Ekli dosyayı görüntüle 23256
Sabit kondansatör konusunda çok soru geldiği için bu hususu detaylı bir şekilde anlatma gereği hissettim. En son siteden
Elektrik Müh arkadaşımız Doğan bey bana bu konuda açıklama yapmamı rica etmişti.
Öncelikle en sık yapılan önemli bir hatayla ilgili bir açıklama ile konuya giriş yapayım:
Otomatik kompanzasyon panosu içine baraya bağlı sabit kondansatör hiçbir şekilde bağlanmaz bağlanmamalıdır. Sebebi; Röle zaten otomatik kompanzasyon yapmaktadır (Geceleğin veya tatillerde) yükün azaldığı durumlarda endüktif yükte azalacağından röleden bağımsız konulan sabit kondansatör sistemin kapasitif çalışma riskini oluşturacaktır bu istenmeyen bir durumdur.
Sabit kondansatör bağlantısını iki durum için değerlendirelim;
ŞEMA-1:
Bu sistem 630kVA’dan küçük trafolu tesislerde yani ölçümün Alçak gerilim tarafında yapıldığı durumdur. Sistemde sabit kondansatör XEDAŞ istediği için konulmakta olup sayacı etkilemez bu nedenle sabit kondansatör gücü değerinin işletmeci açısından önemi yoktur.
ŞEMA-2:
Bu sistem 630kVA ve daha büyük güçte trafolu tesislerde yani ölçümün O.G. tarafında yapıldığı durumdur. Bu sistemde sabit kondansatör gücü tesisteki trafonun genel olarak yüklenme yüzdesine bağlı olarak belirlenir, buna rağmen yükün genel yüklenme yüzdesini aşması ve altında kalması durumlarında kompanzasyonun tam olarak sağlanması mümkün olmaz. Yük akımı değiştikçe trafo sargılarının yarattığı endüktif yük miktarı değişmekte ve bunu O.G.’nizdeki sayaç görmekte ve kaydetmektedir. Siz ana şalter altında A.G.’de ne kadar hassas kompanzasyon yapsanızda bahsettiğim durum sıkıntı yaratmaktadır.
Bu istenmeyen durumun uygulamada iki farklı çözümü bulunmaktadır;
Birincisi geçen akım miktarı kontaklı dijital ampermetre ile takip edilip iki farklı yük durumu için iki kondansatör devreye alarak çözüm (Bu kesin bir çözüm yolu değildir.) İkincisi O.G.’den akım bilgisi alarak buna uygun röle ile AG kompanzasyonu yapmaktır ki bu en ideal çözümdür.