Topraklama Hakkında Genel Bilgi

Meger çubukları yerine ne kullanabiliriz biraz teknik bilgiye ihtiyacım var.
 
Bakır,kızıldöküm,pirinç.En uygunu,bakır çubuktur,heryerde bulunur.
 
Çevre aydınlatma direği için topraklama çubuklarının yüksekliği projede 1,2 metre bunun acaba birim fiyat kitaplarında karşılığı var mıdır? Yoksa çevre şehircilik birim fiyat pozlarından 983.102 3,5 metrelik paratoner için kullanılan elektrotlardan mı kullanılır.
 

Projeyi revize eder pozdaki metrajı bölerek kullandırırsın.
 
cok guzel bır acıklama olmus emegıne saglık

bır sorum olacaktı fabrıkamıza bır elektronıkcı geldı ve bır plastık enjeksıyon makınasının kart arızalarına baıyordu ve sonuc olarak bu makınanın toprak hattında problem var dedı bana ohm kademesını actı ve notr ıle toprak arasında olcum yaptı ve ohm degerı gordu ve degeger 200 300 400 ohm gıbı bır degerlerdı sızce normalmı
 
Arkadaşlar merhaba.
Yapmakta olduğumuz bir güvenlik kamera sisteminde pl noktasından panomuza Elektrik vereceğiz fakat nötr toprak arası 50,60 volt görüyoruz. Doğal olarak ups cihazı düzgün çalışmıyor topraklama hatası veriyor. Cizhazlarımızın yanacağını düşünerekten bir şey takamıyoruz. Lütfen yardımcı olun. Ne yapmamız lazım
 

Eğer topraklamada kullanılan iletken mükemmel iletken olsaydı, direnci sıfıra eşit olsaydı o bağlantı doğru olabilirdi. Ancak her iletkenin direnci (empedansı) vardır ve akıma/mesafeye göre üzerinde gerilim düşer. Topraklamanın amacı ise, üzerinde gerilim olmaması gereken bir iletkende (VRF dış muhafazası), kaçak durumunda oluşan gerilimin 50 Voltu geçerek hayati tehlike oluşturmamasıdır.

Herhangi bir cihazda kaçak oluşursa, kaçak yüksek değerdeyse kattaki Sigorta ve kaçak akım kombinasyonu koruma sağlar. Ancak bu kaçak anındaki aşırı akım toprak üzerinden geri dönerken en alttaki yıldız ile toprağın kendisine doğrudan bağlıysa kimseyi rahatsız etmeden toprağa akar, korumalar devreye girer. Eğer yıldıza kadar çekmek yerine her kata ortak toprak barası gibi tek iletken çekilmişse, oluşan hata akımı diğer panoların toprak hatlarına da dağılarak aşağıya iner, hatasız çalışan ekipmanın gövdesinde de gerilim oluşur. Diğer cihazlar da durduk yere devreden çıkabilir.

Kabloları devre şemasında çizerken düz iletken oalrak çizdiğimiz için kafalar karışabiliyor. Ancak EMO'nun topraklama dokümanlarında görüleceği üzere her iletkenin olduğu gibi topraklama iletkenlerinin de Ra, Rb gibi dirençleri hesaba katılırsa somut hesap yapmak kolaylaşır.
 
ARKADAŞLAR ÇILDIRMAK ÜZEREYİM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM..!! iş yerimiz dört katlı arkadaşlar lavaboda suyu açtığımda bazen hafıf elektrık carpması oluyor kontrol kalemıyle bataryaya baktıgımda elektrık yanıyor hemen sonuyor sureklı olmuyor arada yapıyor. pirizlere baktıgımda topraklama ucunda elektrık yanıyor ve hemen sonuyor sabıt yanmıyor aynı notrdede var yanıp sonuyor kontrol kalemıyle baktıgımızda sureklı yok . kompanzasyon panosu var kalorıfer motorları var hıdrofor var, asansör var çamasır bulasık makınaları ve termosfıon var hepsını devre dısı bıraktık yıne kesılmedı . kısaca kontrol kalmını bataryaya degdırıyorum anlık yanıyo sonuyo pırızde notr ve topraga deydırıyorum anlık yanıyo sonuyo bunu nasıl cozebılırz ne yapmak lazım denemedıgım sey kalmadı bı turlu sorunu bulamadım.. pırızden ölçum yapıyorum 220-230 faz toprak 220-230 nort toprak 3 v cıkıyor NE YAPMAK LAZIM VEYA ARIZA NE OLABILIR KONTROL KALEMINI TUTUGUMUZDA YANIYO SONUYO BATARYA VE PIRIZDE NOTR TOPRAGA. (burası huzurevi korkuyorum bırıne bısı olur carpılır dıye sudan fılan)
 
Binaya topraklama ölçümü yaptırmayı düşünür müsünüz?

Sanırım EMO size yol gösterecektir
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…