Temel Topraklaması

Sayın saltukakar meslektaşım
KARöleleri 30 miliamper veya 10 miliamper gibi HAYAT KURTARMA SEVİYELİ,,,veyahutta 300miliamper gibi YANGIN KORUMA SEVİYELİolarak kullanılıyorlar. 30 miliamper hayatkurtarmaseviyeli KARÖLESİNİN ÇALIŞABİLMESİ İÇİN topraklamageçiş direncinin 50 volt/30 miliamper=166 ohm olması gerekir.Topraklama geçiş direnci 166 ohm dan daha yüsek ise 30 miliamperlik KARölesi açmaz.(50 volt yönetmeliklerin TESBİT ETTİĞİ EN DÜŞÜK TEHLİKESİZ GERİLİMDİR..)
SAYGILARIMLA
 
sayın msaem meslektaşı
Özür dileyerek ifade dederimki,sorularım imthan vs maksatla değil,SADECE KAÇAK AKIM RÖLELERİNİN ÇALIŞMA PRESİBİNİ PEKİŞTİRMEK İÇİNDİR
2.SORUM HAKINDAKİ DÜŞÜNCENİZ NEDİR
SAYGILARIMLA
 
bilmediklerimizi öğrendık aslında topraklamayı sadece toprağa kazık çakmakla ibaret sanıyordum ben temel topraklamasını yapmayı bu forumda öğrendım daha önce hiç lazım olmamıstı karsıma çıkınca burdan yorumlara bakarak yaptım topraklama işi insaat tesisatı ile uğraşan arkadaşlar için ap ayrı bir konuymus iki kazık çakmak yetmıyor önceden tuz dökerdık ama gem diye bir kimyasal olması beni sasırtı aslında arkadaşlar yapmıs olduğu çalısmaları foruma koyabilseler çok iyi olur en azından nasıl yapıldığını anlarız ben o yüzden konuyu açarken resim ilave ettim . saygılarımla
 
kaçak akıma güvenmemek lazım. ayrıca statik elektriklenme ve anten yada diğer metal parçalara yıldırım düşmesi sonucu oluşan arkın en az hasarlı yoldan toprağa akıtılması için temel topraklama mutlaka kurulmalıdır.
 
Sayin ethemguner, ikinci sorunuza cevaben :
Tesis enerjili degilse, kacak akim rolesinin gorebilecegi herhangi bir elektriksel durum da olmayacagindan calismaz. Cunku 2. soruda hikaye ettiginiz durum ile, kacak akim rolesini ambalajindan cikarip, rolenin bir fazi ile notrunu ufak bir kabloyla temas ettirmek arasinda bir fark yoktur.Soruyu dogru anladiysam tabi.Saygilar
 
Sn.ethemgüner ,1 soru için, kaçak akım çıkışında, toprak kaçağı her ne surette oluşursa oluşsun KAR açar.2. soru için,enerji verilmiş olması geçerlidir.Güç çekilip çekilmemesi ile alakası yoktur.Bu durumda da kaçak olduğunda KAR açma yapar.
İlginç bir anımı aktarayım;bir arkadaşım zemin katı kullanılan,üzerine üst kat inşa edilen bir evin tesisatını yapmış.Kolon hattı 4x10 bir faz ve nötr şebekeye bağlı,üst kat aboneliğini alınca bir damar daha şebekeye bağlanarak enerji alacak.KAR montajını yaparken daireden gelen faz ve nötr uçlarını girmiş.Şebekeden taraftaki girişe nötrü bağladığı anda rölenin açtığını görmüş.Bir çok deneme yapmış.Faz giriş ve çıkışındaki kabloları çıkarmış.Kaçak akım rölesinin sadece nötr giriş ve çıkışı olduğu halde tutmadığını görmüş.Röle arızalı diye başka röleler ile denemiş netice aynı sonunda kafayı yiyecek olmuş.Çözüm bulmam için bana geldi.Bende anlattıklarını gözlemledim.Olay basitti aslında daire içinde floresan armatürün birinin kablo girişinde gövde sacı nötr iletkenini sıyırmış.Bu noktada toprak kaçağı oluşmuş.Şebeke nötr hattındaki toprağa karşı potansiyel fark nedeniyle şebeke bağlantı noktasından nötr iletkeni ile eve doğru gelen akım KAR üzerinden geçerek kaçak noktasından toprağa akıyordu.Doğal olarak KAR açarak bu durumu önlüyordu.
Arkadaşlar sayın ETHEM beyin mesleğinde dolu dolu biri olduğunu biliyorum.Buradan kendisine hürmetlerimi sunuyorum.
 
Sayın meslektaşlarım,
1-KAR KULLANILDIĞINDA topraklama yapılmayacak demek değildir.Temel topraklama veya şantiye panosu her ne ise topraklama mutlaka yapılmalıdır.KARöleleri canlı hayatını tehlikeye sokan 30 miliamper, akım aktığı anda açtırma yaparak gerilimin kesilmesini sağlar.Topraklama sistemi a) Kusa devrelerde sigortalarıon açmalarına neden olan akımların akmasına faydası olur b )dAHA ÖNCE YAZDIĞIM GİBİ TOPRAKLAMA GEÇİŞ DİRENCİNİNİ 166 OHM UN ALTINA İNMESİNİ SAĞLAR.
2-KARöleleri röleden çıkan ve geri dönen akımlardaki farkla çalışan bir düzenektir.Bu nedenle a )Faz nötr kısa devrelerinde açmaz.Yani SİGORTA değildir.ve Sigorta gibi çalışmaz.
3-KARöleleri fark akımla çalıştığı için eğer röleden hiç akım çekilmiyorsa (yani sıfır güç ise) çekilmeyen akımın FARKI olmayacağı için röle açmaz.Bu nedenle tesisatlarda KARölesi kontrol ediliyorsa en az 25 wat gibi bir ampül yakılarak TEST yapılmalıdır.sAYIN teknsyn meslektaşımın bahsettiği konu budur.
4-KARölesinin bağlantığı tesise gelen şebeke NÖTR koparsa ,kar YİNE ÇALIŞIR.bUNDAN 5 SENE ÖNCEYE KADAR OLAN RÖLELR çalışmazdı.TEDAŞında isteği doğrultunda ithal edilen ve ya üretilen KARöleleri elektromrkanik olarak çalışacak şekilde imal edildiler.
SAYGILARIMLA
4- KARölesinin bulunduğu tesisin şebeke nötründe 3-4 5 volt gibi bir voltaj varsa bunu TOPRAK hattı ile temas ettirdiğimizde nötrden torağa akım akacağı için KARölesi AÇAR.
 
Sayın meslektaşlarım,
1-KAR KULLANILDIĞINDA topraklama yapılmayacak demek değildir.Temel topraklama veya şantiye panosu her ne ise topraklama mutlaka yapılmalıdır.KARöleleri canlı hayatını tehlikeye sokan 30 miliamper, akım aktığı anda açtırma yaparak gerilimin kesilmesini sağlar.Topraklama sistemi a) Kusa devrelerde sigortalarıon açmalarına neden olan akımların akmasına faydası olur b )dAHA ÖNCE YAZDIĞIM GİBİ TOPRAKLAMA GEÇİŞ DİRENCİNİNİ 166 OHM UN ALTINA İNMESİNİ SAĞLAR.
2-KARöleleri röleden çıkan ve geri dönen akımlardaki farkla çalışan bir düzenektir.Bu nedenle a )Faz nötr kısa devrelerinde açmaz.Yani SİGORTA değildir.ve Sigorta gibi çalışmaz.
3-KARöleleri fark akımla çalıştığı için eğer röleden hiç akım çekilmiyorsa (yani sıfır güç ise) çekilmeyen akımın FARKI olmayacağı için röle açmaz.Bu nedenle tesisatlarda KARölesi kontrol ediliyorsa en az 25 wat gibi bir ampül yakılarak TEST yapılmalıdır..
4-KARölesinin bulunduğu tesisin şebeke nötründe 3-4 5 volt gibi bir voltaj varsa bunu TOPRAK hattı ile temas ettirdiğimizde nötrden torağa akım akacağı için KARölesi AÇAR.sAYIN teknsyn meslektaşımın bahsettiği konu budur
5-KARölesinin bağlantığı tesise gelen şebeke NÖTR koparsa ,kar YİNE ÇALIŞIR.bUNDAN 5 SENE ÖNCEYE KADAR OLAN RÖLELR çalışmazdı.TEDAŞında isteği doğrultunda ithal edilen ve ya üretilen KARöleleri elektromrkanik olarak çalışacak şekilde imal edildiler.
SAYGILARIMLA
4-
 
Sayın ustalar,uzman arkadaşlar,ben 92 lise mezunu bir elektrikçiyim,mesleğimle alakasız başka bir işte çalışıyorum ama boş zamanlarımda oturduğum çevredeki yapılan evlerin Elektrik tesisatlarını yapıyorum.Bir iki defa tesisatını yaptığım evde topraklama çekilmemişti.Bende birincisinde yapmış olduğum ikinci katın daire girişindeki kare buatın ordan 4mmkarelik kablo ile kirişteki demire bağlayarak topraklamayı sağladım kendimce.İkincisinde ise yine ikinci ve son kat olan dairede üzeri çatı olduğu için demir doğramalarının birine delik açarak saç vidası ile kabloyu bağlayarak topraklama yaptıö.nötr toprak arası gerilim 1,4 ile 2 volt arası gösteryiyor.bu iyimidir.ve bu şekiklde topraklma yapmak ne derece sağlıklı oldu ve sakıncalı bir durum yaratabilirmi bunlar nelerdir.Lütfen cevaplayabilirmisiniz. çok teşekkür ederim.
 
sayın arkadasım eğer topraklama hattını bina dısına çıkaramıyorsan su borusuna bağlamanı öneririm ben öğle yapıyorum genelde banyonlarda elektirikli sofbenleri bağlarken eski tesisatlarda toprak olmuyor bende su borusunu bantlayarak kabloyu musluğa bağlıyorum kablo görünmüyor en azından bana göre güvenli
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…