topraklama ölçümü

çaylakelektrikçi

Paylaşımcı üye
Ustalarim selamin aleykum

2 sorum var yardımcı olursanız sevinirim.
* Topraklama ölçümünü meger ile yaparken e,p,c elektronlarını bagliyoruz diyelim..megere herhangi bir gerilim filan uyguluyormuyuz? Yani iki kazigi toprağa diger elektrodu da toprak barasina bagladiktan sonra meger bize direk olarak omaj sonucumu veriyor yoksa voltaj değerimi veriyor?
* Bizim adp te topraklama barasi var.trafomuz mahalli trafo..
Bizim toprak lama sistemimiz it mi tt mi oluyor? Kısaca ve detaya girmeden anlayacagim şekilde açıklayabilirmisnz?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Megeriniz,kollu ise kolu çevireceksiniz,bataryalı ise,düğmesine basacaksınız.Ekranda görünen toprak direncidir.Ölçümün doğru olabilmesi için,dış çubuk 10 mt. de ise,iç çubuk 6,20 mt. de ve aynı hizada olmalıdır.Sisteminiz,TNS tir.
Not : 5,20 ve 7,20 metreler içinde,iki ölçü daha yaptığınızda,6,20 değerine yakınsa,ölçümünüz doğrudur.Çok farklı çıkıyorsa,ölçü yönünü değiştirip,tekrar ölçü yapmanız gerekir.
IT : Nötr izole,
TT : Beslemeniz,başkasının trafosundan.

Son düzenleme:
Saolasin Ustam.Allah senden razı olsun.her sorunuma Hızır gibi yetişip yardımcı oluyorsun..meger olayını anladim..tns sistem genelde en çok kullanılan sistem demek ki.. internet ten baya araştırdım fakat çok bisey anladığım söylenemez..bu şekilde mahalli trafodan bekleniyorsa işletme topraklama sistemi tns oluyor demek ki? Diğerleri nasıl ayırt ediliyor peki it tt vs?

Saolasin Ustam.Allah senden razı olsun.her sorunuma Hızır gibi yetişip yardımcı oluyorsun..meger olayını anladim..tns sistem genelde en çok kullanılan sistem demek ki.. internet ten baya araştırdım fakat çok bisey anladığım söylenemez..bu şekilde mahalli trafodan bekleniyorsa işletme topraklama sistemi tns oluyor demek ki? Diğerleri nasıl ayırt ediliyor peki it tt vs?

Ekli bilgiler yararlı olabilir.Kendi trafonuzdan beslenirken,Nötr-Toprak ayrı ise TNS,Nötr-Toprak
birleşik ise TNC dir.Genelde,Nötr-Toprak ayrı yapıldığı için,sistem TNS olur.

Ekli dosyalar

• MG-TNS-TNC vs. sistemler.rar
    465.8 KB · Görüntüleme: 24
  • Şebeke-tipleri[1].pdf
    1.4 MB · Görüntüleme: 19
Ustam işletmemizde kendimize ait trafo yok.mahalli trafodan enerji alıyoruz.topraklama sistemimiz yine de tns mi simdi bunu anlamadım?

Mahalli trafodan beslendiğinizde sisteminiz TT'dir. TT sistemlerde İşletme toprağı(yani trafonuzun toprak bağlantısı) ile sisteminizin topraklaması ayrı yapılır. TN sistemlerde ise ayrı bir toprak kablosu trafoya gider. Sistemde topraklama bulunmaz. TN sistemlerde kazıklı topraklama direnci ölçülmez. Çevcrim empedansı ölçülür. TT sistemlerde ise yine çevrim empedansı ölçen cihazlarla kazıksız topraklama direnci ölçülebilir ama kazıklı yöntem de hala kullanılabilir durumdadır.

Gelelim ölçümünüzü nasıl yapacağınıza... Eş potansiyel baranızdan topraklama kazığınıza giden kablonuzu ayırmakla başlamanız gerekmektedir. ayırdıktan sonra topraklama elektrodunuzdan aynı doğru üzerinde 5 ve 10 mt aralıklarla 2 kazık çakmanız gerekmektedir ve cihazınıza bağlayıp test butonuna bastığınızda direnç değerini görebilirsiniz. Orta kazıkları %10 geri ve ileri götürdüğünüzde yakın değerler alıyor iseniz doğru ölçüm aldınız demektir. Cihazınıdan toprak elektrodunuza bağladığınız kablonuzu uzatmayınız....

Mahalli trafodan beslendiğinizde sisteminiz TT'dir. TT sistemlerde İşletme toprağı(yani trafonuzun toprak bağlantısı) ile sisteminizin topraklaması ayrı yapılır. TN sistemlerde ise ayrı bir toprak kablosu trafoya gider. Sistemde topraklama bulunmaz. TN sistemlerde kazıklı topraklama direnci ölçülmez. Çevcrim empedansı ölçülür. TT sistemlerde ise yine çevrim empedansı ölçen cihazlarla kazıksız topraklama direnci ölçülebilir ama kazıklı yöntem de hala kullanılabilir durumdadır.

Gelelim ölçümünüzü nasıl yapacağınıza... Eş potansiyel baranızdan topraklama kazığınıza giden kablonuzu ayırmakla başlamanız gerekmektedir. ayırdıktan sonra topraklama elektrodunuzdan aynı doğru üzerinde 5 ve 10 mt aralıklarla 2 kazık çakmanız gerekmektedir ve cihazınıza bağlayıp test butonuna bastığınızda direnç değerini görebilirsiniz. Orta kazıkları %10 geri ve ileri götürdüğünüzde yakın değerler alıyor iseniz doğru ölçüm aldınız demektir. Cihazınıdan toprak elektrodunuza bağladığınız kablonuzu uzatmayınız....
Ustam tesekkur ederim cevap için..anlamadığım husus; adp deki topraklama barasina gelen toprak kablosu hic bir ölçümde sokulmedi bu zamana kadar.gercekte sökülmesi mi gerekiyor.ben hiç görmedim adamlar propu baraya bağlayıp ölçüm alıyorlar?

maalesef sökülmesi lazım... Ne yazık ki bu işi hakkıyla yapabilen yok :( eğer sökmezseniz baradan içeriye dağılan kablolamalar paralel ve seri direnç oluşrurur ve ölçüm sonucunuzu pozitif veya negatif yönde etkiler. Her iki şarttada yanlış ölçüm almış olursunuz. Sanpaelektronik.com üzerinden ülke genelinde düzenlediğimiz, topraklama ölçümlerinide detaylı anlattığınız ölçüm teknolojileri seminerlerimizi takip ederek dilediğinize ücretsiz katılabilirsiniz.

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri