thristör kont.kaynak mak.da kompanzasyon

zeybek

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
5,948
Puanları
3,507
Yaş
75
Konum
İZMİR
Arkadaşlar;
Bilindiği gibi küçük güçtekı demırcı / torna atelyelerinde kompanzasyon yapmak zordur. Yeni tip RGK lar ile bu işlem biraz daha kolaylaştı. Kaynak makınalarında komp. nun zor olduğu malumdur. Elektrodun kaynak veya punta yapma/çekme süresıni RGK nin görüp grup devreye alması vede çıkarması netice almada kolay değildir.
Benim soru/sorunum şudur : Thyrıstör kontrollu elekt. kaynak makınalarında torçda bulunan tetikleme ile kontaktör çektirilmektedir. Bu kontaktörün çıkışına veya paralel bağlıyacığım ayrı bir konraktör ile makına içine kondansatör bağlayıp kompanze etmeye çalışırsam, makına içinde ve yakında bulunan thristör ve kumanda devresi bundan etkılenirmi.
Ayrıca, sayaç panosu üzerindeki ampermetreyi, kontaklı bir ampetre ile değiştirsem set ettiğim akım değerinde gerekli güçte kondansatör devreye aldırsam sizce nasıl olur.
Atelyede, birden fazla elkt.. kaynak makınası bulunmakda ve her zaman çalışmamakta vede atelye içinde gezdirilmektedir.
Düşüncemle ve kaynak makınası ile ilgili görüşlerinizi rica ederim.
İyi çalışmalar dilerim..
 
Sn. zeybek ilk aklıma gelen şu oldu:
Kaynak makinaları harmonik üreten makinalardır. Harmonikli şebekede kondansatör varsa harmonik seviyesi daha da artmaktadır. Kaynak makinasındaki kondansatör harmoniği daha da artırabilir (Yangına körükle gitmek gibi)

Kondansatörü makinanın içine değilde, haricen bir pano oluşturup, bu panoya Sigorta-kontaktör-kondansatör yerleştirip, kontaktörün beslemesini de kaynak makinasındaki kontaktörün A1 bobin ucundan alarak yapsak daha güvenli olur gibi. Kondansatörlere de harmonik filitresi koyarsak temiz bir iş çıkarabilirmiyiz acaba.

Harmonikçi arkadaşların yorumlarını merak ediyorum. Harmonik filitresi ile bu yöntem uygulanabilir mi?
 
genç arkadaş,

İlgi göstermene teşekkür ederım. Biliyorsunuz, kaynak makınaları genelde, atelye içinde dolaştırılır ve bahsettiğim atelyede 3 adet var, hangısını nerede ne zaman çalışacağıda bellı olmuyor. Birde, bunlarla paslanmaz kaynağı yapıldığından, taşıyıcı araba üzerınde birde argon tüpü taşınıyor. Ayrı bir pano yapmak, gezdirmek ilk anda bana cazip gelmedı ama, son çare olursa yapılır tabii. Bahsettiğim danışdıklarım ilk aklıma gelenlerdi ve arkaşlarımla paylaşıp doğruyu bulmak istedim. Sağolasın. Bir dostum, kaynak esnasında devreye girip, zaman rölesi üzerınden 10 sanıye kadar sonra devreden çıkacak sistem tavsiye etti. Buda bir düşünce tabiki, denenmiştir. Formun gayesı de konuşup, danışıp doğruyu bulmak olduğuna göre arkadalarımın fikirlerini bekleyeceğim. Sağoalsın tekrar...
 
kondansatörün gücünü nasıl hesaplayacaksınız, kondansatörün gücü değişken olur kaynaktaki ayarlanan amperlerden dolayı bu yöndeki bir uygulamada sizin dediğiniz gibi bör yöntem ile uygulama yaptık hatta kontaktör ile değil tristör ile ama netice vermedi
benim size tavsiyem kademe sayısını çoğaltıp RGR nin cevap süresini 400 ms düşürüp kompanze etmen 400 ms sisteme mudahale için yeterli bir zaman diğer firmaları bilmiyorum yazılımını bizim yazdığımız RGR 400ms kadar cevap süresi düşebiliyor. eğer kondansatörlere de paralel akkor telli lamba bağlar isen kondansatör çabuk boşalır, RGR optimum çözümü bulup sisteme mudahale etmesi daha uygundur.
 
Yani, yeni tip röle, ilave kontaktör ve kondansatör, iki adet daha akım trafosu diyorsunuz. Bu, nerden baksanız, 500 ytl demektır. Atelye , bu durmda ayda 35 ytl cıvarı ceza verıyor. 18 ayda kendını amortı ederkı, bu iş durgunlupunda, müşterının cazıp bulacağı bir teklıf değil. Önernızde haklısınız, bizce öyle olması lazımda, müşteri açsındanda düşünmek gerek...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Mesajlar
930,544
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst