Yıllar önce kendi dükkanım varken, eml' de okuyan kayınbiraderim yanımda staj yapıyordu. Bir cumartesi günü pek işimizde yoktu dükkanı şöyle bir temizleyelim dedik. Vitrinde duran malzemeleri masanın üzerine aldık ve vitrinin tozunu alıyoruz. O arada kayınbirader bir kontaktörü göstererek enişte bu nedir diye sordu. Tabi ben afallamış bir şekilde yüzüne bakıyorum. 3. sınıfa gelmiş bir öğrenci kontaktörün ne olduğunu bilmiyor. Ben onun kontaktör olduğunu söylemeden şöyle sordum.
----Bir motora kontaktörle yol vermeyi biliyormusun ?
----Ohooo onda ne var, onu çizmek çocuk oyuncağı.
----İyi o zaman çiz bakalım dedim ve başladı çizmeye. Stop butonu, start butonu, termik röle, mühürleme kontağı, kontaktör bobini herşeyi tıkır tıkır çizdi. Kontaktör bobinine de C1 diye isim verdi, bitirdikten sonra sınavı geçmiş öğrenci edasıyla yüzüme baktı.
Peki dedim bu C1 yazdığın şey nedir diye sordum. Ne olacak o kontaktör dedi. Peki bu elinde tuttuğun ne dedim. O zaman jeton düştü ve hayretler içerisinde
----Kontaktör bumuuu ? dedi.
Bak burada her malzeme var, hadi bu çizdiğin şemayı malzemede uygula dedim ve başladı şemayı takip ederek bağlamaya. Bağladı bitirdi
Hadi elektrik ver kontaktör çeksin dedim, çekine çekine elektrik verdi, start butonuna bastı ve kontaktör çekince sevinçten havalara uçtu.
Okulda bize böyle öğretmiyorlarki, motora yol vermeyi çiz, motor yönünü değiştirmeyi çiz, yıldız - üçgen çiz bizde çiziyoruz. Neyin ne işe yaradığını bilmeden papağan gibi ezberliyoruz dedi.
Bu arada kayınbiraderim öyle geç anlayan IQ' sü düşük biride değildir.
Özetle ;
Okul bizlere kapı açmaz, elimize çeşitli anahtar verir ve kapıyı bizim açmamızı ister. Anahtar deliğe nasıl sokulur, anahtar ne tarafa çevrilir bunları öğretir.
Bir öğrenci sadece meslek lisesinde meslek öğreneceğini sanıyorsa bence büyük yanılgı içindedir. Okulda öğrendiğini birebir uygulamazsa sadece pratik bilgi olarak beyninin bir köşesinde sıkışıp kalacaktır.
Benim öğrenci arkadaşlara naçizane bir tavsiyem var.
Hemen hemen her mahallede her sokakta küçük elektrikçi dükkanları var. Oturduğu yere yakın elektrikçilerle tanışsınlar, okul dönüşü uğrayıp bir hal hatır sorsunlar. Okulda öğrendiği bilgileri orada tatbik etsinler. Hatta zaman bulabilirse ustayla birlikte küçük bir işe gitsinler.
----Yaa ustam biz okulda bugün vaviyen anahtarı işledik, fakat ben bunun kontaklarının konumunu tam anlayamadım, sizde vaviyen anahtar varmı bir incelemek istiyorum derseniz usta seve seve yardımcı olacaktır.
Benim diyeceklerim şimdilik bu kadar.