Tmş ya da sigorta atmama durumu

phase

Üye
Katılım
13 Ara 2009
Mesajlar
270
Puanları
1
Tesiste 2 yerde benzer olay yaşandı.Faz-nötr arası 400 v görüldü.Fazın biriile nötrün kısa devre olduğunu düşündük .Baktığımızda birinde buzdolabı birinde başka makina yanmış fakat ne önlerindeki sigorta ne de tmş attı.Mesafe birinde 100 m diğerinde 70m civarı trafodan.Acaba mesafeden mi yoksa topraklamada mı sorun?
 
arıza hakkında daha detaylı bilgi lazım bu anlatımla yorum yapılamaz ama
1. tmş degeri büyük olabilir.
2.sigorta secimi yanlış olabilir.
daha detaylı bilgi verirsen yardımcı olunabilir...
 
Kısa devre anında 25 değilde 32 a olması sigortanın bişey değiştirirmi
 
Benzeri bir olayı bende yaşadım faz-nötr arası ölçü aletinde 416 volt gördüm.Arıza nedeni ise işletme topraklaması kopmuştu. Sende de işletme topraklaması çok zayıf yada kopmuş olabilir.

Trafoya çok uzak noktalarda faz-nötr yada faz toprak arızası varsa sigorta atmıyor çok kere bu tür arızalara rastladık
 
Ama cihazında bulunduğu panoda neden atmıyor sigortalar bu muamma
 
tmş veya sigortalar üzerlerinden geçen akım belirtilen veya ayarlanan akımlardan fazla akım çekilişi olduğu zaman devreyi açarlar.gerilimin artması veya düşmesine göre açma yapmazlar.gerilim koruması işlemi için kullanılmaz.bunun için ayrı sistemler konulması gerekir.
 
sigortaların gecikmeli tip ve amperleri büyükse,mesafende uzaksa eğer sence atarmı sigorta?
Saygılar..
 
sen topraklama kontrölünü yaptınmı..ayrıca senin sisteminde kacak akım rölesi yokmu varsa bi test et bakim tutacakmı.
 
100 A yangın korumalı tmş yi attıramıyorum. test amaçlı nötr - toprak arasını kısa devre yapıyorum atmıyor.topraklamada problem var diye yeni kazıklar çaktım yine atmadı tmşyi değiştirdim yine atmadı. dairedeki kaçak akım röleleri atıyor. tmş nin atmama sebebi ne olabilir.fikirlerinizi bekliyorum.
 
yıkarıda bir arkadaşımız da yazmış sigorta veya TMŞ arıza akımına göre açma verir. gerilim yükselmelerine karşı koruma sağlamaz. Bu tip koruma için gerilim yükselmesi arızaları için farklı koruma önlemleri sağlanabilir.

AG dağıtım şebekesindeki nötr iletkeni bağlantılarında oksitleme olursa veya gevşeklik olursa bunun üzerine bir de bina giriş noktasında işletme topraklamanız tam yapılmamışsa. dairelerde son kullanıcı cihazlarında faz - nötr arası yüksek gerilim görülür. yani bu aşamada faz nötr yerine faz-faz gerilimi cihazları görür. bu kesin....

Nötr bağlantıları kontrol edilmelidir.oksitlemeler varsa giderilmelidir. bina giriş noktasında 2ohm altında işletme topraklaması sağlanmalı, gerekirse kazık ilavesi de yapılır. bina işletme topraklaması sağlam olursa dağıtım şebekesi nötr iletkenleri kopsa da cihaz yanığı görülmez. işletme topraklaması çalışır nötr vazifesi görür.

ag parafudur da gerilim yükselmesine bir çare olarak görülür ama genelde dağıtım trafoları ag panolarında yer bulur.

üstadlar ne buyurur onları da okuruz :)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,220
Mesajlar
934,504
Kullanıcılar
453,407
Son üye
Ergün44

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst