temel topraklama

kardeş bır çok cevap var fakat aklım ıyıce karıştı, yıldırımdan korunma zaten temel topraklama degıl mı, apartman tıpı bınalarda sadece temel topraklama var ve bu koruyucu topraklama ıle bırleştırılmıyor fakat sen bunun tersını soyluyorsun, luften emın olmadıgınız cevapları vermeyın , çünkü: bunları uygulama safhasındayım ...

Merak etme ben yılların şantiyecisiyim.. Tüm uygulamaları bu şekilde yaptım..

Temel topraklama yıldırımdan korunma topraklaması değildir. Temel topraklama yapılır (galvaniz çelik şerit ve elektrod çubuklar vasıtasıyla). Yıldırımdan korunma topraklaması da yapılır (bakır iletken ve elektrod çubuklar vasıtasıyla).

sonra bu iki topraklama eş potansiyel bara da birleştirilir. Yani temel topraklama ile yıldırımdan korunma (paratoner) topraklaması birleştirilir.
 
bu arada koruma topraklaması da yıldırımdan korunma topraklaması değildir. Paratoner ne biliyosun dimi? :) bazı şeyleri karıştırıyorsun...
Koruma topraklaması: binadaki ag hattın topraklamasıdır.Bu hattın topraklaması temel topraklamasından çekilir.
yıldırımdan korunma topraklaması: binadaki paratonerin topraklamasıdır.
temel topraklaması: binanın temel donatısında yapılan topraklamadır.

temel topraklaması ile paratoner topraklaması (yıldırımdan korunma topraklaması) binanın dışında bi yerde muhafaza edilerek eş potansiyel barada birleştirilir.
 
teşekkurler, alanınızda tek oldugunuz kelımelerınızden çok net anşlaşılıyor.Son bır şey daha temel topraklaması yapmak yerıne ,2 adet bakır çubuk çakmak aynı işi görur mu?
temel topraklama=koruma topraklamasına, esıttır fakat temel topraklamanın ne gıbı avantajları vardır..
 
teşekkurler, alanınızda tek oldugunuz kelımelerınızden çok net anşlaşılıyor.Son bır şey daha temel topraklaması yapmak yerıne ,2 adet bakır çubuk çakmak aynı işi görur mu?
temel topraklama=koruma topraklamasına, esıttır fakat temel topraklamanın ne gıbı avantajları vardır..

Temel topraklama ile 2 tane elektrod çubuk aynı işlevi tabiki görmez. Topraklamada en önemli unsur topraklama direncini düşürmektir. Yani toprağa giden "kaçak akım" a, toprak hattı direnç göstermeyecek yani bu "kaçak akım" direkt olarak toprağa akacak. Bu yüzden de toprağa iletim için bi çok yerden temas sağlanmalı. (İletken kesiti artırılmalı) Bu açıdan temel topraklama en akıllı çözüm.

Diğer taraftan hep gözardı edilen ve düşünülmeyen bi unsur var!.
O da "kaçak voltajın" gerilimini düşürmek!
Mesala binadaki enerji hattında topraklama hattına sızma var yani "kaçak akım" var diyelim.. Bu "kaçak akım" 2 tane elektrod çubuktan toprağa akmak isteyecek. Sence bu 2 elektrod ve iletken hattından oluşan topraklama hattında "kaçak akım" çok daha fazla güçlü hissedilmez mi?
Temel topraklamasında ise binayı saracak veya enlemesine uzanacak 2 ye 2 hattan oluşan daha uzun bir topraklama hattı var. "Kaçak akım" tüm bu toprak hattına yayılacak. Dolayısıyla bu hat'ta "kaçak akım" çok daha az derecede hissedilecek.
YANİ OLAY BASİT BİR GERİLİM DÜŞÜMÜ MANTIĞI 'dır!
 

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,971
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst