ilizyonist nicli arkadaş, tepki olarak göndediğimiz mail de aşağıda:
Mail Metni:
.............. Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ....................... öğretmenliği mezunu
(Adınızı soyadınızı ve bulunduğunuz şehri yazın)
Yüksek öğretim Kurulunun 11 Temmuz 2007 tarihli genel kurul toplantısında “Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri ” açma kararı ile ilgili açıklama basında yer almıştır. Alınan kararlar, YÖK başkanlığı ve konuyu yakından bilmeyenler tarafından Yüksek Öğretimde reform olarak nitelendirilmiştir. Ancak, bu karar reform niteliğinde olmadığı gibi daha büyük kargaşaya neden olacak bir karardır. Bu dönüşüm çercevesinde teknik eğitim fakültelerinin sadece isimlerinin değiştirileceği ve mezunlarına herhangi bir unvan verilmeyeceğini anlaşılmaktadır.
Teknik Eğitim Fakültelerinin yeniden yapılandırılmalarına acilen ihtiyaç duyulduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak; bu yapılandırma ile ilgili YÖK’ün 11 Temmuz 2007 tarihli genel kurul kararında, görüşleri alınması gereken tarafların (Teknik Eğitim Fakültesi yönetici ve öğretim üyeleri, Fakülte öğrenci temsilcileri, sektör çalışanları, Sanayi odaları, Teknik Eğitim Vakfı, Teknik Öğretmenler derneği gibi mesleki kurum ve kuruluşlar) büyük çoğunluğunun talep ve önerileri dikkate alınmamıştır. Tüm Teknik Eğitim Fakülteleri tarafından ittifakla benimsenen “Teknoloji Fakültesi” modeli göz ardı edilmiştir.
Mevcut yapıda ;
• Teknik Eğitim Fakültesi programlarının uluslar arası denkliği bulunmamaktadır.
• Öğretmenlik yapmayan mezunlarının unvan ve statüsü belirlenmemiştir.
• Diploma programları akreditasyona uygun değildir.
• Birçok gelişmiş ülkedeki Teknik Öğretmen yetiştirme sistemleriyle benzerliği yoktur.
Reform diye adlandırılan ve “Teknik Eğitim Fakülteleri’nin, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri’ne dönüştürme” kararı mevcut problemleri çözmeyecek, tam tersine kaos yaratacaktır. Çünkü; Avrupa Birliği Ülkeleri ve Amerika’da Teknik Eğitim Fakültelerinin eş değeri TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ’ dir. Buna en iyi örnek Amerika ve Kanada’daki uygulamalardır.
Alınan kararın son kısmında; Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi bünyesindeki Teknik Eğitim Fakültelerini aynen korunması, buna ilave olarak yine bu üniversitelerde Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi kurulma kararı da anlaşılamamıştır. Bu iki tip fakültenin amaç ve çıktıları belirli olmayıp mevcut statü belirsizliğine yeni problemler getirecektir.
Şu ana kadar yapılan çalışmaların hedefleri saptırılmış asıl mesele olan teknik eğitim fakültelelrinin unvan sorunları çözülememiştir. Ben teknik eğitim fakültesi mezunu olarak bu mağduriyeti ortadan kaldıran, Tüm Teknik Eğitim Fakülteleri tarafından ittifakla benimsenen “Teknoloji Fakültesi’ modelinin hayata geçirilerek, Teknoloji mühendisi, Uygulama mühendisi gibi yetkileri belirlenecek unvan verilmesini istiyorum.