Toprak iletken midir,yoksa yalitkan midir?

ArizHulk

Üye
Katılım
19 Ara 2015
Mesajlar
183
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaslar, sitelerde aradim. Yalitkan oldugunu yazanlar da var, iletken oldugunu da.. Toprak nasil akim gecirir? Topragin direnci ne kadar? Kapali devrede kablo arasina toprak ilave edersek devre yine de tamamlanir mi? Bilgisi olanlar dusuncelerini bolussun lutfen..
 
Toprağın yapısında bulundurduğu bileşenlere (Su,tuz vs. oranı) ve yüzey alanına göre direnci; bu değişkenlere göre iletkenlik seviyesi değişir.

Toprağa batırılmış, aralarında 1 metre mesafe bulunan iki raptiye iletken olarak kullanılmak istenirse kuvvetle muhtemel yüzey alanı çok küçük olduğu için sonuç alınamayacaktır, fakat toprağa gömülmüş iki bakır levha (Atıyorum 60x60cm ölçülerinde) iletken olarak kullanılmak istenirse toprak direncine bağlı olarak iletkenlik özelliği gösterecektir. (yazdığım örneğin cebirsel bir netliği yoktur, sadece kafanızda canlanması için yazdım)
 
Bence toprak bölgesel olarak değişşklilik gösterir. Mesala nikelajlı bir toprak üzerine inşa edilmiş bir yapıda topraklama direnci yoktur. Çünkü toprak olabildiğine iletken vaziyettetir. Ama bunun aksi olduğu toprak yapılarıda mevcuttur
 
hiç bir iletken saf deyıldir her iletkenin bir dirençi (yalıtkanlığı) vardir.
Hiç bir madde de saf yalıtkan deyildir. Kulandığın volt değerine göre değişir
 
Bu sorunuza ilgi uyandırması bakımından şöyle cevap verelim. Diyelim ki 34.5kVluk iletişim hattı direğine çarparak bir kaza olduğunu düşünelim, bir kablonun kopması ile yüksek gerilim toprakla temas ediyor ve oldu ya hat kesilmedi. Arabanın içerisindesiniz ve tek adımla dışarıya çıkıyorsunuz baktınız birşey olmuyor ve diğer ayağınızı atarak diğer ayağın yanına koydunuz yine bir şey yok. Adım attınız ve maalesef iki adım arasında sizi öldürecek gerilim var.. Siz siz olun toprağa güvenmeyin küçük adımlarla kaçın.:)
 
Merhaba.Değerli arkadaşlar;

Elektrik malzemeleri ; a-iletken b-yarı-iletken c-yalıtkan olmak üzere 3 ayrı kategoriye ayrılır. Tüm metaller genellikle iyi elektrik iletkenidir. Cu2O (Bakır-küpri oksit) ,Fe2O3 (Demir oksidi) ,Ge (Germenyum),Si(Silisyum) özel olarak katkılanırsa yarı-iletken olurlar.

Mika,plastik,cam,naylon,kağıt,tahta,teflon,vb.malzemeler kuru iken genellikle yalıtkandır. Malzeme atomlarında yer alan iletkenlik bandı burada çok önemli bir rol oynar.

Toprağın iletken olmasında; a- Cinsine (iç yapısına),b- Kuruluk-yaşlık oranına c- Ona temas eden topraklama metalinin temas alanına bu iletkenliği direk bağlıdır.

İletken olan krom ve nikel metali alaşınm olup ni-krom şeklinde tel olarak çekilirse elektriğe büyük direnç gösteren rezistans teline dönüşür. Yani kötü bir iletken olur,bu durum da iç kristal (Atomik diziliş) yapısı alaşım olunca değiştiği içindir.

Yalıtkan olan silisyum elementine yabancı madde olarak bor ve fosfor katkısı P ve N birleşinde ayrı ayrı yapılırsa,bu P-N birleşiminde yarıiletken özelliğinde olan bir diyot,P-N-P veya N-P-N birleşimiyle bir transistor,yani sadece tek yönde akımı geçiren bu yarı-iletkenlere dönüşür.

Yine yalıtkan olan düzlem,dielektrik yalıtkanlı bir kondansatörün dielektrik yalıtkanına,kond. plakalarına çok yüksek gerilimleri uygularsak eğer,dielektriği bu yüksek voltajla delinerek (Delinme geriliminde bu yalıtkanlık direnci tam bozularak) iletken olup,kondansatörün yalıtkan olan dielektiği içten delinip plakaları kısa devre olup bozulmuş olur.

Atmosfer havası iletken değildir,ama yüksek gerilimlerle,x ışınları veya kozmik ışınlarla,çok kuvvetli elektromağnetik alanlarla tam olarak o bölgede iyonlaşıp + ve – yüklerine ayrışarak iletken hale gelip bu elektriği iletebilir. Yıldırımın toprağa düşmesinde (Öncü yıldırımların havayı iyonlaştırıp yıldırımn geçeceği bir iyon yolunu direk açması ile) veya küçük boydaki bir kıvılcımın iki sivri uçtan YG ile kolayca atlamasında da olduğu gibi.

Toprak İletkenliğinde Omaj Değerinin Değişmesini Gösteren Basit Test (Deney) Düzeneği:

Toprak ancak belirli şartlarda iletken,diğer olumsuz şartlarda, örneğin tam kuru iken kötü bir iletken olabilir demiştik,iyi bildiğimiz gibi. Evde boş saksı içinde uzun süredir kullanılmayıp sulanmayan toprağı test için kullanalım. D (En büyük) boydaki 2 adet silindirik kuru pilin kömür (Grafit) çubuklarını ve en dışındaki,koruyucu dış kılıfı,yani çelik plakayı bu kuru topraklı saksı içine tam gömelim.

Grafit çubuklara ve çelik plakalara ayrı ayrı dijital avometreyi omaj ölçer kısmındayken prob uçlarıyla ayrı ayrı (ikişerli olarak) irtibatlayalım. Bu saksıya yavaş yavaş suyu dökmeye başlayalım. Toprak yavaş yavaş ıslandıkça omaj değerinin de hızla düşeceğini görürüz. Ama bu omaj düşüklüğü grafit çubuklar arasında daha az, çelik plakalar arasında ise daha çok olacaktır, toprağa temas eden bu temas yüzeyiyle de çok doğru orantılı olarak.

Bu deney bize ıslaklık ve toprağa temas eden temas alanıyla,asıl malzeme cinsinden çok daha önemli olarak, bu 2 etkenin önemli olacağını göstermiş olur. Topraklama metalinin saf grafit,bakır,alüminyum,çelik saç,çinko,vb. cinsinden ziyade,elektrik iletimini iyi ya da daha iyi sağlamasında temas yüzeyinin ve kuruluk-ıslaklık oranının,toprak cinsinin çok daha önemli olduğu bir sonuç olarak da çıkacaktır. Çok kuru olan topraklarda topraklama plakasını veya kazıklarını suyla ıslatmak,plakalar veya kazıklar etrafına katılan iletken tozlarla, mevcut olan iletkenliğini daha fazla artırma yoluna çoğunlukla da başvurulur,çok iyi bildiğimiz gibi. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Genelde bu tur sorular mahalefet sorulardir. Kimi dusunceye gore degisir. Ama temel kural ve formuller vardir. Tamamen teknik dusunmek lazim.

Topragin degisken halleri vardir. Icerdigi kimyasal yapi ve icerdigi su miktarina gore DIRENCI DEGISIR.

Unlu formulumuz vardir. R=V/I

Haliyle dirence gore belli bir akim mutlaka akacaktir.

Evet bir kablo gibi iletken degildir.

Bence DIRENCININ IZIN VERDIGI KADAR ILETKENDIR.
 
Evet tam iletken olmadigi icin toprak hatti cekimlerinde yuzeyi ne kadar genis tutarsaniz o kadar iyidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst