Tmş ve Kakr ile ilgili soru

teşekkür ederim aradığım cevaptı, ellerinize sağlık
 
Topraklama Yönetmeliği Korumayı Gerilimle de sınırlar, yani 50 V u geçmediğin sürece Amper değerinin bir önemi yoktur. Toroidlerde 30 A ise ayar, 1,67 ohm uygundur. TMŞ lerde ise TMŞ nin açma tipine göre izin verdiği akıma bakmak lazım, genelde 1.2 dir katsayı. Yani 250 A lik bir TMŞ açma eğrisi katsayısı 1.2 ise bu 300 A lik bir Akım demek, 50 V/300 A dediğimizde sınır direnç değerini bulmuş oluruz.
 
50/300=0.1 ohmluk bir sınır değer bulunuyor, peki böyle ufak bir direnç değerini sağlamak mümkün müdür? O zaman tüm termik manyetik şalterde kaçak akım kullanma zorunluluğu haısl olmuyor mu? İkinci husus velev ki TT sistemde kaçak akım kullanarak sınır değerini sağladık, peki TN-C sistemlerde kaçak akım rölesi kullanılmıyor, bu durumda ne yapacağız? Uygulamada 2 ohm denilerek geçiliyor, ama yönetmelik hesapla bulunmasını istiyor?
TT sistemde kaçak akım rölesi kullanarak sınır değerini sağladık, peki TN-C sistemlerde kaçak akım rölesi kullanılmıyor, bu durumda ne yapacağız? Uygulamada 2 ohm denilerek geçiliyor, ama yönetmelik yine hesapla bulunmasını istiyor?
 
yok hayır demek istediğim. topraklama raporunda uygun yada uygunsuz verebilmem için ra sınır değeri oluyor örnek veriyorum 30ma kakr de 1666(50/0.03), bu tmş de nasıl oluyor, hesaplanıyor
İnsan için ortalama direnç değeri 1600 ohm, İnsan için tehlikeli Dokunma gerilim değeri 50 volt;
kaçak akım bulunan devrelerde 1600/50=0,03A hesaplanırken; kaçak akım olmayan tesislerde. 50 volt olan değer dokunma gerilimi olarak 230 V hesaplanır, bu da 1600/230=2,6 Ampere denk gelir ki, tehlike sınırını çok yukarı çekmiş oluyor. Kaçak aklım kullanılan devrede En fazla 1599 ohm olması gereken değeri kaçak akım olmayan devrede 6,9 ohm’a kadar düşürmek gerekiyor 6,9/230=0,03A oluyor çünkü. Topraklamayı düşük değerlere çekelim diye uğraşmaktansa devreye 30mA kaçak akım bağlamak daha uygulanabilir br çözüm oluyor.
 

biri çıkar topraklama tarih oluyor reklam yapar cihaz satmaya çıkarlar .
neden gerekli çözümü varken , çözüm üretmeyi seviyoruz ( herhalde buluşlar böyle oluyor )

kolay gelsin sağlıcakla kalın .
 
Son düzenleme:
Merhaba yorumları en başından okudum. Anladığımı yazacağım fakat yine tam oturmuş değil.
1. Şimdi Kaçak akım rölesi olmayan yerlerde Örn. 250 A şalter var In8 250x8=1600---50/1600=0,03 gibi bir değer çıkıyor. Burada neden 50V sabit kalıyor. Benim tesisimde 3 faz faz-toprak arası 220V burada sabit 220 olursa 220/1600 den sınır değer 0,13 oluyor. Yinede bu değeri tutturmak imkanlı değil gibi.

0,13 değerini tutturamadım troid takacağım. O zaman 50V=I.R den benim panomda toprak direnci 1 Ohm olsun ben 30A lik troid rölesi ile denetlemeden geçer miyim?
Yada 220=I.R den R 1 ohm(panolarda ölçtüğüm toprak direnci ortalaması) 220A gibi değer çıkıyor.
Burada anlamadığım V mi I mı hangisi sabit. Eski denetleme firması V sabit 50 V istersen 30A troid koy geçersin demişti. Öyle olduğu durumda 30A nasıl insan için koruyucu oluyor.

Diyelim hesabı geçtim ben 30ma röle koydum. Benim sistemde 10 tane 90 kw motor sürücüler bir sürü fan çalışıyor. Panolarım doğrudan temas yapılmayan MCC odalarında ve sadece yetkili personel giriyor. Bu kaçak akım rölesi nasıl tutar ben 0,13 lük sınır değerine nasıl ulaşırım.

Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim.
 

Evet ana şalterden ana panolardan 30 mili amper sınırını tutturmak imkansızdır. Bunun nedeni her yükte belli bir miktar kaçak akım mutlaka olur, bu değerler 3-5 mili amper civarıdır normalde. Buda ana panodan bu yükleri 30 mili ampere ayarlayamazsınız demektir. Çözüm olarak her cihaza ayrı kaçak akım bağlamak olabilir yada birkaç cihaza 1 kaçak akım bağlamak gibi. Diğer türlü hiç arızanız olmasa bile ana kol kaçak akımları her zaman 30 mili amperin üzerinde olacaktır.
 
Hocam bende binden fazla ekipman var ponolarda yer yok. O işe.girmek şimdi imkansız
 
Hocam bende binden fazla ekipman var ponolarda yer yok. O işe.girmek şimdi imkansız

Panoda yer yok diyorsunuz tek bir modülü genişlikte birleştirilmiş .

Sigorta Özellikli Kaçak Akım Rölesi ( yer kazanmak için )
Aşırı Akım Korumalı (Otomatik Sigorta Kombinli-RCBO) Kaçak Akım Koruma Röleleri

Kaçak akım röleleri ile entegre edilmiş aşırı akım koruma (RCBO)

Bu tip blok ürünleri pek tavsiye etmem .
Bu tip ürünlerin takılmasında hukuki sorumluk , proje , kabul , vs gibi kısımlarını araştırmanız .
Örnek foto ürün . Araştırmanız .

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…