Bir yerde aynen şu metin geçiyor: "Toprak çubukları P ve C toprağa derinlemesine batırılır. Aralarındaki mesafe 5 ile 10 metre arasında olmalıdır. Yeşil kabloyu cibazın E terminaline, sarıyı P’ye ve kırmızıyı da C’ye bağlayın". P=sarı, C=Kırmızı, E=Yeşil.
Yani diyorsunuz ki, hepsi aynı hizada(düz bir çizgi şeklinde) olmak zorunda değil, öyle mi? Ben mesela bir ölçüm yapıyorum. Elimizdeki cihaz Megger marka 3P ölçüm cihazı, tam modelini hatırlamıyorum ama DET3D gibi bişeydi sanrım. Yeşili kazığa bağlıyorum, yeşil kablo mesafesi kadar cihazı götürüyorum, sonra cihazdan sarı kabloyu alıp götürüyorum yine aynı yönede, sonra da kırmızıyı götürüyorum, aynı yönde, çakıyorum. ölçüyorum, 0.63ohm çıkıyor. Sonra sarıyı çıkarıp kırmızı kabloya 90derece açı yapacak şekilde götürüp çakıyorum, 0.29ohm çıkıyor. Hangisi doğru ölçüm acaba?
Mesela ben kabloların hepsini düz bir çizgi oluşturacak şekilde çakıyorum, ölçüyorum, 0.63 ohm ölçüyorum. Sarıyı, kırmızıya 90derece açı yapacak şekilde çakıp ölçüyorum, 0.29ohm çıkıyor. Hangisi doğru acaba?
pardon, iki mesaj yazmışım.