toprak nötr arasında voltaj

arkadaşım öncelikle şunu belirteyim o toprak bir iletkendir ve trafonun direnç üzerinden topraklanan nötr ucuna gider yani toprak yalnız başına hiç birşeydir. neymiş toprak bir iletkenmiş ve akımı sınırlamakla görevlidir bunun yanında nötr direncide buna yardım ediyormuş. bu nedemek aslında evdeki nötr de sonuçta trafonun nötr ucuna toprak üzerinden gidiyormuş evdeki tek amacı olası notr kablosunun kopma ihtimali onunda çözümü var tabiki..
 
sayın hsnuys,
tartışmak gibi olmasın da bana inanınız ki yanılıyorsunuz.
Evet trafonun nötr noktasıyla,yani sekonder yıldız noktasının birleştiği doğrdur.ama nötr direnci dediğiniz şeyden kastınızı anlayamadım.Nötre dirençle bağlanmaz.
Topraklama akımı sınırlamaz.Trafonun dengeli çalışmasını sağlamakla beraber,trafoda oluşabilecek bir aksaklıktan,mesela fazın birinin yok olmasından oluşabilecek zararları önler.
ama toprak hattı diye kullandığımız toprak hattı dediğim gibidir,cihazların gövdesine bağlanır ve kaçak durumunda cihaza dokunan kişinin çarpılmasını önler.ayrıca,statik elektrik gibi istenmeyen durumları toprağa atarak cihazın zarar görmesini engeller.
nötr kopmasına toprağın hiç bir faydası yoktur,zararı yoktur.Evlerde nötrün toprakla hiç bir alakası yoktur,olmamalıdır.(bina girişinde nötr ve toprağın birleştirilme uygulaması hariç ki toprağın öbür ucunun toprağa irtibatlandırılması şartıyla)
Durum budur.
kolay gelsin.
 
peki sistem hat toprak arızasını nasıl görür?. yada izolasyon trafolarının fazını çıplak elle tutuğumuzda neden çarpılmayız?
 
sayın hsnuys
dikkat ederseniz ben size yıldız noktası topraklanmaz demiyorum.Yazımı okursanız,topraklanır diyorum.İzolasyon trafosu çarpmaz (tek ucuna dokunursanız,çünkü devre tamamlanmaz,şebekede ise nötr topraklandığından dolayı devre topraktan tamamlanır ve çarpar)
ben evde kullandığımızdan bahsediyorum.Ve yine trafoda akım falan sırnırlamaz.
Bence yazımda yanlış aramak yerine doğru arayın ki belki faydası dokunur.Bakın bu saatte bildiğim basit bir şey de olsa sizinle paylaşmaya çalışıyorum,kendimi ıspatlamak gibi bir niyetim yok.Bunu sadece işe girerken yaparım.
 
ders 1.
nötr direncinin görevi:
faz toprak arızalarında toprağın üzernden gelen kısa devre akımı toprak direncinin ve buna seri bağlı olan akım trafosunun üzerinden geçerek nötr buşingine bağlanır ve bu sistemin görevi kısa devre esnasında oluşan akımı direnç üzerinden (20-60 ohm arası olur artı toprağın direnci) sınırlayarak trafonun bu kısa devreden az hasar almasını sağlamaktır gerekli mevzuatlardada bu anlatılır.
faz toprak arızalarında arıza yeri uzaksa arıza akımı düşüktür yakınsa arıza akımı büyüktür ve bunun sebebi toprağın kendi direncidir( mesafe arttıkça direnç artar)
 
hocam sağolun dersiniz için.Evdeki toprağı da buşinglere bağlarsınız.Benden bu kadar.Bu yaştan sonra toprağın ne olduğunu da öğrendik sayenizde.Ben daha bir şey demiyorum.
 
Sn.Üyelerimiz

Konuyu açan üyemiz sadece kafasına takılan ufak bir soru sormuş ama son mesajlara baktığımda konu ders verme boyutuna kadar çıkmış.

Lütfen konu içindeki yazışmalarınızda birbirinizi kırıcı ve rencide edici yorumlardan sakının. Bilgi paylaştıkça çoğalır herkez herşeyi çok iyi bilecek diye bir kural yok.

Klasik ben daha iyi bilirim edalarından kurtulup acaba mantığa en yatkın ortak cevap nedir diye tatışsanız daha uygun olur kanısındayım.

Böylece birbirlerinizide kırmamış olursunuz.

Kolay Gelsin.
Saygılarımla
 
kesinlikle topraklama ile alakalı bi sorun.
pano dan yada baralardan topraklama dan nötr e bi köprü atarsanız sorun kalmaz.

ama dikkat
bildiqiniz gibi bazı şirketlerde haberleşme topraklama üzerinden de olabiliyor.yani böyle bir durumda nötr den toprak lamaya köprü atmak sağlıklı olmayabilir.
köprüyü iç devreden yapın
 
mustafa arkadaşıma katılıyorum.aynı zamanda gem kimyasalını kullanmamız. gerekirse çubukları ekleyip çakmamız gerekir.malum dolguyu aşıp topragı bulmak zor olabilir ama yaptıktan sonra mutlaka ölçelim arkadaşlar.......
 
yıldız noktası kayarsa büyük çapta enerji göstere bilir
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…