Ticari amaçlı üretilecek cnc için setup önerisi

Şirketinizde elektroniğe ve yazılıma çok hakim kişiler yoksa yukardaki seçeneklerden hiçbirine bulaşmayın. Ticari bir proje düşünüyorsanız, bu kişilerin sattığınız ürünlerin arkasından kurulum, servis ve teknik destek gibi işler için sürekli lazım olacağını unutmayın.

Her ne kadar açık kaynakta olsalar, yazdığınız değişiklikleri yapmaya veya ilerde olabilecek "yaa şu da olsun", ya da müşteri, şu olursa satın alacağız dediğinde bunları yapabilecek durumda olmanız lazım. Elektronik ve yazılımsal manada.

Kendi devrenizi kendiniz çizip yapabilecek/yaptırabilecek bir durumunuz yoksa, bu konuların tamamından sorumlu olabilecek bir firmayla anlaşın, ya da hazır cnc kontrolör ürünler satılıyor onu alın. Avrupa menşeili olanlar gayet kaliteli ve pahalı iken, çin olanlar gayet iş görür ve ucuz, amatör bir giriş için.

Not: //İmalatcı Elektronikçi, profesyonel yazılımcı (ben) ve 30 yıllık mekanik ustamız olmasına rağmen, çeşitli sebeplerden ötürü 2 yıldır biz kendi ticari makinamızı bitiremiyoruz.

Kolay gelsin.
Daha önce senin konunu takip ettim ve saygı duyulası bir projen olduğunu düşünüyorum. Seninde belirttiğin gibi proje süresi biraz bütçeyle alakalı.

Senin girdiğin yola girseydik, mutlaka bizde 2 yılı görürdük. Ben ciddi mekanik çözümleri olan startup şirketlerinin, yazılımıda ben yapayım gibi bir tavıra sahip olmasını doğru bulmuyorum. Yazılım tarafları hatta yenilikçi haberleşme sistemleri gelecek olan gelirlerle gerçekleştirilmesi daha uygun olur bence.

Örneğin kfolp bütün sistemlerin kendilerinden alınması dahilinde bize yazılımsal ve donanımsal destek garantisi verdi(ar ge süreci için).

Bu sistemin kurulumu hazır olarak müşteriye sunulacak. Yani kontrol ünitesi makineyle birleşik gidecek. Kurulum gibi bir durum yok. Belki kalibrasyon işleri.

Destek konusunda mutlaka bir birim oluşturacağız.

Servis konusunda farklı bir sistem kurmak istiyoruz. Detayları konuşuruz yeri gelirse.

Sizin projede son durum nedir yeni gelişmeler var mı?
 
Bizim proje hakkındaki güzel düşünceleriniz için teşekkürler.

Yukarıdaki ifadenizde iki yanlışlık var;
1- Mekanik kabiliyetleri olan bir firmaya yazılımı da el atmalarını yanlış buluyorsun ancak bence bu düşüncen yanlış. Bugün endüstriyel makinalar hakkında konuşuyorsak, ve siz işin yazılım ve Elektronik tarafını kendiniz yapamıyorsanız, başka bir firmaya özel olarak yaptırıyorsanız ya da hazır alıyorsanız
  • a) Kardan zarar ediyorsunuz.
  • b) Paranın önemli bir kısmını yabancı menşeili firmalara veriyorsunuz (Kflop vb)
  • c) Elektronik ve yazılımı başka bir firmaya yaptırayım derken dolandırıcılarla karşı karşıya kalıp paranızı riske atıyorsunuz
  • d) Ülkenin %95 kopya-makina üreticisi gibi, aslında hammallıktan başka birşey yapmıyorsunuz.
  • e) Mekanik kısmı iyi kötü herkes yapabiliyor, sektörde kimse sen makinanda THK ray araba kullanıyorsun, sen hakkaten bu fazladan 50.000tlyi hakediyorsun da demediğine göre, yani herkes işim olsun, ucuza olsun dediğine göre, kalite de fiyattan sonra 2inci önemli kriter olduğuna göre;
  • f) Minimum zorlanma ile, herşeyi en basit şekilde yaparım düşüncesiyle, parayı vereyim hazırını alayım mantığıyla yeni birşey değil, özel birşey hiç değil, sadece pahalı parçaları toplayıp birleştirmiş oluyorsunuz. Bunun zirvesi baykaldır bu ülkede, eğer bütçeniz sonsuzsa, doğru yoldasınız =).

Sen hazır aldığın yazılımsal ve elektronik çözümle, farklı olarak ne sunabileceksin? Bu soruyu cevaplamalısın. Örneğin tormach, modülerlik satıyor, mekanik yeteneğini konuşturuyor, kompakt tasarımını satıyor. kendi sürücülerini tasarlayıp satıyor, kendilerinin yaptığı makina panosunu bir araştırıp bakmalısın. Sizin dediğiniz gibi elektronik ve mekanik kısımda hazır aldıkları bişey neredeyse yok, mekanik ve elektronik kısım %80 üzerinde kendi bünyelerinden çıkma. Bağımlı oldukları tek şey yazılım.

2-) Bizim sorunumuz hiç yazılım olmadı aslında, tecrübe olduktan sonra başka sermaye istemeyen bir kısım o. Sorun mekanik. Bunu yaptığımız hatalar kısmında biraz detaylandıracağım.

Yeni nesil haberleşmeden kastın hani o pahalı kartların sürmanşet verdiği özellikler ise;
Biz de kendi çapımızda modbus, rs485, rs232, ethernet vs kullanıyoruz, yapıyoruz kendi devrelerimizde. Ha bizim yaptığımız devre dandik oluyor 50TL tutuyor, kflop yapınca birkaç bin dolar oluyor CE standartlarına göre oluyor orası ayrı konu.

Herhangi bir firmanın çıkarı olmadan da günahını vermeyeceği eski kafalılığında olan ve bunu çokca tecrübe etmiş birisi olarak, devlet destekli bir arge çalışması mı yapıyorsunuz? Yoksa siz de bizim gibi gücük esnaf argesi mi yapıyorsunuz? Kflop satın alasınız diye öyle demiş olabilir mi? Dediğini yapsa da, bahsettiğimiz, siz ne farklılıklar sunacaksınız sorusunu sizin yerinize kflop yapacak mı?

Senin projeye dönersek tekrar, 500mm maximum dediğine göre, bu da herhalde Y eksenidir, küçük bir makina tasarlıyorsunuz. Böyle küçük bir makinada 5 eksene kalkışıp işini normalden de daha çok zorlaştırıyorsun. Hele bir de ilk seferse, ki öyle olduğunu zannediyorum. Şimdi hayal, şöyle küçük bir makina tasarlayıp, startup, crowd-funding falansa, türkiyede yemez o iş, dışarıda da yeterince yapıldı onu belirteyim. Eğer niyet startupcılık oynayıp, pazarlama balonuyla (Cirqoid, 3D printer Türevleri, Yemek yapan Cnc Makinalar gibi) üç-beş kurtarsak o bize kardır düşüncesi varsa, saygı duyarım, dediklerimi de hiç dikkate almayın zaten. Ecnebinin parasını bu ülkeye ne şekilde sokabiliyorsak sokalım, mübahtır.

Amaç kesinlikle heves kırmak değil. Ben dahil kimsenin olmaz deyişine, insanların sizi vazgeçirmeye çalışmasına kulak asmayın ama hareket ederken de sizden öncekilerin tecrübesinden faydalanın, kendi donanımınızı bizlerle kıyaslayın. Bakın bakalım çok ileri seviyede fark attığınız birşey var mı. Bu sizin başarılı olup olamayacağınızın (en azından bizden daha başarılı) bir işaretidir.

Buna binaen bundan sonra söyleyeceklerimi bizim yaptığımız hataları siz yapmayın diye yazıyorum.

Yaptığımız hatalar:
1-) 30.000tllik ticari bir makina yapma projesiyle yola çıkıp, işin ortasında dur şu da olsun bu da olsun diye gaza gelip, bütçenin sınırı kadar projeye kalkışmak (150.000TL), Biz yapmayız demeyin, ilk makinada illaki oluyor, bizim kadar abartmayın.

2-) İlk makina oluşundan dolayı, hayaller avrupa standartında bir makina yapmakken, Türkiye standartlarını geçememek. (Şuan yeniden yapsak tasarımın %50si değişir). Bunu 30 yıllık bir usta gözetiminde, 2 adet makina mühendisinin gözetiminde, profesyonelce çizilen, statik ve dinamik moment hesapları yapılmış bir makina tasarımından bahsediyoruz. Bugün TR standarlarında router, plazma, vs yapıp satan bir çok firmanın bünyesinde bırakın mühendisi, makinayı çizebilecek herhangi birini bile çalıştırmadığına eminim. Siz bunlardan olmayın!

3-) Eğer yapacağınız makinanın değeri bittiğinde X olacaksa, size o makinayı yapmak için abartısız 5X para lazım, tabi yer kendinizinse. İşin içine girdikten sonra farkettimki, makina parçaları pahalı evet ama, makinayı yapmak için aldığınız takım taklavat ve makineler daha pahalı. Bazen diyorum bu işte başarılı olamasak bile yaşadığımız yerdeki en kaliteli takımlar bizde, kimsede olmayan şeyler bizde var. Sanayide komparatör yok bizim, bizdekini görenler kol saati zannediyor, bilmiyorki adamlar =).

~ devam edecek, fazla uzun oldu şimdilik
 
Son düzenleme:
Bu kadar önemsediğin için teşekkürler. Deniyemlerim konusunda sana şunu söyleyebilirim 30 150 oluyorsa demek ki iyi hesap edilmemiş bazı şeyler var demektir. Arge projeleri kervan yolda düzülür mantığıyla yola çıkılacak en son iş bence, ciddi anlamda kagıt üzerinde ve bilgisayarda zaman geçirmek gerekli o zaman 30 50 olur.

Mekanik konusunda( benim konum ).
1- Mekanik iyi kötü olacak bir iş değildir. 1 ve 0 mantığıyla çalışır iyi yada çöptür.
2- 30 yıllık tecrübe mekanikte sana sadece bilgi birikimi sağlar. Buda mekaniğin yüzde 25 lik kısmıdır(öyle çünkü google ve cad cam yazılımları herşeyi senden daha iyi biliyor). Mekanik yaratıcılık isteyen bir iştir. Ar ge işlerinin en büyük parçasıdır. Diğer yüzde 75 i kapsar. Mekanik inovasyonda burda doğar. Makinen para etmeye burada başlar( bkz tormach).
3- Kaliteli parçaları kullanarak yenilik sağlayamazsınız. Dediğine katılıyorum 30 yıllık tecrübe makine mühendisleri ilede yenilik sağlayamazsın. Makinen çöp olur gider sadece daha kaliteli bir çöpün olur.

Haberleşme yazılım Elektronik

Yeni nesil haberleşmeden kastım senin manşetlerde sunabileceğin haberleşme sistemleri. Onların yapmadığı birşey. Bu bütçe ve kafa yoracak sağlam beyinler gerektirir.

Yazılım konusunda sana katılmıyorum. Biz yaptık oldu ile olmadığını benden iyi biliyor olmalısın. Açacak olursak kflobtan tut mach 3 e kadar oln tüm yazılımlar süzgeçten geçmiş, hataları bugları elenmiş yazılımlar. Ödediğin parada buraya gidiyor. Yazılımı küçümsemen benim garibime gitti. 1 kişi ile yazılım yapmanın 2 faktörü vardır bence. Ya vasat birşey yaparsın çöp olur yada yılların gider nakit kaybedersin. Vakit nakittir sonuçta. O dönem içinde makinenin kazanacağı marka değerini heba etmiş olursun. Bir işe doğru zamanda ve önce girmenin sana sunacağı avantajları biliyorsun.

Elektronik konusundada aynı şey geçerli. Senin 50 tl ye yaptığın kart kendini ispat etmediği sürece 50 tl olarak kalacaktır. Akz250 neden bu kadar tutuldu ve neden 50 tl değil? Yani burdada ödediğin para tecrübe ve kendini ispatla alakalı.

Ben bugüne kadar 4 adet başarısız girişimde bulundum. Bunun sebebi herşeyi ben yapayım mantığıyla hareket etmemden kaynaklandı. TÜM PASTAYA SAHİP ÇIKIP BİR LOKMA BİLE YUTAMAMAK. Senin nezlinde tüm bu mesajı okuyacak girişimcilerin kulağına küpe olsun.

Yerli konusunda şunu söyleyebilirim. Gönül öyle istesede malesef çark öyle dönmüyor dünyada. Senin ürünün senin cumhiriyetindir. Onun çıkarları neyse duygusal olmadan o yönde hareket etmezsen malesef batarsın. Ülkeden basit örnek vereyim. Bizimkiler son zaman tutuştular. Ne için hava savunma sistemi için. Yerli yapabilirmiyiz? Yaparız. 5 yılda 10 yılda. Peki o zamana kadar ne yapacaz kendimiz korumamız lazım. O zaman Rusya abi Çin abi dicez. Şirkettede aynı mantık işler. Orası senin ülkendir korumak için elinden geleni yapmalısın. Ben milliyim bana bisey olmaz dersen yersin kafana füzeyi.

Diğer eleştirilerin kendi içinde çok haklılar haliyle yapacağım işi bilmediğin için bizim projemiz adına kadük kalıyor. İsterdim ki görsel paylasayım tüm herşeyi anlatayım ama malesef patentlerimiz ve ürün çıkana kadar bunu korumak zorundayız.
 
Heves konusunu kırmızı yapmışsın :) . Şimdi heves kırılması gerekiyorsa kırılması gereken bir durumdur. Bide bir arge projesi hiç bir şekilde heves vs. gibi duyguları barındırmamalı. Yere basmalı. Bütün faktörler( prototip, üretim, pazarlama) 1 milyon kez gözden geçirilmeli. Duygusal değil bilimsel yaklaşılmalı. Bunun dışındaki hevesler( 1000 tane üretirsen yırttıka abicim) bırakın kırılsın.

Proje bütçesi yatırımcılar aracılığıyla sağlanıyor. Kosgeb vs yok yani. Kosgeb bırakın dönerci çiğ köfteci açmaya devam etsin. Malesef öyle.
 
ilkmektep mezunu olmak ne kötü yav, kavgamı ediyorlar, işbirliğimi henüz anlayamadım. :oops:
İkiside yok sadece bilgi tecrübe ve bakış açılarımızı paylaştık iyi oldu. Ben dediğim gibi @mashadow un yaptığı işe saygı duyuyorum. Onu yermek haddime değil. Ben kendi bakış açımı sundum aman yanlış anlaşılmasın.
 
aslında ülkemizi ne güzel özetlemişsiniz
setuskur lar
komparatör kol saatleri :D

her şey hallolur. ama yol almak şart.
ilk başlarda x firmalara bağlı kalarak bir makine üretilir. sonra bakmışsınız kendi yazılımınız kendi arayüzünüz kendi sürücüleriniz...
 
@mashadow abüü bak bi buraya, birbirinize sponsor olun herkes sebeplensin.
Bu yazıyı okuyunca benimde aklıma ilk o geldi.Bu arkadaş isterseniz size özel yazılımda yapabilir istediğiniz özellikte kendisi zaten bu iş üstüne çalışıyor ve amacı Türk malı bir cnc kontrol programı çıkarmak hem siz kazanırsınız hem ülkemiz!
 
Bizim proje hakkındaki güzel düşünceleriniz için teşekkürler.

Yukarıdaki ifadenizde iki yanlışlık var;
1- Mekanik kabiliyetleri olan bir firmaya yazılımı da el atmalarını yanlış buluyorsun ancak bence bu düşüncen yanlış. Bugün endüstriyel makinalar hakkında konuşuyorsak, ve siz işin yazılım ve Elektronik tarafını kendiniz yapamıyorsanız, başka bir firmaya özel olarak yaptırıyorsanız ya da hazır alıyorsanız
  • a) Kardan zarar ediyorsunuz.
  • b) Paranın önemli bir kısmını yabancı menşeili firmalara veriyorsunuz (Kflop vb)
  • c) Elektronik ve yazılımı başka bir firmaya yaptırayım derken dolandırıcılarla karşı karşıya kalıp paranızı riske atıyorsunuz
  • d) Ülkenin %95 kopya-makina üreticisi gibi, aslında hammallıktan başka birşey yapmıyorsunuz.
  • e) Mekanik kısmı iyi kötü herkes yapabiliyor, sektörde kimse sen makinanda THK ray araba kullanıyorsun, sen hakkaten bu fazladan 50.000tlyi hakediyorsun da demediğine göre, yani herkes işim olsun, ucuza olsun dediğine göre, kalite de fiyattan sonra 2inci önemli kriter olduğuna göre;
  • f) Minimum zorlanma ile, herşeyi en basit şekilde yaparım düşüncesiyle, parayı vereyim hazırını alayım mantığıyla yeni birşey değil, özel birşey hiç değil, sadece pahalı parçaları toplayıp birleştirmiş oluyorsunuz. Bunun zirvesi baykaldır bu ülkede, eğer bütçeniz sonsuzsa, doğru yoldasınız =).
Bu yazının bir bölümünü aldım ama bu yazının tamamında yaşanmış tecrübeler var.
Ben bugüne kadar 4 adet başarısız girişimde bulundum. Bunun sebebi herşeyi ben yapayım mantığıyla hareket etmemden kaynaklandı. TÜM PASTAYA SAHİP ÇIKIP BİR LOKMA BİLE YUTAMAMAK. Senin nezlinde tüm bu mesajı okuyacak girişimcilerin kulağına küpe olsun.
Sizde bu konuda oldukça tecrübe kazanmışsınız ama @mashadow makineyi kendi yaparken hem kontrol kartını hemde yazılımını birlikte yapmaya çalışıyor.Bahsettiği yola çıkarken 30 bin tl devamında 150 bin tl çıkma nedeni de bu!Yazılım yaparken küçük düşünmemek ve o yazılım her durumu kontrol edebilmesi için bu forumda yaptıkları makinenin görseli de var konuyu takip edenler linki atarsa sizde konuları ve makineyi inceleyebilirsiniz.
 
Selamlar
Bu konuda benim önerim kflop+kanalog olacaktır.Daha önce bu kartları mach3 ile kullandım çok verimli kartlar.Ayrıca servisleri çok iyi,sorulara hızlı cevap veriyorlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,829
Mesajlar
930,557
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355
Geri
Üst