teknikerlerin neden hiç yetkisi yok

emo gıbı bır kurulusu olmalı
baglayıcı olmalı
devlettın ımkanlarını arkana almalı
meclıste temsılcısı olmalı
 
Arkadaslar Haziran secimlarinde ONLISANS mezunu adaylari var hangi alandan mezunlar bilmiyorum ama bizlerin sesi olarak insallah bir seyler yaparlar bildigim kadari ile Akp de 6 tane onlisans mezunu aday var diger partilerde durum nedir bilen varsa paylassin sorunlarimiz icin faydali olabilir
 
Çünkü bırak tekniker/teknisyenleri, yanlış bildiklerini malifet sanan çok başarılı mühendislerimiz bile varken bi' de tekniker/teknisyenleri bu işe dahil ederseniz için içinden çıkılmaz. Ama en azından mühendislerin araştırmacı ruhu ve yabancı dil bilgileri çok daha yüksek olduğundan işin doğrusunu daha iyi yapıyorlar. Proje çizen, ve de kendini iyi proje çiziyor diye öven; ama burada bu mu, yoksa bu mu olacak diye de abuk sabuk sorular soran tekniker/teknisyenler gördüm. Olsa iki kitap veya makale araştırsa işin arkasındaki mantığı öğrenebilecekken.

Ben bu mühendis imza yetkisi tartışmasını aynen, neden hemşire veya eczacılar reçete yazamıyor demeye benzetiyorum. Bunun için de, "doktorlar hiç mi yanlış teşhis koymuyorlar?" diye bir tez ileri sürerlerse tam olur artık!
 
Son düzenleme:
Herkese Selamlar,

Kabaca hekesin yazdigini okudum. Fakat aklima bir soru takildi. Muhendis nedir, kimdir? Tekniker nedir, kimdir? Bence oncelikle , gorev tanimlarini dogru yapmali. Muhendis onu yapiyor , bende yapiyorum, ben niye imza atamiyorum, yaklasimi dogru bir yaklasim degil. Isin temelinde isguzar isverenler gelmektedir. Piyasada bol miktarda tekniker oldugu gibi muhendiste vardir. Ve bizim isini bilir patronlar(!) , normal muhendisin almasi gerekenin altina teknikere vermesi gerekenin biraz ustune muhendisleri tekniker gibi kullanmaktadir. Iste bu noktada da isini yapan teknikerler bende ayni isi yapiyorum neden daha az kazaniyorum, niye imza yetkim yok diye sormakta. Her ne kadar ite kaka muhendis olan adamlarda olsa , muhendis gerek yabanci dil becerisinden dolayi, gerekse universitesine(!) gore yeni bilgiye ulasabilmesini ve edindigi bilgileri harmanlayarak yeni cozumler uretebilen kisidir. Tekniker arkadaslarin gucenmesini istemem fakat 8 yillik santiyecilik deneyimimi suresince , her hangi bir probleme yeni bir persfektif ile yaklasabilen bir tekniker gormedim. Belki benim sansizligimdir , fakat genelde sorunlar karsisinda ,teknikerlerimin tavirlari, sef boyle yapalim idi. Neden diye soruncada cevap, falanca santiyede bizim bir sef vardi , orda boyle problem olduydu , oda boyle yaptiydi , sorun cozulduydu oldu. Ha illa ki bircogunun paha bicilemez tecrubeleri var ve bende bunlardan istifade ettim. Fakat olay bu tecrubeleri harmanlayarak ortaya yeni birsey koyabilmekte. Temelde hepimiz ama muhendis olalim, ama tekniker olalim okuldan ham cikariz ve bizim isimiz her kadmede usta cirak iliskisine dayanir. Altinda calistigin adam ne kadar iyi ise , ve sen ogrenmeye ne kadar aciksan o kadar ileri gidersin. Ilk santiyemde ben cok pano bagladigimi, kablo cektigimi bilirim. Yapmak zorundamiydim? Hayir. MUhendis olarak olye bir zorunlulugum yoktu. Fakat orada ne oldugunu gercekten bilmek anlamak adina bunlarida yaptim ki yarin obur gun bir isle ilgili karar alirken her turlu ihtimali hesaba katabileyim. Aslinda yazilacak daha cok sey var bu konuyla ilgi fakat kalin saglicakla :)
 
Merhaba Yazılanların hepsini tek tek okudum Bende Bilgisayar Mühendisim,ancak bizim sektörde ne elektrik, nede elektronik sektörleri gibi ast üst sorunu var,bir teknisyen arkadaşımız 4000 tl maaş alırken benim maaşım 3200 tl civarında ekstralarla birlikte ve Tekniker bir arkadaşla aynı parayı almaktayım,ancak teknisyen arkadaşımızın programlama,donanım,ve ağ güvenliği üzerine olan tecrübesi beni ve tekniker arkadaşımı 2ye hatta 3 e katlayacak düzeyde,Diyeceğim şudur Mühendis Tekniker Yada Teknisyen ne olursan ol Yaratıcı bir fikir parlak bir zeka azda enerjini varsa Konununda mantığını kavradınız ise her yerde imza yetkinizde olur,diğer yetkilerinizde olur..Şimdi sektörel piyasada senin şirkete ne vereceğine bakıyorlar,ne verirsen onu alırsın...Başarılar
 
' DEVEYE SORMUŞLAR NEDEN BOYNUN EĞRİ DİYE, NEREM DOĞRU Kİ ... ' DEMİŞ . herkesin derdi başka başka ...İnanıyorum ki tartışıldıkça , konuşuldukça ve bizler haklarımızı gereği gibi aradığımızda sorunlar (malesef) yavaş yavaş düzeleck .
 
Herkese Selamlar,

Ve bizim isini bilir patronlar(!) , normal muhendisin almasi gerekenin altina teknikere vermesi gerekenin biraz ustune muhendisleri tekniker gibi kullanmaktadir. Iste bu noktada da isini yapan teknikerler bende ayni isi yapiyorum neden daha az kazaniyorum, niye imza yetkim yok diye sormakta.

işletmelerde araştırma geliştirme zaten yok. sanayi fason sanayi şeklinde çalışıyor. var olan sistemin uygulaması yapılıyor. mühendisin farkı arge de ortaya çıkar. fabrika amerikan, sistemi almanlar kurmuş, teknoloji japonyadan sonra ortada mühendisim diye dolaşan tipler. 3000-4000 lira maaş alıyorlar. 8-6 çalışılıyor. tekniker 3 lü vardiya çalışıyor. her tekniker çok bilgili diye bir şey yok. bir tekniker olarak iyi bilgiye sahip olanların azınlıkta olduğunu ben de düşünüyorum. teknikerden teknikere fark var. okul ile çok alakalı. yetiştirme tarzı ve hayata bakışı da önemli
 
işletmelerde araştırma geliştirme zaten yok. sanayi fason sanayi şeklinde çalışıyor. var olan sistemin uygulaması yapılıyor. mühendisin farkı arge de ortaya çıkar. fabrika amerikan, sistemi almanlar kurmuş, teknoloji japonyadan sonra ortada mühendisim diye dolaşan tipler. 3000-4000 lira maaş alıyorlar. 8-6 çalışılıyor. tekniker 3 lü vardiya çalışıyor. her tekniker çok bilgili diye bir şey yok. bir tekniker olarak iyi bilgiye sahip olanların azınlıkta olduğunu ben de düşünüyorum. teknikerden teknikere fark var. okul ile çok alakalı. yetiştirme tarzı ve hayata bakışı da önemli

Bir kişinin: "Sistemin aktif-reaktif güç oranını düzeltmek için, kondansatör ekliyorum... ekliyorum.. bir türlü düzelmiyor", diğerinin: "Canım, yıldırımdan koruma sistemi hiç bina temel topraklaması üzerinden yapılır mı?..." ve daha niceleri bu ülkede oluyorsa, bal gibide mühendise ihtiyaç vardır. Siz yurtdışında bu tür işlere mühendisler yerine tekniker veya teknisyenlerin mi baktığını sanıyorsunuz? Bırakın orayı, adamlar bazı ürünlerinin montajının kendi mühendislerince gerçekleştirilmemesi durumunda dahi, ürünü garanti dışında tutuyor. O yabancı mühendis için ayrıca maaş, bilet, vs. her türlü ücreti de ödüyorsun. Dünyanın her yerinde bu işler böyle, gidin başka bir ülkeye, Türkiye'deki diploma denkliklerini tanıyan... ben mühendis değilim, imza atacağım diye... atabilir misiniz sanıyorsunuz?

Sistemler her geçen gün değişir, yönetmelikler de... iki makalle okumaktan kaçınan kişiler de, yüzlerce, hatta binlerce sayfalık yönetmelik ve standartları ne okur, ne de tam olarak kavrayabilir. Tabi aynı şey bazı mühendisler için de geçerli değil de değil... IEEE, NPFA veya Joint Commission International Accreditation Standards'taki gibi kurumların daha spesifik konulala ilgili standart ve rehberlerini okumayan, araştırmayan bir kişi doğru dürüst bir konuya hakim olabilir mi? Hayır, orada burada, "şu sistemi (sağlık kuruluşları, vb.) tasarlarken nelere dikkat etmem gerek?" diye sorular sorar, kulaktan dolma işler gerçekleştirir.

Hem bu tür Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirecek olanlar da yine mühendislerdir, maddi çıkarlar doğrultusunda mühendislerin işine göz koyarsanız, burası tabiki uygulama ülkesi kalır, Türkiye'nin de bir Schneider gibi uluslararası markası olamaz. İşini yapan adam her basamakta parasını kazanır, ben az mı gördüm mühendis olmayan, çekirdekten yetişmiş ama yüzbinlerce veya milyonluk iş yapan. Ha, ben o kadar azim gösteremem, bu kadar da okuyamam diyorsa birileri... ne diyebilirim ki onlara!
 
-edit- düzenleme yapılacak
 
Son düzenleme:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Öncelikle 800 lira maaşla çalışacak eleman bulduktan sonra yani inşaatta kum karan kişiler ile aynı parayı verdikten sonra bu vatandaştan çok bir şey bekleyip yapamayınca; Bir işi beceremiyor, döküman okuyamıyor, kafası basmıyor, gerizekalı gözüyle bakan kişiye ben mühendis ünvanı verilmesine karşıyım.

Sözlerime bu şekilde başlıyorum.

Ayırca şunu belirtmem gerekirse konu başlığı olan imza yetkisinin de teknikerlerde olması isteğine de karşıyım.

Gelelim tarafıma iletilen yazılara

Bir kişinin: "Sistemin aktif-reaktif güç oranını düzeltmek için, kondansatör ekliyorum... ekliyorum.. bir türlü düzelmiyor", diğerinin: "Canım, yıldırımdan koruma sistemi hiç bina temel topraklaması üzerinden yapılır mı?..." ve daha niceleri bu ülkede oluyorsa, bal gibide mühendise ihtiyaç vardır.

Meslek liselerinde gece okulu açıp gazoz kapağı basar gibi MYO mezunu çıkarılırsa olacağı budur.
MYO 'na dünyadan bir haberi olmayan ve bu hale bilinçi olarak getirilen meslek lisesi mezunlarının girdiği için durum böyledir.
Eleman alımı yaparken 800 lira maaş verildiği için bir baltaya sap olamayan MYO mezunlarının işletmelerde iş aradığı için karşınıza böyle tiplerin çıkması normaldir.

Siz yurtdışında bu tür işlere mühendisler yerine tekniker veya teknisyenlerin mi baktığını sanıyorsunuz?

Ben Almanya'da Thyssen Krupp fabrikasında müddet kalmış ESSEN - BREMEN otobanında çok yollar gitmiş biri olarak bu sorunun cevabını kendi tecrübelerimle cevap vermek istiyorum. Orada herkesin görevi keskin bir çizgi ile ayrılmıştır. Teknik elemanları boş adamlar değildir. Eli arkasında hiç bir mühendis de göremezsiniz. Sahada tekniker ile mühendisi yanyana gördüğünüzde dış görünüşünden ayırmanız mümkün değildir. Beyaz gömlekli kravatlı mühendis yoktur orada. Teknikerler; Arge faaliyeti yürütemezler. Yeni tasarım da yapamazlar. Fakat kendine ayrılmış görevi en iyi şekilde yerine getirir ve bunun karşılığında güzel paralar alırlar. Bir mühendis gibi kazanamazlar fakat örnek vermek gerekirse Mühendis BMW 5.20'ye binerse tekniker bir kaç yıl eski 3.20'ye binebilmektedir. Türkiye'de bu uçurum seviyesindedir.

Bırakın orayı, adamlar bazı ürünlerinin montajının kendi mühendislerince gerçekleştirilmemesi durumunda dahi, ürünü garanti dışında tutuyor. O yabancı mühendis için ayrıca maaş, bilet, vs. her türlü ücreti de ödüyorsun. Dünyanın her yerinde bu işler böyle, gidin başka bir ülkeye, Türkiye'deki diploma denkliklerini tanıyan... ben mühendis değilim, imza atacağım diye... atabilir misiniz sanıyorsunuz?

Ben zaten teknikerlerin imza yetkisi olmasından yana değilim. Herkesin görevi net sınırlar içerisinde olmalı. Ayırca 7000 kişilik dev bir işletmede çalışıyorum. Sık sık yurtdışından servis elemanları firmamıza gelmekte ve ben de bunlar ile bizzat karşı karşıya gelmekteyim. Kimlerin mühendis kimlerin tekniker olduğunu çok iyi biliyorum.

Sistemler her geçen gün değişir, yönetmelikler de... iki makalle okumaktan kaçınan kişiler de, yüzlerce, hatta binlerce sayfalık yönetmelik ve standartları ne okur, ne de tam olarak kavrayabilir. Tabi aynı şey bazı mühendisler için de geçerli değil de değil... IEEE, NPFA veya Joint Commission International Accreditation Standards'taki gibi kurumların daha spesifik konulala ilgili standart ve rehberlerini okumayan, araştırmayan bir kişi doğru dürüst bir konuya hakim olabilir mi? Hayır, orada burada, "şu sistemi (sağlık kuruluşları, vb.) tasarlarken nelere dikkat etmem gerek?" diye sorular sorar, kulaktan dolma işler gerçekleştirir.

Oranlama yapmak gerekirse Mühendislerde araştırmacı oranı %80 ise Teknikerlerde bu oran %20'lerin altındadır. Ayrıca teknikerlerin eskiye oranla daha da kötü durumda olduğunu düşünüyorum.

Hem bu tür Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirecek olanlar da yine mühendislerdir, maddi çıkarlar doğrultusunda mühendislerin işine göz koyarsanız, burası tabiki uygulama ülkesi kalır, Türkiye'nin de bir Schneider gibi uluslararası markası olamaz.

Türkiye'nin bu halde uygulama ülkesi olmasının sebebi Mühendislerin işine göz koyan teknikerler değil, mühendisi tekniker gibi, teknikeri amele gibi kullanan girişimciyim diye dolanıp fason iş yapan işletmecilerdir. Bir mühendisin ülkenin geri kalmışlığını teknikerlere çıkarması da bu ülkenin de acı bir gerçeğidir.

İşini yapan adam her basamakta parasını kazanır, ben az mı gördüm mühendis olmayan, çekirdekten yetişmiş ama yüzbinlerce veya milyonluk iş yapan. Ha, ben o kadar azim gösteremem, bu kadar da okuyamam diyorsa birileri... ne diyebilirim ki onlara!

Çalışan elbette karşılığını alır. Aynı örneği vermek gerekirse Ankara'da askeri elektronik sanayinde patron olmuş paraya para demeyen işletme sahibi mühendislerde bulunmaktadır. Sorun internette bir teknik döküman indirmesini bilmeyen MYO mezunları ile bu işe teknik olarak yaklaşmayı ve çalışmayı seven teknikerlerin aynı kefeye konmasıdır.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 

Forum istatistikleri

Konular
130,260
Mesajlar
934,852
Kullanıcılar
453,498
Son üye
Ege232145

Yeni konular

Geri
Üst