:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Öncelikle 800 lira maaşla çalışacak eleman bulduktan sonra yani inşaatta kum karan kişiler ile aynı parayı verdikten sonra bu vatandaştan çok bir şey bekleyip yapamayınca; Bir işi beceremiyor, döküman okuyamıyor, kafası basmıyor, gerizekalı gözüyle bakan kişiye ben mühendis ünvanı verilmesine karşıyım.
Sözlerime bu şekilde başlıyorum.
Ayırca şunu belirtmem gerekirse konu başlığı olan imza yetkisinin de
teknikerlerde olması isteğine de karşıyım.
Gelelim tarafıma iletilen yazılara
Bir kişinin: "Sistemin aktif-reaktif güç oranını düzeltmek için, kondansatör ekliyorum... ekliyorum.. bir türlü düzelmiyor", diğerinin: "Canım, yıldırımdan koruma sistemi hiç bina temel topraklaması üzerinden yapılır mı?..." ve daha niceleri bu ülkede oluyorsa, bal gibide mühendise ihtiyaç vardır.
Meslek liselerinde gece okulu açıp gazoz kapağı basar gibi MYO mezunu çıkarılırsa olacağı budur.
MYO 'na dünyadan bir haberi olmayan ve bu hale bilinçi olarak getirilen meslek lisesi mezunlarının girdiği için durum böyledir.
Eleman alımı yaparken 800 lira maaş verildiği için bir baltaya sap olamayan MYO mezunlarının işletmelerde iş aradığı için karşınıza böyle tiplerin çıkması normaldir.
Siz yurtdışında bu tür işlere mühendisler yerine tekniker veya teknisyenlerin mi baktığını sanıyorsunuz?
Ben Almanya'da Thyssen Krupp fabrikasında müddet kalmış ESSEN - BREMEN otobanında çok yollar gitmiş biri olarak bu sorunun cevabını kendi tecrübelerimle cevap vermek istiyorum. Orada herkesin görevi keskin bir çizgi ile ayrılmıştır. Teknik elemanları boş adamlar değildir. Eli arkasında hiç bir mühendis de göremezsiniz. Sahada tekniker ile mühendisi yanyana gördüğünüzde dış görünüşünden ayırmanız mümkün değildir. Beyaz gömlekli kravatlı mühendis yoktur orada. Teknikerler; Arge faaliyeti yürütemezler. Yeni tasarım da yapamazlar. Fakat kendine ayrılmış görevi en iyi şekilde yerine getirir ve bunun karşılığında güzel paralar alırlar. Bir mühendis gibi kazanamazlar fakat örnek vermek gerekirse Mühendis BMW 5.20'ye binerse tekniker bir kaç yıl eski 3.20'ye binebilmektedir. Türkiye'de bu uçurum seviyesindedir.
Bırakın orayı, adamlar bazı ürünlerinin montajının kendi mühendislerince gerçekleştirilmemesi durumunda dahi, ürünü garanti dışında tutuyor. O yabancı mühendis için ayrıca maaş, bilet, vs. her türlü ücreti de ödüyorsun. Dünyanın her yerinde bu işler böyle, gidin başka bir ülkeye, Türkiye'deki diploma denkliklerini tanıyan... ben mühendis değilim, imza atacağım diye... atabilir misiniz sanıyorsunuz?
Ben zaten teknikerlerin imza yetkisi olmasından yana değilim. Herkesin görevi net sınırlar içerisinde olmalı. Ayırca 7000 kişilik dev bir işletmede çalışıyorum. Sık sık yurtdışından servis elemanları firmamıza gelmekte ve ben de bunlar ile bizzat karşı karşıya gelmekteyim. Kimlerin mühendis kimlerin tekniker olduğunu çok iyi biliyorum.
Sistemler her geçen gün değişir, yönetmelikler de... iki makalle okumaktan kaçınan kişiler de, yüzlerce, hatta binlerce sayfalık yönetmelik ve standartları ne okur, ne de tam olarak kavrayabilir. Tabi aynı şey bazı mühendisler için de geçerli değil de değil... IEEE, NPFA veya Joint Commission International Accreditation Standards'taki gibi kurumların daha spesifik konulala ilgili standart ve rehberlerini okumayan, araştırmayan bir kişi doğru dürüst bir konuya hakim olabilir mi? Hayır, orada burada, "şu sistemi (sağlık kuruluşları, vb.) tasarlarken nelere dikkat etmem gerek?" diye sorular sorar, kulaktan dolma işler gerçekleştirir.
Oranlama yapmak gerekirse Mühendislerde araştırmacı oranı %80 ise Teknikerlerde bu oran %20'lerin altındadır. Ayrıca teknikerlerin eskiye oranla daha da kötü durumda olduğunu düşünüyorum.
Hem bu tür Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirecek olanlar da yine mühendislerdir, maddi çıkarlar doğrultusunda mühendislerin işine göz koyarsanız, burası tabiki uygulama ülkesi kalır, Türkiye'nin de bir Schneider gibi uluslararası markası olamaz.
Türkiye'nin bu halde uygulama ülkesi olmasının sebebi Mühendislerin işine göz koyan teknikerler değil, mühendisi tekniker gibi, teknikeri amele gibi kullanan girişimciyim diye dolanıp fason iş yapan işletmecilerdir. Bir mühendisin ülkenin geri kalmışlığını teknikerlere çıkarması da bu ülkenin de acı bir gerçeğidir.
İşini yapan adam her basamakta parasını kazanır, ben az mı gördüm mühendis olmayan, çekirdekten yetişmiş ama yüzbinlerce veya milyonluk iş yapan. Ha, ben o kadar azim gösteremem, bu kadar da okuyamam diyorsa birileri... ne diyebilirim ki onlara!
Çalışan elbette karşılığını alır. Aynı örneği vermek gerekirse Ankara'da askeri elektronik sanayinde patron olmuş paraya para demeyen işletme sahibi mühendislerde bulunmaktadır. Sorun internette bir teknik döküman indirmesini bilmeyen MYO mezunları ile bu işe teknik olarak yaklaşmayı ve çalışmayı seven teknikerlerin aynı kefeye konmasıdır.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::