Herkese Selamlar,
Ve bizim isini bilir patronlar(!) , normal muhendisin almasi gerekenin altina teknikere vermesi gerekenin biraz ustune muhendisleri tekniker gibi kullanmaktadir. Iste bu noktada da isini yapan teknikerler bende ayni isi yapiyorum neden daha az kazaniyorum, niye imza yetkim yok diye sormakta.
işletmelerde araştırma geliştirme zaten yok. sanayi fason sanayi şeklinde çalışıyor. var olan sistemin uygulaması yapılıyor. mühendisin farkı arge de ortaya çıkar. fabrika amerikan, sistemi almanlar kurmuş, teknoloji japonyadan sonra ortada mühendisim diye dolaşan tipler. 3000-4000 lira maaş alıyorlar. 8-6 çalışılıyor. tekniker 3 lü vardiya çalışıyor. her tekniker çok bilgili diye bir şey yok. bir tekniker olarak iyi bilgiye sahip olanların azınlıkta olduğunu ben de düşünüyorum. teknikerden teknikere fark var. okul ile çok alakalı. yetiştirme tarzı ve hayata bakışı da önemli
Bir kişinin: "Sistemin aktif-reaktif güç oranını düzeltmek için, kondansatör ekliyorum... ekliyorum.. bir türlü düzelmiyor", diğerinin: "Canım, yıldırımdan koruma sistemi hiç bina temel topraklaması üzerinden yapılır mı?..." ve daha niceleri bu ülkede oluyorsa, bal gibide mühendise ihtiyaç vardır.
Siz yurtdışında bu tür işlere mühendisler yerine tekniker veya teknisyenlerin mi baktığını sanıyorsunuz?
Bırakın orayı, adamlar bazı ürünlerinin montajının kendi mühendislerince gerçekleştirilmemesi durumunda dahi, ürünü garanti dışında tutuyor. O yabancı mühendis için ayrıca maaş, bilet, vs. her türlü ücreti de ödüyorsun. Dünyanın her yerinde bu işler böyle, gidin başka bir ülkeye, Türkiye'deki diploma denkliklerini tanıyan... ben mühendis değilim, imza atacağım diye... atabilir misiniz sanıyorsunuz?
Sistemler her geçen gün değişir, yönetmelikler de... iki makalle okumaktan kaçınan kişiler de, yüzlerce, hatta binlerce sayfalık yönetmelik ve standartları ne okur, ne de tam olarak kavrayabilir. Tabi aynı şey bazı mühendisler için de geçerli değil de değil... IEEE, NPFA veya Joint Commission International Accreditation Standards'taki gibi kurumların daha spesifik konulala ilgili standart ve rehberlerini okumayan, araştırmayan bir kişi doğru dürüst bir konuya hakim olabilir mi? Hayır, orada burada, "şu sistemi (sağlık kuruluşları, vb.) tasarlarken nelere dikkat etmem gerek?" diye sorular sorar, kulaktan dolma işler gerçekleştirir.
Hem bu tür Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirecek olanlar da yine mühendislerdir, maddi çıkarlar doğrultusunda mühendislerin işine göz koyarsanız, burası tabiki uygulama ülkesi kalır, Türkiye'nin de bir Schneider gibi uluslararası markası olamaz.
İşini yapan adam her basamakta parasını kazanır, ben az mı gördüm mühendis olmayan, çekirdekten yetişmiş ama yüzbinlerce veya milyonluk iş yapan. Ha, ben o kadar azim gösteremem, bu kadar da okuyamam diyorsa birileri... ne diyebilirim ki onlara!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?