topraklama çubuğu hakk.


Sanırım onur ustamız da bunu kastetti. İşletme topraklamasının amacı bildiğim kadarıyla nötrü güçlendirmek. Belirli direkler arası ve trafonun nötr barasında topraklama yapılıp nötr ile birleştirilir dediğiniz gibi. Yalnız [MENTION=301888]YaşlıUzman[/MENTION] ustam sokak panolarında durum nedir? Her sokak panosunda bu yapılsa daha sağlıklı olmaz. Fakat sokak panoları açıldıgında sadece nötr var ve sokak panosunun gövdesinde nötr bağlı. Bu konu hakkında bizi aydınlatırsan sevinirim ustam.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.


TEDAŞ Yönetmeliklerinde herşeyi açık ve net bir biçimde açıklamış. Sn Onurr'a bir lafım yok olsaydı mesajından alıntı yapardım ben mesajlara sürekli atıfta bulunan karşı açıklama yada ısrarla muhalefet olmaktan zevk duyan bazı üyeler gibi değilim. Doğru olanı doğru bildiğimi mesnetiyle birlikte ortaya koyarım alan alır almayan almaz.
 
sifirlama diyer adiyla isletme topraklamasini tedas trafonun yildis noktasini topraklayarak yapiyor Dagitim hattinda da belirli mesafelerde bu sifirlamayi tazeliyor.normal kosullarda isletmelerde konutlarda sifirlama yapmaya gerek kalmaz.fakat ozel durumlarda olabiliyor.ornegin bir abone kendi imkanlariyla 1 km direk dikip elektrik aldi.Zemin de gevsek toprak.simdi bu abonenin kacak akim rolesi saglikli calisir mi.veya buyuk bir fabrika ozel trafo ile besleniyor.arazi uzerinde cesitli yerleskeler var.ne yani buralatda sifirlama yapilmayacak mi?
 
Arkadaşlar konunun biraz dışında mı kaldık acaba?
Benim ilk başta yazdığım soruma cevap veren olursa çok memnun olurum.
öyle veya böyle bir şekilde bu K.A.R,mevcut toprak ve nötr hattımda tutmuyor.
Harici bir topraklama çubuğu daha cakacağım..Ups toprak çubuğu ile yan yana olsa çubuklar
bir problem olur mu?Bu nu öğrenmek istiyorum sadece.Teşekkürler ustalarım şimdiden.
 
kacak akim rolelerini sifirlama yapilan hattan sonra baglarsaniz tutmamasi icin hic bir engel olmaz.eger hala tutmuyor surekli atiyorsa tesisatta veya alicilarda problem vardir.
Panomdaki toprak ve nötr hattı kısa devre olsa dahi
K.a.r dan sonra bir nötr toprak çakışması olmadığı sürece
bu role tesisatın herhangi biryerinde veya asansör alıcılarında bir
problem olmadığı sürece bu tutar o zaman doğrumu anladım ustam?

2. bir topraklamaya ihtiyacım yok o zaman,topraklamayı yeniden de yapsam
aynı sistemde yine tutmayacak bu role ozaman?
 
evet dogru anlamissin.kacak akim rolesinden once yapilmis sifirlama hic bir sekilde kacak akim rolesini etkilemez.panondaki baglantiyi kontrol et.
 
Alçak gerilim dağıtım sistemimiz TT topraklama sistemine haizdir. Uzak mesafede 1 adet abonede olsa TEDAŞ uygulama esasları değişmez. Dağıtım Alçak gerilim saha panosu ile yapılıyorsa en sondaki pano , havai hat direklerle yapılıyorsa nihayet direğe yani en son direğe "işletme topraklaması" yapılır. Bunun dışında sıfırlama ve/veya işletme topraklaması uygulaması yapılması doğru değildir.
Özel trafosu olan bir işletme istediği topraklama sistemini kurallarına uymak şartı ile kullanabilir.



Sn Zbyrblc'nin sorununa gelirsek kaçak akım şalter çıkışında yani tesisastında problem olduğu görülüyor.
 

Hakan ustam kusura bakma bir şey soracaktım. Bu verdiğin havai hatta neden 6 adet kesit var. 5 tane olması lazım 1 :nötr 2: sokak hattı diğer 3 tane ise R S T fazları. Ayrıca nötr en alttaki kesit ama işletme topraklaması buraya yapılmamış. Galiba ben bir şeyi kaçırıyorum.
 

Yanlış görmüşsünüz Sn Hocam izolatörleri sayarsanız 5 iletken olduğunu anlayacaksınız perspektif çizim yanıltmış sizi. En alttaki sokak fazı nedeni Armatürün monte edildiği yere yakın olması. Nötr iletkeni ile ilgili nadirde olsa bazen farklı uygulamalar görmüyor değiliz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…