Bence teknolojinin ve mühendisliğin kıt olduğu zamanlarda bulunmuş ilkel bir çözüm akyar baba . TN-C-S fena sayılmaz.TNC uygulanan ve kullanılan bir sistemdir.
Tam olarak bu nedenle "yasak, hatalı, asla yapmayın" şeklinde söyleniyor, bu konuda haklısınız.Sıfırlama yapmak benim gözünde eşeğin aklına karpuz kabuğu getirmektir ( karpuz sıfırlama, eşek de niteliksiz teknik personel ) . Literaturde yeri olsa da benden uzak Allah a yakın olsun . Bir cihazın Elektrik devresiyle alakası olmayan metal kısımlarını elektrik devresine dahil etmek deyince benim tüylerim diken diken oluyor.
TN-C sistemde tek bara olur ve diğer arkadaşın dediği gibi TN-C sistem pek göremezsin hele ki büyük firmalar bu sisteme yaklaşmazlar çünkü PEN iletkeninin çok iyi korunması asla kopmaması vs. gerekiyor.Trafo ag panosunda nötr ve toprak barasına bazen köprü bir kablo attıklarını görüyorum.Bu durumda şebeke tipi TN-S mi oluyor yoksa TN-C mi oluyor? Ayrıca sıfırlama işlemi de nötr ve toprağın birleştirilmesi tn-c sistemi de nötr toprağın birleştirilmesi bu iki durumda bir nevi aynı duruma denk gelmiyor mu? İlaveten bir sorum daha olacaktı.Kaçak akım rölesi olan sistemlerde nötr ve toprak birleştirilirse kaçak akım rölesi tutmaz diyebilir miyiz? (TT sistemde)
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. TT ya da TN-S ayrımını süreklilik testi ile anlayabilirsin demiştiniz.O da tam kesin olarak değil.Bu durumda işletmede (varsa) topraklama projesine bakarak kesin bir sonuç çıkarabilir miyiz?TN-C sistemde tek bara olur ve diğer arkadaşın dediği gibi TN-C sistem pek göremezsin hele ki büyük firmalar bu sisteme yaklaşmazlar çünkü PEN iletkeninin çok iyi korunması asla kopmaması vs. gerekiyor.
İlk soruna gelecek olursak Baralara köprü atıldı ise eğer, Sistem TN-S olarak değerlendirilebilir fakat diğer mesajlarımda da belirttiğim gibi literatürde bu işlem olsa da düzgün şekilde yapan yer şimdiye kadar hiç görmedim, pek yapanda görmedim. Örneğin bu köprü atıldığında atılan köprünün ihtiyaç halinde ayrılabilir olması gerekiyor, kalın bir kabloyla bir birine direk somunlarla köprü atmak uygun bir işlem değil.
İkinci soruna gelirsek, TN-C sistem dışında ki tüm sistemlerde kaçak akım rölesi çalışabilir. Yine yönetmelikte ki aynı konu başlığında belirtildiği gibi sistem adpden sıfırlandıysa yük tarafında asla sıfırlama yapılmamalı. ADP'ten sonra NOTR ve TOPRAK hattı ayrı gittiği için kaçak akım rölesi uygulanabilir. Röleden sonra hangi sistem olursa olsun NÖTR-TOPRAK temasında röle atar. Ek olarak bazı çin, alman menşeili makineler bu ülkelerin standartlarına göre üretildiği için TN-C sisteme uygun üretilmiş olabilirler. Bu makinelerin sistemi TN-C yapılıp, işlemenin diğer sistemleri TN-S tarafına çevrilebilir. Bunu sahada tayin etmek gerekiyor.