Tesis Topraklama tipi ve Topraklayıcı Tesis Şeklini Belirleme

TNS,ideal sistemdir.Ancak,zevkler ve renk-
ler tartışılmaz.Belgelerde ! Halen ge -
çerli / anlatılan bilgilerdir.Konu,çalıştıra-
nın / çalışanın kabiliyeti ! ile yakından ilgilidir.
 

Ekli dosyalar

  • Şebeke-tipleri 1.pdf
    1.4 MB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
Tam olarak bu nedenle "yasak, hatalı, asla yapmayın" şeklinde söyleniyor, bu konuda haklısınız.
 
Trafo ag panosunda nötr ve toprak barasına bazen köprü bir kablo attıklarını görüyorum.Bu durumda şebeke tipi TN-S mi oluyor yoksa TN-C mi oluyor? Ayrıca sıfırlama işlemi de nötr ve toprağın birleştirilmesi tn-c sistemi de nötr toprağın birleştirilmesi bu iki durumda bir nevi aynı duruma denk gelmiyor mu? İlaveten bir sorum daha olacaktı.Kaçak akım rölesi olan sistemlerde nötr ve toprak birleştirilirse kaçak akım rölesi tutmaz diyebilir miyiz? (TT sistemde)
 
TN-C sistemde tek bara olur ve diğer arkadaşın dediği gibi TN-C sistem pek göremezsin hele ki büyük firmalar bu sisteme yaklaşmazlar çünkü PEN iletkeninin çok iyi korunması asla kopmaması vs. gerekiyor.
İlk soruna gelecek olursak Baralara köprü atıldı ise eğer, Sistem TN-S olarak değerlendirilebilir fakat diğer mesajlarımda da belirttiğim gibi literatürde bu işlem olsa da düzgün şekilde yapan yer şimdiye kadar hiç görmedim, pek yapanda görmedim. Örneğin bu köprü atıldığında atılan köprünün ihtiyaç halinde ayrılabilir olması gerekiyor, kalın bir kabloyla bir birine direk somunlarla köprü atmak uygun bir işlem değil.
İkinci soruna gelirsek, TN-C sistem dışında ki tüm sistemlerde kaçak akım rölesi çalışabilir. Yine yönetmelikte ki aynı konu başlığında belirtildiği gibi sistem adpden sıfırlandıysa yük tarafında asla sıfırlama yapılmamalı. ADP'ten sonra NOTR ve TOPRAK hattı ayrı gittiği için kaçak akım rölesi uygulanabilir. Röleden sonra hangi sistem olursa olsun NÖTR-TOPRAK temasında röle atar. Ek olarak bazı çin, alman menşeili makineler bu ülkelerin standartlarına göre üretildiği için TN-C sisteme uygun üretilmiş olabilirler. Bu makinelerin sistemi TN-C yapılıp, işlemenin diğer sistemleri TN-S tarafına çevrilebilir. Bunu sahada tayin etmek gerekiyor.
 
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. TT ya da TN-S ayrımını süreklilik testi ile anlayabilirsin demiştiniz.O da tam kesin olarak değil.Bu durumda işletmede (varsa) topraklama projesine bakarak kesin bir sonuç çıkarabilir miyiz?

Trafo ag panosunda birleştirilen nötr ve toprak eğer tali panolarda içeride de birleştirilmemesi gerektiği halde birleştirilirse sistem TN-C-S mi olmaktadır?

TN sistemlerde yapılan ölçümlerde topraklama direnç değerinin sınırını 230/Ia şeklinde yapıyoruz.Peki sistemde TN-S ya da TN-C-S olduğunu varsayarsak yine 32 ampere kadar olan aydınlatma ve prizlerde kaçak akım rölesi ve ana dağıtım panolarında (trafo ag , tesis içi adpler gibi) toroid röle zorunlu diyebilir miyiz? (TT sistemlerdeki gibi)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…