hasantr_duran
Üye
- Katılım
- 13 Nis 2007
- Mesajlar
- 151
- Puanları
- 1
- Yaş
- 40
yarın bunu yapacaksın diyecekler,sende yok yapmıyor diyeceksen çıkacaksın işinden. sonra diyecek bana 5 bin borcun vardı. senette faize bindimi tamamdır.imzalama
ihale usülü ile yapılan işler
idarenin sunduğu sözleşme ve teknik şartnameleri kapsar. kapsamın haricinde iş yapılmaz. mutlaka sözleşme metninde yada şartnamelerde bu 5000TL lik senedin bahsi geçmelidir. Kesin Teminat senedi olarak düşünüyorum. eğer kesin teminat senedi ise sözleşmede belirtilen süre içerisinde iadesi söz konusu olur.(genellikle iş bitince yarısı iş bitiminden bir sene sonra diğer yarısı iade edilir) fakat firma olarak idareye yarattığınız maddi zararlardan idare bu masrafların karşılanmasında sizin teminat senedinden kesinti yapma hakkına sahip olur.
kolay gelsin.
Alınan senetler işverenlerin ileride gerçekleşebilecek zararlar ya da işçinin hak ettiği ücret, kıdem, hafta tatili, fazla mesai vb. alacakları için oluşacak sıkıntılarda işçiler aleyhinde kullanılmak isteğiyledir. Ancak dava açtığın ve biraz uğraşmayı göze aldığın takdirde iptali mümkündür. Aslında bu durum işveren için risktir. Çünkü bu davalar büyük çoğunlukla işveren aleyhine sonuçlanmaktadır.
“İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali” başlıklı 117/4. maddesinde “Cebir veya tehdit kullanarak, işçiyi veya işverenlerini ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.”(5) şeklinde bir ifade mevcuttur. İşe girişte işçiden senet alınması ve bunun ileride kullanılması bu kanun hükmü anlamında suç teşkil eder.
Yine de imza atarken (her türlü belge, işten ayrılırken vs..) "Fazlaya ilişkin tüm dava ve haklarım ile hak ve alacaklarım saklı kalmak kaydıyla onaylıyorum” yazdıktan sonra imzalayın.