevmemişsin demektir. enerji&bakım&otomasyon sektörü ideal ama erkekleri tercih ettiginden ben o alana yönelmedim. Hatta girebiliyorsan AKSA holding bünyesindeki aksa akrilik, ak enerji vs gibi yerlere gir gül gibi yaşarsın sonrada bana dua edersin )
edit: gül gibiden kastım maaştır, zorlugu hakkında bi bilgim yok ama kolay olan iş yoktur kme işini sorsan zor der.
Aslında zorluk açısından değil de ülkemizdeki iş alanı, yaygınlığı, maaş, sosyal durum açısından soruyorum hangi alana yönelmeliyiz die. Siz tecrübeli abilerimizin yorumları bizlere yol gösterici olacaktır.Mesleğini seviyorsan işini zevk ile yapıyorsan hiç bir iş zor gelmez.
Aslında zorluk açısından değil de ülkemizdeki iş alanı, yaygınlığı, maaş, sosyal durum açısından soruyorum hangi alana yönelmeliyiz die. Siz tecrübeli abilerimizin yorumları bizlere yol gösterici olacaktır.
Elektrik mühendisini birçok alanda tercih ediyorlar. Saygı duyuyorlar mevki veriyorlar saolsunlar mühendiste diyolar ama mühendis olmak sadece üniversite okumakla olmuyor.Tam emin değilim ama masanda oturduğunda usta gelip kapını çalıp soru soruyorsa sana güveniyorsa ozaman mühendis olmuşsundur. Ben öyle düşünüyorum. Bunu yaşayan tecrübeli abilerimiz vardır aramızda onlar elbette daha doğru yorum yapacaklardır bu konuda.
Ayrıca benim ilk 2 yılım 4 iş değiştirdim. Memnun olacağım işi aramaktayım. Bazen mühendis olmamalımıydım dediğim oluyor. Klarnet öğrenmeyi falan düşünüyorum
Şu sorunada dilim döndüğünce cvp vereyim. Teknikerlerin yasal olarak sınırları var. Enerji bakanlığı bu sınırları genişletmeye çalışıyor. EMO bu sınırları daraltmaya çalışıyor. Böyle bir mücadele var. Enerji bakanlığı EMO kadar bize değer verirse eğer tekniker yada ustalık belgesi alan arkadaşlarla takım halinde çalışıp ortaya güzel işler çıkaracaz. Ama herkes kısayolu seçiyor malesef.yani iç tesisat taahhüt ve projeciliğimi önerirsiniz iki alanda da çalışmış biri olarak ? sermaye bir şekilde halledilir bulunur fakat çevrem yok pek. 2 stajımı da birinde şantiyede diğerini ofiste proje çizerek yaptım fakat bu alanda mühendisle tekniker arasında bi fark göremedim yani mühendislik bir durumu görmedim hesaplamalar belli kalıplara göre yapılıyor çizimi zaten 1 hafta içinde insanlar öğrenebiliyor biz mühendislerin bu alanda farkı nedir acaba ?