normalide o ya , zaten binayı ağ gibi çepe çevre sarması gerek , bu temelden başlayıp ,en son kata kadar gider,
neden beton içine konulur demişsin,zaten aşağıdaki resim bunu daha iyi açıklayacaktır , ama benim diyeceğim , yapı temeli oluşturulurken, temel içindeki iletken kısımların elektriksel olarak sürekliliğinin gerçekleştirilmesi, bir yandan es-potansiyellemeyi sağlarken, diğer yandan da, topraklama direnci olarak ölçüldüğünde uygun değer verirse, TT şebeke için koruma topraklaması, TN şebeke için ise işletme topraklamasını sağlar.
ha diyeceksin TT şebeke nedir TN şebeke nedir,bunu daha iyi anlatan bir yazı dizisini buldum umarım yardımcı olabilmişimdir.
Topraklama sistemleri ve elektromanyetik uyumluluk konusunda iki çalışma modu var. Birincisi diferansiyel mod, diğeri de ortak mod. Diferansiyel modda tüm topraklama sistemlerinin gerek faz-faz, gerek faz-nötr arası empedans değerleri eşit. Elektromanyetik uyum açısından ortak modun daha zayıf olduğunu görüyoruz. Yüksek potansiyellerde eğer eşpotansiyelli bağlantılar kullanılmazsa, kabloların uzun olması nedeniyle tüm topraklama sistemi verimsiz ve etkisiz bir yapıya dönüşecek. Aşağıda topraklama sistemleri ve elektromanyetik uyumluluğun kıyaslandığı tabloyu görüyorsunuz. Tablomuzda sol taraftaki sütun alçak frekans, sağ taraftaki sütun ise yüksek frekans. TT, IT ve TN-S sistemlerinde herhangi bir sorun yok. Ama TN-C sisteminde cihazları bozuk kullanılmaz hale getirebileceğiniz düşük frekanslı akımların N sistemi üzerinden geçmesi söz konusu. Yüksek frekanslı sistemlerde TN-S haricinde her türlü topraklamada ciddi riskler var. TT’de ortak modda çalışmada aşırı gerilim riski var. IT’de de ortak moda çalışmada çok daha fazla aşırı gerilim riski var. TN-C topraklama sisteminde de yüksek frekansta, ortak çalışma modunda yüksek frekanslı akımların tel sistemi üzerinden akması söz konusu. Ayrıca aşırı gerilimlerin oluşma riski çok yüksek. Bu tabloya bakarak birtakım sonuçlar elde edebiliyoruz. Bunlardan bir tanesi
Elektronik ekipmanların kullanıldığı binalarda TN-C sisteminin yasaklanması. EN 50174-2 ve EN 50310 standartlarında TN-S sisteminin zorunlu olduğunu görüyoruz. Yüksek frekanslarda bütün topraklama sistemleri etkisiz kalmakta. Yalnızca iyi bir tesisat, eşpotansiyelli bağlantılar yapmak, burada risklerin azaltılmasında önemli rol oynamakta. Ancak her durumda kabloların giriş noktalarında özellikle hassas cihazlara yakın yerlerde aşırı gerilim durdurucularının kullanılması gerekmekte.
TT şebekede nötr iletkeni üzerinde herhangi bir hata akımı dönüşü söz konusu değildir. Demek ki kısa devre akımları, toprak yayılma direnci dediğimiz direnç üzerinden toprağa geçerek toprak üzerinden devresini tamamlamaktadır. Toprak direnci çok küçük bir direnç olmadığı zamanlarda devreden geçen akımlar bizim beklediğimiz oranda büyük akımlar olamayabilir.