Sn.ethemgüner ,1 soru için, kaçak akım çıkışında, toprak kaçağı her ne surette oluşursa oluşsun KAR açar.2. soru için,enerji verilmiş olması geçerlidir.Güç çekilip çekilmemesi ile alakası yoktur.Bu durumda da kaçak olduğunda KAR açma yapar.
İlginç bir anımı aktarayım;bir arkadaşım zemin katı kullanılan,üzerine üst kat inşa edilen bir evin tesisatını yapmış.Kolon hattı 4x10 bir faz ve nötr şebekeye bağlı,üst kat aboneliğini alınca bir damar daha şebekeye bağlanarak enerji alacak.KAR montajını yaparken daireden gelen faz ve nötr uçlarını girmiş.Şebekeden taraftaki girişe nötrü bağladığı anda rölenin açtığını görmüş.Bir çok deneme yapmış.Faz giriş ve çıkışındaki kabloları çıkarmış.Kaçak akım rölesinin sadece nötr giriş ve çıkışı olduğu halde tutmadığını görmüş.Röle arızalı diye başka röleler ile denemiş netice aynı sonunda kafayı yiyecek olmuş.Çözüm bulmam için bana geldi.Bende anlattıklarını gözlemledim.Olay basitti aslında daire içinde floresan armatürün birinin kablo girişinde gövde sacı nötr iletkenini sıyırmış.Bu noktada toprak kaçağı oluşmuş.Şebeke nötr hattındaki toprağa karşı potansiyel fark nedeniyle şebeke bağlantı noktasından nötr iletkeni ile eve doğru gelen akım KAR üzerinden geçerek kaçak noktasından toprağa akıyordu.Doğal olarak KAR açarak bu durumu önlüyordu.
Arkadaşlar sayın ETHEM beyin mesleğinde dolu dolu biri olduğunu biliyorum.Buradan kendisine hürmetlerimi sunuyorum.