benim sormak istediğim de bu. faz ile nötr ün yer değiştirmesi söz konusu değil bu gibi durumlarda ortaya çıkacak problemlerin farkındayım. ben sadece o bölgedeki nötr için konuşuyorum. sanırım çözüm olabilir denenmesinde fayda var gibi yorumluyorum ben yazdıklarınızı?
Kaçak akım rölesinden önce yapılabilir.Fakaaat harici bir topraklama olması lazım yani cihazların topraklamasından ayrı olmalı,yoksa sıfırlamadan farkı olmaz.Bunun sakıncasıda var şöyleki ana hattın faz nötrü yer değişirse faz hattı topraklanmış olurYapılabilirliğiyle beraber tercih edilmemelidir.Çünkü bu işte risk oluşturacak etmenler çok fazla.Bazı elektrikçi arkadaşlar bunu önersede bana göre yapılmamalıdır.
peki sayın veysel28 faz ilr nötr ters bağlanması ihtimalini düşünmessek harici bir topraklama ile nötr güçlendirilse arkadaşın sorunu çözülmüş olurmu ve kaçak akım koruma rolesi atar mı?
Büyük ihtimalle çözülür.Hatta tedaşçılar faz nötr yer değişirse topraklamanda sağlamsa kesiciyi açtığında patlama gerçekleşebilir
Bu yüzden tasvip etmiyorum.Sadece kendimizi düşünmeyelim.Yeni işe başlamış genç arkadaşlarımız tedaşta bu tür işlere tecrübe kazandırılmadan sevk ediliyor ne yazıkki.
zaten büyük çaplı işletmelerde önüne geçilemeyen en önemli iki konudan biri fazlar arası yük farkı diğeri de topraklama. ancak ikisi de şu an için mümkün değil. ve sayın veysel28 böyle bir patlama ihtimali nasıl gerçekleşebilir? En kötü ihtimalle benim asansör dairemin önündeki Sigorta atar böyle bir durumda olay nasıl trafo'ya kadar ilerleyebilir?
Sigorta nasıl atarki sen sigortayı faza bağlıyosun nötr her yerde orak kullanlıyor. yani ters bağlantı olduğunda faz sigortasız hatta olacak nötr ise sigortalardan geçecek.Topraklı olan faz hattında sigorta olmayacak.Ya yangın çıkacak ya seksiyonerde patlama oluşacak vs.
beni hala yanlış anladığınızı düşünüyorum. ben bu nötr hattını fabrikaya gelen nötr ile birleştirmeyeceğim. sadece asansör hattının nötürünü toprağa çaktığım bakıra bağlayacağım. yani asansörün trafoyla tek alakası faz olacak. toprağını ayrı bir bakır çubuktan (topraktan) nötr ünü ise yine ayrı bir bakır çubuktan (topraktan) almaktan bahsediyorum.
beni hala yanlış anladığınızı düşünüyorum. Ben bu nötr hattını fabrikaya gelen nötr ile birleştirmeyeceğim. Sadece asansör hattının nötürünü toprağa çaktığım bakıra bağlayacağım. Yani asansörün trafoyla tek alakası faz olacak. Toprağını ayrı bir bakır çubuktan (topraktan) nötr ünü ise yine ayrı bir bakır çubuktan (topraktan) almaktan bahsediyorum.
arkadaşım öyle olmaz bir süre topraklaman nötr görevini görür ama beliirli zamandan sonra toprak nötr görevini göremeyecek kadar zayıflar böylelikle cihazların zarar görür. örneğin bir lambayı düşün bir ucu faz bir ucu da senin dediğin gibi toprak olsun tamam lamba yanar fakat belirli bir zamandan sonra lamba aydınlatmayacak kadar zayıf yanar yani topraklama nötr özelliğini kaybeder
Oksitlenme yaşlanma çürüme vs.Hatta ıslak toprakla kuru toprak arasında bile fark var.Toprağın cinsi bile önem arz ediyor.Taşlı çakıllı gibi.Bunların hepsi senin sistemine olumlu ve olumsuz etki edecektir.