TNY267 12 volt 1 amper smps

trafo dönüşüm oranıyla oynadım diyor, çıkış zenerini 9 voltluk ile değiştirip bir amper almaya çalışın inşallah olur

Son düzenleme:
Direnç sonrası da sargilardan birini ters çevirerek deneyin, ayrıca Zener doğru yönde takılı mi emin olun

470 ohm direnç sonrası çıkış gerilimi 13 ten 12 ye düştü fakat akımda bir değişiklik yok.Direnç ekledikten sonra trafonun çıkış pinlerini ters çevirdip devreye gerilim verdim entegre nedense patladı.Bende yedek entegre takıp pinleri yine eski halie getirdim.

Şu anda opto nun 1 ve 2 numaralı ayaklar arasında 470 ohm direnç var çıkış 12 volt sabit.

Devreyi iki kez kontrol ettim yanlış bağlantı yok sadece dediğim gibi hızlı diyotları BA159 kullandım. Daha düşük değerde zenerim malesef yok o yüzden yarın temin edip deneyeceğim.

Farz edelim ki daha küçük değerde bir zener ile (mesela 5 volt) akım yükseliyor bu ne anlama gelir bu durumda sargılarla mı oynamam gerekecek?

Trafo gereğinden fazla büyükse bence sarım sayılarını hem Primer hem sekonder için X2 veya X3 yapmak gerekir ki gerekli manyetik akiyi olusturabilsin. O sarimlar bence büyük trafoda yeterli manyetik akı olusturamiyor. Tel varsa bu öncelikle denenip iyileşme var mı bakabilirsin. Trafonun kablo göz aralığı bence epey dolmalı.

Entegre patladiysa patlamadigi şekil doğru demektir.

Elimde küçük bir trafo daha var sanırım E16 ölçülerinde.Yarın birde onu sarıp deneme yapacağım bence de problem trafo yüzünden.

Aşağıdaki linkte yapılmış benim kullandığım trafo linktekinin iki katı büyüklükte.

http://danyk.cz/impulz4_en.html

Bu arada opto nun çıkışındaki zenerden sonra direnç bende 1k. ama diğer şemalara bakıyorum hemen hemen hepsi 100r kullanmış.Bu direncin oradaki görevi nedir 1k çok olabilir mi?

Bu arada opto nun çıkışındaki zenerden sonra direnç bende 1k. ama diğer şemalara bakıyorum hemen hemen hepsi 100r kullanmış.Bu direncin oradaki görevi nedir 1k çok olabilir mi?
opto diyotundan yaklaşık 0.5ma geçtiği an denge durumudur.
1k üzerinde 0,5 ma 0.5 volt oluşturur. artı 12v=12,5 volt.
artı opto diyotu aşma voltajı 1v=13,5 volt.
bu gerilim sizin çıkış voltajı yapar.
1k yerine 100 ohm kullanırsanız çıkış voltajı biraz düşer.
opto diyotuna 470 ohm paralel bağlarsanız.
opto iletime geçmek için 2 ma e ihtiyaç duyar.
bu durumda 1k direnç ile 2v+12v+1v=15v çıkış gerilimi olur.
1k yerine 0,1k kullanırsanız çıkış gerilimi. 0,2+12+1=13,2 volt yaklaşık olur.

ürünün üzerinde kocaman 220 volt yazıyor..

hocam güç kaynağını para verip alacaktın madem neden uğraştın bu kadar

Bana 220 giriş 12 volt çıkış bir güç kaynağı lazım zaten dimmer ler ayarlı değil mi? Daha önce hiç dimmer lerle uğraşmadım sadece fikir yürüttüm çıkış değerini istediğim voltaja kadar potans ile düşürsem işimi görmez mi yada düşündüğüm gibi olmaz mı?

Tny ile kurduğum devrede vakıf olamadım alternatif olarak aklıma geleni size soruyorum.

olmaz..

neden direkt adaptör almıyorsun, piyasada elini sallasan on tane adaptöre çarpıyor, yolda adaptör bolluğundan yürünmüyor

Haklısınız
Hallettim arkadaşlar tny267 li devreyi çalıştırdım tahmin ettiğimiz gibi transformatör sarımında hata yapıyormuşum.Primeri 175 tur sekonderi 18 tur sardım zenerden sonraki direnci 150r koydum şu anda istediğim akımı çekebiliyorum.

Fakat şöyle bir durum var opto nun 1. ve 2. ayak arasına 470r direnç koyduğumda voltaj çıkış kablolarına elle dokunduğumda trafodan vızlama sesi geliyor (vızzzzzz şeklinde) hiç direnç koymadığımda elle dokununca sorun yok ama fan, motor vs. bağladığımda yine vızlama yapıyor bu ne demektir?
lQ3J8X.jpg

vaXklv.jpg

Vızlama mevzusunuda hallettim arkadaşlar e kesitli nüvelerin arasında bir miktar boşluk olması gerekiyormuş buna GAP boşluğu deniliyormuş benim kurduğum devrede bu boşluk 0.4mm. olması gerekiyorken ben direk iki nüveyi birbirine yaslamışım. Araya yakın ölçüde (0.4mm.) mukava kağıt kesip koydum (iki nüveyi birbirinden biraz uzaklaştırdım) ve ses kesildi.

Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri