Topraklama Çubuğu ve Levhası arasındaki fark?

abdulhey

Üye
Katılım
10 Mar 2008
Mesajlar
87
Puanları
1
Yaş
40
bayındırlık pozunda 2 tane poz var birincisi Toprak Elektrodu(levha), ikincisi TS 43/T1 standartlarına uygun toprak elelktrodu(Çubuk) elektrolitik bakır.Bu ikisi nerede kullanılır arasındaki fark nedir.
 
Levha kullanımı,önerilmemektedir.Hiç düşünmeyin bile.
 
bu İkisi Aarasındaki fark nedir nerelerde kullanılır.
 
O orada, bu burada kullanılır diye birşey yok..işinize hangisi kolay geliyorsa onu kullanın.
ama levha kullanılırsa daha fazla malzeme kullanılması gerekir ve yapımı daha özen ister.
"elimde levha var" derseniz kullanın..
 
Topraklama mevzuu hap gibi yutulup anlaşılacak değil ; çay gibi sindire sindire içilip hazmedilecek bir mevzudur ; topraklama elektrodundan levhasına ; kablosuna kadar hepsinin hesabı kitabı vardır ; şunu mu kullanayım bunu mu demek abesle iştigaldir ; topraklama kablonun ucuna kazık çakmak ya da levha bağlamak değildir ; bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz......
 
topraklama levhaları artık kullanılmıyor.. bilimsel olarak pek bi işlevi olmadığı anlaşıldı.. topraklama çubuğu olan poza dikkat et 3,5 metre uzunluğunda diyor.. genelde piyasada 1,5 metre olanlar kullanılıyor keşifi fazla vermiş olursun sonra... maliyet olarak en iyisi galveniz köşebend topraklama elektrodları, ama oda malesef birim fiyat kitaplarına yok
 
Öncelikle meslektaşımızın da belirttiği üzere hesap etmeden hangi uygulamanın doğru olacağı bilinemez. Bununla beraber hesap sonuçlarına görede elimizde iki alternatif oluşabilir; levha mı, elektrod(çubuk) mu?
Burada uygulamanın yapılacağı yerin mevcut fiziksel durumu, toplam alanı, elimizde bulunan imkanlar (kazı v.s.) değerlendirip iki uygulamadan biri seçilebilir.
Son yıllarda uygulamanın kolaylığı açısından elektrod (çubuk) yaygınlaştı. Bununla beraber (bence) som bakır çubuk kullanmak galvaniz kaplı levhaya göre daha uzun kullanım ömrü sağlayacaktır.
 
Siz yine de levhadan uzak durun derim :)
 
Arkadaşlar hikaye 21.08.2001 tarih ve 24500 sayılı resmi gazetede yayınlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği ile başlıyor.Bu yönetmeliğin madde 9-b)1) Topraklayıcı olarak aşağıdaki malzemeler kullanılabilir:
- Çubuk topraklayıcı veya boru topraklayıcı,
- Şerit veya örgülü iletken topraklayıcı,
- Levha topraklayıcı (kullanılması tavsiye edilmez),
- Temel topraklayıcı ,
- Toprağa gömülü beton içindeki demir donatı.
Not: Özellikle çelik kafes yapıların tüm metal kısımları iyi bir topraklama etkisi elde edilecek şekilde topraklanmalıdır.
- Toprağa gömülü veya toprakla temasta bulunan toprak altındaki diğer uygun konstrüksiyon kısımlar.
Not: Topraklayıcının etkisi yerel toprak koşullarına bağlı olup, toprak koşullarına ve yayılma direncine göre bir veya birkaç topraklayıcı kullanılmalıdır.
Toprak yayılma direncinin değeri hesaplanabilir veya ölçülebilir.
işte burada parantez içinde kullanılması tavsiye edilmez denileni beri bir karmaşadır gidiyor.
konuya EMO şu açıklığı getiriyor;
LEVHA TOPRAKLAYICILAR ARTIK NEDEN TAVSİYE EDİLMEMEKTEDİR?
Çubuk topraklayıcılarda kullanılan malzemenin artmasına karşılık yayılma direncinin aynı oranda artmadığı görülmektedir. Levha topraklayıcı ile şerit topraklayıcı karşılaştırıldığında aynı malzeme miktarı için şerit topraklayıcıda yayılma direncinin yaklaşık % 66 azaldığı hesaplanmaktadır. Bu nedenle levha topraklayıcı yerine şerit topraklayıcı kullanmak daha ekonomik olmaktadır.
Netice olarak piyasada her şekilde ve her kalitede topraklayıcı bulunmakta ve kullanılmaktadır.
 
bayındırlık pozunda 2 tane poz var birincisi Toprak Elektrodu(levha), ikincisi TS 43/T1 standartlarına uygun toprak elelktrodu(Çubuk) elektrolitik bakır.Bu ikisi nerede kullanılır arasındaki fark nedir.
TEORİK ANLAMDAN BİRAZ DAHA UZAK OLARAK BİLGİM DAHİLİNDE PRATİK OLARAK ANLATMAYA ÇALIŞAYIM SAYIN ABDÜLHEY

levha genellikle RİNG SİSTEMLERDE KULLANILIR kamu binalarında som bakır levha ve thermal kaynaklı olmak şartıyla kullandırılır levhaların kullanım alanları işletme topraklaması yapılan yerlerdir
topraklama çubuğu ise genellikle faraday kafesi uç toprak bağlantıları ve paratonerlerde kullanlırı

topraklama levhası yapısı itibariyle geniş bir alana nüfuz eder bu yüzden daimi topraklama özdirenci kesintisiz olacak bölgelerde LEVHA kullanın konutlar,oteller,fabrikalar vs.
anlık pik akımları nın var olduğu yıldırım düşmeleri vs. gbi durumlarda çubuk kullanılması gerekir yıldırım düşmelerinde toprağa akan akımın ölçülebilen RMS si 20Ka dir 20 Ka in topraklama levhasıyla iletimiyle çubukla olan iletimi arasında dağlar kadar fark oluşur paratonerlerde levha kullanmak olası yıldırım akımlarında etraftaki tesislere zarar verir
SAYGILAR
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,291
Mesajlar
935,170
Kullanıcılar
453,544
Son üye
xtwtr44

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst