Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Eğitimi (Int. University of Sarajevo)

Meslek Yüksekokulunu bitirdikten sonra DGS ile Teknik Eğitim okudum. Şimdi tekrar DGS'ye girerek bir yerde mühendislik kazanmayı düşünüyorum. Sanırım girmem için hiçbir engel yok. Sınava girmek için tek şart var kitapçıkta o da "MYO mezunu olmak, ya da mezun olabilecek durumda olmak."

Eğer fark dersleri 1 yılda falan alabileceksem özel üniversite de okuyabilirim. Aksi takdirde İstanbul ya da Kocaeli devlet üniversitelerini zorlayacağım. Teknik Eğitim mezunu bir arkadaş YGS ile Kıbrıs'ta mühendislik kazanarak, 26 ders aldığını, 1,5 yılda bitirebileceğini yazmıştı bir yerde. Onu okuyunca heveslendim. Bir yandan da meslek hayatıma devam edeceğim. Devlet üniversitesi kazanırsam 4-5 yılda da bitse sıkıntı yok diye düşünüyorum.

Bu fikrimle ilgili olumlu ya da olumsuz yorumlarınız nedir arkadaşlar?
 
sayın nefer87 kardeşim;
herhangi bir yerde çalışıyorsan bence hiç bekleme aynen dgs yada ygs-lys sınavlarıyla Türkiyedeki üni'leri düşün derim..(tabi çalıştığın şehirde olmak kaydıyla) ama herhangi bir işte çalışmıyorsan ius çok mantıklı hem ygs-lys ile gittiğin zaman denklik var hem de dil öğrenebilme ayrıcalığın olacak.ben çalışmıyorum seneye nasipse ius düşünüyorum..kendince en iyi olanı seç...
 
Bende YGS-LYS ile özel üniversitenin en azından %50 veya %25 burslu bölümlerine girmeyi düşünüyorum. Biraz fazla para ödenecek ama ileride getirisi olacak bir iş için değer diye düşünüyorum. Bununla ilgili 2 net olmayan konu var.

1) Muaf tutulacak dersleri göz önüne alırsak 2 senede bitermi? Transkriptim ile Mühendislik derslerini karşılaştırdım alana yönelik dersler ayni..
2) En önemliside bu zaten çalıştıgım için derslere düzenli katılmam mümkün değil. Uygulama konusunda problem yok ve üstüne zaten 7 yıllık sektör tecrübesi var. Sadece sınavlara girerek bile bu işin altından kalkabiliriz.

Benim gibi Özel Üniversitede bu işe adım atacak arkadaşlar varmıdır. Yada bu konuyla ilgili özel üniv ile görüşmeler yapanlar ?
 

Çalışıyorum işi bırakıp oralara gitmem maddi yönden zorlar beni. O yüzden böyle bir plan yapıyorum. Türkiye'de yaşadığım şehir dışında olsa dahi bir şekilde iş bulabilirim ama Bosna'da zor olur çalışmak.


Merhaba,

İstanbul'da yaşıyorum. MYO ve TEF mezunuyum. Tekrar DGS ile mühendislik kazanıp fark dersleri vermeyi düşünüyorum. Devlet üniversitelerine girmem puan yönünden zor olursa özel üniversiteleri denemeyi düşünüyorum. Bir arkadaş Kıbrıs'ı kazanıp çoğu dersini saydırarak 1,5 dönemde 26 ders vererek mezun olacağını yazmıştı. Eğer özel üniversite tercih etme durumunda olursam Maltepe Üniversitesi cazip geliyor. Zorunlu İngilizce olmadığından bir nebze zorluk derecesini düşürür diye düşünüyorum.

Diyelim ki Maltepe Üniversitesi'ni kazandık, kaç ders alacağımızı, kaç dönemde alacağımızı şimdiden nasıl öğrenebiliriz bir fikrim yok.
 


maltepe üniversitesiyle konuştuğumda kabaca 18 ders ve 2 senede olacağını söylediler. (tef Elektrik öğretmenliği)
 
İş güvenliği uzmanlık eğitimi, TEF mezunları için denkleştirme eğitimi vs. vs. yani bunlar sıcak para kaynağı olan özelleştirmelerin kökü kuruduğu ve özelleştirilecek bir şey kalmadığı için yapılıyor. Amaç bütçeyi denkleştirip memurun maaşını ödeyebilmek. Yoksa mağdur olmuş TEF' li hükümetin umrunda değil herşey cebimizdeki parayı almak adına kurulmuş bir oyun. Aslında memurların % 50'sini kovsalar millet refaha erecek ama nese hayırlısı olsun.

Yakında atanamayan kimya, fizik, biyoloji öğretmenleri içinde mühendislik denkliği çıkarırlar ( yani para için ) devletinde kasasına memurun maaşını ödeyebilsin diye daha çok sıcak para girer. Ortalıkta mühendisle dolar. Ucuza çalışacak işsiz mühendisler ordusu yani. Offf offf... Tabi bunlar işin başka bir boyutu. Hayırlısı olsun diyelim...

Konuya dönersek 2 yıllık denklik eğitimi gayet adil. Mühendis olarak kendi adıma sorun yok. Eğer böyle bir hak varsa TEF' li arkadaşlar için mağduriyetlerinin giderilmesi adına hayırlı olsun diyelim...

Saygılar..
 
Arkadaşlar yıllardır beklenen mühendislik tamamlama ile ilgili yök kararı yakında geliyor.İlgili habere Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.trthaber.com/haber/egitim/teknik-liseliye-muhendislik-imkani-78249.html

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, ilki Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında gerçekleştirilen ''Başkanla Yüz Yüze'' toplantılarının ikincisinde, YÖK bilgi paylaşım formunun Teknik Eğitim Fakültesi mezunu 14 üyesiyle ''Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama'' konusunda bir araya geldi.
Çetinsaya, bir yıl önce yükseköğretim formunu oluşturduklarını ve buradaki sorunlara çözüm bulmaya çalışacaklarını söyledikleri hatırlatarak, forma gelen yaklaşık 12 bin yorumun 3 binin teknik öğretmenlere ilişkin olduğuna dikkati çekti.
Konuyla ilgili ayrıntılı çalışmalar gerçekleştirdikleri anlatan Çetinsaya, 28 Şubat sürecinde ortaya çıkan katsayı meselesiyle meslek lisesi öğrencilerinin mühendislik bölümünü kazanma ihtimalinin ortadan kalktığını ve teknik eğitim fakültelerinde okumak zorunda kaldıklarını belirtti.
"72 BİN MEZUNDAN BAHSEDİYORUZ"
Katsayı sorunuyla birlikte meslek liselerine giden öğrenci sayısının ve teknik öğretmenlerin atanma şansının azaldığını vurgulayan Çetinsaya, ''Yaklaşık 72 bin mezundan bahsediyoruz. Türkiye'de aslında 72 bin kişi bizim kararımızı bekliyor. Bunların hepsinin başvurmasını beklemiyoruz ama yarısı bile başvursa bu çok önemli bir olaydır. Önemli bir mağduriyeti gidereceğimiz için mutluyuz'' diye konuştu.
Komisyonların çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu ifade eden Çetinsaya, şunları kaydetti:
''18'inde yapılacak ÜAK toplantısında, ÜAK kendine düşeni yapıp, gerekli kararları müzakere edecek ve karara bağlayacak, arkasından da top yine bize geçecek. YÖK Genel Kurulu'nda biz de buradaki kararları aldıktan sonra uygulama safhasına gececeğiz. Şu anda teknik eğitim fakültesinde yer alan programlar ve bu programları tamamlayabilecekleri, mühendislik lisans tamamlama programları çalışılıyor. Ayrıca müfredat çalışmalarına da devam ediyoruz.''
http://www.trthaber.com/haber/egitim/teknik-liseliye-muhendislik-imkani-78249.html
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Adama demezler mi o tarihten beri meslek liseli sayısı 300 binden fazla artmış..oran olarak birkaç puan azalmış ama..
sen ne diye öğretmenler atanamıyor çünkü meslek liseleri buhar olmuş diyorsun aklın sıra...
ne diye meslek -normal lise oranını ters çevirmeye çalışmıyorsunuz senelerdir..
imam okulu yeter bize!
o öğretmenlerin durumlarını sömürüp duruyorsunuz habire..
teknik eğitimde bizde ve dışarıda öğrenci öğretmen oranından haberin var mı!
doldurun imam okullarına hocaları.
aslında öğretmen atanacak yer var da maaş için mangır mı yok ..var da başka yerlere lazım mangır...
 
Sayın elek,

İmzanızda bulunan Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar " sözünü kaldırınız. Allah hiç kimseyi kullanmaz, hiç kimsenin de kudreti haşa Allah'ı kullanmaya yetmez.

Ayrıca imam hatip liseleri "imam okulları" değildir. İmam hatip liseleri ve diğer tüm meslek liselerine karşı olabilirsiniz. Ama bu durumda meslek lisesi mezunlarına, teknik öğretmenlere, alaycı tavır alma hakkınız yoktur.

Forum yöneticilerinin dikkatine sunuyorum.
 
Lisenin adını ben koymadım, koyanlara sorun "imam" kelimesi neden varmış
forum üyelerinin aklı ile alay etmeyin
ayrıca mesajları takip edenler kimim hangi mesleği küçümsediğini biliyor..
imzam ve din konusuna gelince;
tartışılan konunun benim imzam ile ne alakası var..
neden rahatsız oldunuz imzamdaki yazılanlardan, çok garip...
bu konularda benimle tartışmak için 100 fırın ekmeğe ihtiyacınız var..
kondansatörlerle oynamaya benzemez bu işler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…