TN-S Sistemi ve Paratoner Montajı

Katılım
3 Mar 2011
Mesajlar
3
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar,

Topraklama ve Paratoner montajı ile ilgili 2 adet kısa sorum olacak. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

1- Projelendirmesine başladığımız bir tesisde TN-S tipi topraklama isteniyor. Beslemeyi fabrikanın ana trafo çıkışından alacağız ki bu mesafe yaklaşık 100 metre. 3 faz+1 nötr kablosu haricinde bir de PE iletkeni taşınması gerektiğini biliyorum. 3*185+95 kesitinde kablo kullanacağız. Peki burada PE iletkeni olarak kullanacağımız iletken ana besleme kablosunun yanından götürülecek başka bir tek damar iletken mi olacaktır? Eğer böyle ise bu iletkenin kesitini neye göre seçeceğiz? Bazı kaynaklarda kablonun dış zırhının bu amaçla kullanılabileceği yazılmış. Sanırım bu TN-C-S sistemlerde kullanılıyor, yoksa yanılıyor muyum?

2- Aynı tesisde paratoner topraklaması da dahil olmak üzere tüm topraklamaların birleştirilmesi istenmiş. Bunu eş potansiyel bara üzerinde yapacağım ve MCC ve PLC panolarına parafudr yerleştireceğim. Bu durumda paratoner topraklama çubuklarının temel topraklamasından belirli bir metre uzağa çakılması şartı var mıdır? Yoksa temel toprağının yanına da çakılabilir mi?

Cevaplarınız için teşekkürler...
 
Paratoner topraklaması çok hassas bir konudur.Bu konuda deneyimi olan kişi ya da kuruluşlardan bilgi ya da teknik destek almanızı öneririm.Yoksa yaptığınız işten olumlu sonuç alamazsınız.
 
Temel topraklaması ile paratoner topraklamasını birleştirmeniz sağlıklı olanıdır.Birbirine mesafesi uzak olmayan her tesisi irtibatlamanız ,tesisler arası potansiyel fark oluşmaması açısından önemlidir.
 
1-100 mt uzaklıktaki Beslemeden PE hattı ayrı çekebilirsiniz.
2-Tesisin temel topraklanması gerekir.Topraklama filiziyle Potansiyel dengele Bareline bağlarsınız.Paratoner,cihaz vb ne varsa PDB (Potansiyel Dengeleme Bareli)ne bağlanır.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,051
Mesajlar
932,549
Kullanıcılar
453,029
Son üye
efe26

Yeni konular

Geri
Üst